Blogit eivät ole enää niin kuin ennen, mutta onko se huono asia?

Nämä kuvat minusta otti Sam Jamsen eräässä Asennemedian tämänkeväisessä tapaamisessa. Siinä on bloggaaja Rintaniemi tai oikeastaan hänen alter egonsa Lisbet e. Hän on juuri syönyt gluteenittoman avokadoleivän ja juonut smoothien ja vaihtanut kuulumisia blogikollegoidensa kanssa. Nyt hänestä otetaan kuvia helsinkiläisessä joogastudiossa, viereisessä huoneessa maskeeraaja sutii kuvausmeikkiä seuraavalle uhrille.

Hauskaa, mutta odottamatonta. Harva uskoi, että bloggaamisesta tulisi tällaista. Harva on myöskään ollut tyytyväinen blogien viimeiaikaiseen kehitykseen.

asenne-yoga-01911

Luetteko Vauva.fi:n keskustelupalstaa? Minä luen! Minusta palsta on mainettaan parempi ja siellä on paljon myös ihan asiallista keskustelua. Se on mainio paikka seurata, mitä ihmisten päässä oikeasti liikkuu. Eilen illalla joku oli aloittanut keskustelun Blogit ovat menneet kokonaan pilalle. Samantapaisia ketjuja on nähty aiemminkin, mutta minusta tämä oli poikkeuksellisen hyvä ja kiihkoton avaus aiheesta. Lainaan tähän osan tuntemattoman aloittajan tekstiä:

Blogit ovat menettäneet tarttumapintansa. Omasta elämästä ei enää kerrota. Sen sijaan blogit ovat täynnä skumppatilaisuuksia, vip-passeja ja sponssimatkoja.

Aiemmin blogit inspiroivat, koska niissä näkyvä elämä oli lukijan saavutettavissa. Bloggaaja oli parempi painos lukijasta; tavallinen tallaaja, mutta kuitenkin vähän nätimpi, trendikkäämpi ja coolimpi. Tuli fiilistä tehdä itsekin ruoaksi tortilloja, ostaa se H&M-kassi tai pitää teemabileet, ja se kaikki oli täysin mahdollista lukijalle.

Ennen bloggaajat tekivät, koska pitivät tekemisestä. Heillä ei ollut valmiita malleja, vaan toteutettiin omia visioita. Nykyään kaikki toteuttavat samaa ihannekuvaa ja blogit näyttävät keskenään identtisiltä. Kaiken järjen mukaan nykyisessä valinnanpaljoudessa pitäisi olla helpompaa inspiroitua ja olla yksilöllinen, mutta kaikki ovatkin samasta muotista.

Tässä on jo monta konkreettista parannusehdotusta kiinnostavan blogin kirjoittamiseen. 1) Kerro itsestäsi, avaa arkeasi ja ihan niitä tavallisia asioita, joita teet. 2) Blogin ei tarvitse sisältää eksoottisia matkoja, designsisustusta eikä luksuslaukkuja ollakseen kiinnostava. 3) Pyri omaperäisyyteen ja anna yksilöllisyytesi näkyä.

Mielenkiintoista on se, että kevään aikana on kuulunut soraääniä myös bloggaajien itsensä puolelta. Luitteko näitä tekstejä muista blogeista? On peräänkuulutettu paluuta yksinkertaisempaan, rehellisempään ja arkisempaan bloggaamiseen – niihin aikoihin, jolloin postaukseksi riitti pari kuvaa ja lausahdus päivän puuhista. Ilmassa on ollut väsymystä, jopa burnoutia (Beauty of Life kirjoitti tästä hyvin). Blogeja on lopetettu ja jätetty tauolle. Tiedän tunteen, olen ollut siellä itsekin. Monet tekijät ovat nostaneet bloggaamisen rimaa mutta pääsyyt lienevät some-kanavien määrän kasvussa ja ammattibloggaamisessa.

asenne-yoga-01879

asenne-yoga-01888

Jos siis sekä lukijat että bloggaajat toivovat maanläheisempää meininkiä, miksi suosituimmat blogit eivät ole sellaisia? Kyllä teidän lukijoidenkin rima saattaa olla aika korkealla! Harva haluaa kuluttaa aikaansa kotikutoisten sisältöjen parissa eikä uutta postausta jakseta odotella seuraavaan viikkoon. Toisaalta vain päätoimisesti bloggaava (tai henkilö jonka ei tarvitse tehdä työtä elääkseen) pystyy tuottamaan laadukasta sisältöä  riittävällä tahdilla, ja siinä taas helposti katoaa se ”tavallisen elämän” samaistuttavuus, jota lukijat peräänkuuluttavat.

Itse olen alusta asti tehnyt blogia kunnianhimoisesti, aina oman taitotasoni ylärajoilla puskien. Tämä tarkoittaa siis, että ennen blogia en ollut koskaan käyttänyt järjestelmäkameraa, ennen ensimmäistä videotani en ollut koskaan editoinut liikkuvaa kuvaa, enkä ollut kyllä tehnyt mallintöitä, stailauksia enkä hakukoneoptimointiakaan. Aika monta ekakertaa on koettu tämän blogin ja siihen liittyvien asioiden parissa. Haluaisin, että joka ikinen postaus olisi lukijalle jossain määrin palkitseva: viihdyttävä, inspiroiva, tunteita herättävä tai hyödyllinen. Muistelen lämmöllä blogini alkuaikoja ja rennompaa asennetta, mutta en enää halua palata niihin.

Toisaalta haluaisin, että bloggaamista voisi edelleen myös harrastaa. Ja että uuden blogin voisi aloittaa tyhjästä ja silti saada lukijoita.

Millaista blogia sinä lukisit?

keskustelu

 1. 14.6.2017
  satunnainen vastaaja said:

  Onhan se kieltämättä niin, että blogeista on tullut naistenlehtien verkkovastineita. Nättiä, hajutonta, mautonta, maksettua. Jos tykkää kiiltäväpaperisista luksuslehdistä, tykkää varmaan nykyisistä blogeista. Voi leikkiä ajatuksella että olisi itsekin melkein prinsessa. Itse kaipaan sitä särmää ja kotikutoisuutta, kurkistusta ihmisen oikeaan elämään, missä lapset leikkivät niin että koti on sekaisin ja äiti menee paplarit päässä kauppaan ei siksi, että se olisi makeeta, vaan koska ihan vaan unohti. Mutta ne päivät ovat menneet. Eivät ne blogit enää palaa. On löydettävä jotain uutta, jokin uusi kanava. Ehkä se oma elämä.

 2. 14.6.2017

  Ajankohtainen aihe! Onneksi kaikki blogit eivät ole mainitunlaisia, vaan seassa on edelleen niitä rosoisia, rehellisiä ja suoriakin. Sellaisia löytyy ihan laadukkaidenkin lifestyleblogien joukosta – ei siis tarvitse edes lähteä tonkimaan mitään suomiblogimaailman ruokkoamattomia pohjamutia. On kuitenkin aika kornia, että niin monet valittavat siitä, minkälaisia ”kaikki blogit nykyään ovat”, mutta kuitenkin jostain löytyy seuraajia niille johtaville blogeille, jotka ovat juuri sellaisia, mistä valitetaan. Tämä antaa aika ristiriitaista palautetta bloggaajalle – ollako vai eikö olla.

 3. 14.6.2017
  Kielo said:

  Itse olen karsinut lukulistalta liian kaupalliset ja kiiltokuvamaiset blogit tyystin. Niistä on todellakin kadonnut samaistuttavuus. Ennen blogeista inspiroitui, nykyään monista vaan ahdistuu. Miksi sellaiseen käyttäisi aikaa, mistä ei tule hyvä fiilis? Kotikutoisuutta peliin, toivon minä!

 4. 14.6.2017
  Sari said:

  Olen huomannut painavani Bloglovinin ”merkitse luetuksi” -nappulaa hyvin usein eli en jaksa avata blogia ollenkaan. Teen päätöksen postauksen otsikon, kuvan ja muutaman sanan perusteella. Entistä useampi postaus vaikuttaa yhdentekevältä, kaupalliselta, tekemällä tehdyltä. Jopa suosikkiblogini Modernisti kodikkaan kohdalla on käynyt niin, että sivuutan selkeät yhteistyöpostaukset eli mainokset. Todella monesta blogista ja niiden postauksista on tullut naistenlehtimäisiä mainoshoukuttimia. Sellainen ei enää valitettavasti viehätä minua. Kaipaan tarinoita oikeasta elämästä, en mainoksia.

  • 18.7.2017
   saramelina said:

   Luin mielenkiinnolla mitä muut ovat tähän kirjoittaneet tästä blogien nykymeiningistä ja omassa päässäni soi koko ajan juuri tämä blogi Modernisti kodikas blogi joka on mennyt vain mainostamiseksi. Toinen, mitä ennen luin, All you need is white, mainostaa ja kehuu vaan omia käsitöitään. Liisa, älä muuta tyyliäsi sillä sinä et vielä kuulu tähän sarjaan 🙂

 5. 14.6.2017
  Henna said:

  Vauvan aihe vapaa on myös mun salainen pahe. 🙂 Olen miettinyt tätä, kun blogit mainostavat itseään feel good -blogeina, mutta ainakin mun feel good -fiilis on karannut monen blogin kohdalla. En vaan saa feel goodia täydellisistä poseerauksista, ammattivalokuvaajista (milloin tästä tuli normi?), viimeisen päälle stailatuista aamiaiskulhoista ja samoista fraaseista kerta toisensa jälkeen. Kuten tuossa edellä mainittiinkin, feel goodin sijaan iskee ahdistus omasta epätäydellisestä elämästä. Lukulistalle on jäänyt muutamia blogeja, joissa avataan omia ajatuksia muunkin kuin vaatteiden tai sisustuksen suhteen. Postaustahti ei ole niin ratkaiseva, en itsekään ehdi lukea blogeja joka päivä, joskus vain muutaman kerran viikossa.

  Yksi bloggaaja, joka on mielestäni pystynyt yhdistämään ammattimaisen asenteen ja mielenkiintoisen ja monipuolisen sisällön on Isabella Löwengrip (Blondinbella). Jaksan seurata hänen blogiaan, vaikka mainossisältöä on paljon. Mukaan mahtuu vastoinkäymisiä ja niitä epätäydellisiä hetkiä, mikä antaa lukijalle illuusion ”todellisesta elämästä” (vaikka se voi olla hyvinkin laskelmoitua). Muita suosikkejani ovat Noora&Noora (toimiva konsepti ja paras kommenttipalsta), Valkoisen Talon Reetta (häneltä saa ihan oikeasti asuinspiraatiota) ja sitten tietysti lisbet e. (esim. opiskelupostaukset ovat olleet mahtavia!). Jos postaustahtia haluaa lisätä, tekstiä voi olla vähemmänkin, eikä aiheiden aina tarvitse olla niin ”isoja”, arkisetkin jutut riittävät. Juuri tässä Blondinbella on hyvä. Tosin hän elää myös varsin vauhdikasta elämää, josta riittää juttua 🙂 Insta ja Pinterest riittävät kuvien seuraamiseen, blogissa tekstillä pitäisi tuoda jotain lisäarvoa.

  Eli summa summarum mulla tämä muutos on selkeästi vähentänyt blogien seuraamista, ja jäljelle ovat jääneet vain muutamat suosikit.

 6. 14.6.2017
  Anne said:

  Minua ei oikeastaan häiritse blogien muuttuminen ja kehittyminen, sillä varmasti jokaiselle löytyy mieluista sisältöä. Toisaalta onpas vaihtelua ja valinnanvaraa. Nämä kaikista kiiltokuvamaisemmat blogit ovat ehkä enemmänkin nuorehkojen naisten pitämiä muotiblogeja/lifestyleblogeja, joita he kirjoittavat työkseen. Lukijakuntaa on varmasti paljon ja blogi on esikuva ja tavoite monelle nuorelle naiselle. Eriyttäisin hiukan meitä aikuisbloggaajia tuosta muotista. Onhan meitä moneen junaan, mutta useimmat tekevät blogia vain sivutyönään tai harrastuksena. Itseäni ei kaupallisuus häiritse, paitsi ehkä joskus silloin jos varsinainen yhteistyön kohde on sivuroolissa eli diipadaabasitäjatätä postauksessa, jonka tarkoitus on kuitenkin kertoa sovitusti tietystä tuotteesta/palvelusta.

  Minusta on luonnollista että bloggaamisessakin kehittyy. Me jotka olemme kirjoittaneet blogia vuosikaudet (itse n. 9-vuotta) olemme tietysti oppineet yhtä ja toista matkan varrella. Enemmänkin minua ihmetyttää jos blogi ei vuosien saatossa kehity yhtään. Itsellä ainakin kunnianhimo nousee kaikessa mitä teen, haluan kokeilla erilaisia asioita ja oppia lisää – oivaltaminen on yksi blogin kirjoittamista motivoiva asia. Se on sitten tietysti eri asia kuinka kukakin blogiaan toteuttaa, siitähän se persoona tulee esille. Toinen on superpedantti ja minimalistinen, toinen boheemi rönsyilijä ja kolmas jalat maassa oleva käytännön ihminen jne.

  Parasta on iloita bloggaamisesta ilman vertaamista toisiin. Asian ydin on toteuttaa itseään omalla tavallaan. Silloin varmasti kiinnostaa myös lukijoita parhaiten.

 7. 16.6.2017

  Tosi mielenkiintoinen ja pinnalla oleva aihe.

  Itse arvostan blogeissa juurikin sitä oman persoonan näkymistä jollain tavalla, sitä että pystyy tulkitsemaan kirjoittajaa jotenkin, saa tarttumapintaa yms. Usein näitä asioita huomaakin herkästi, koska pelkkä kirjoitustyyli voi jo kertoa jotain kirjoittajasta.

  Mutta on totta että moni blogi on mennyt omaan makuun liian kaupalliseksi, tehdään yhteistyö postauksia toisen perään ja tavarat kodissa vain vaihtuu ja vaihtuu. Itse olen vetänyt sen linjan että en tee yhtään yhteistyöpostausta ja tämä on toiminut minulla 🙂

  Ammatillisuus taas blogissa ei itseäni haittaa, rakastan kauniita kuvia, selkeää tekstiä ja siistiä ulkoasua blogissa.

 8. 19.6.2017

  On totta, että blogit ovat kehittyneet, mutta enkä harmillista on se, että ne ovat kehittyneet hyvin samaan suuntaan. Useampi blogi näyttää samanlaiselta ja niissä käsitellään samoja asioita. Toivoisin enemmän persoonallista otetta, mutta menetetäänkö sillä kiinnostavuus? – en tiedä. Toisaalta kaupallinen yhteistyö on piristys blogiteksteissä, mutta sekin vaatii kirjoittajalta silmää ja osaamista, miten muotoilee tekstin ja aiheen, jotta se ei ole pelkkä mainospostaus. Laadukkaan blogin pitäminen vie todellakin aikaa ja sitä ei voi tehdä vasemmalla kädellä. Kuten tekstissä kerroit, niin bloggauksen opetteluun menee myös paljon aikaa: kuvaaminen, kuvan käsittely, sommittelu, ideat. jne. Kiitos blogistasi, se on miellyttävää luettavaa ja mielestäni erittäin laadukas.

 9. 22.6.2017

  Kieltämättä tulee mieleeni muutamaa blogia seuratessani, että onko totta että markkinoilla on vain yksi ”moderni kattokruunu”? Sekun tahtoo näkyä tänä keväänä lähes jokaisessa blogikodissa?
  Toinen asia joka myös pistää silmään, on nuo markkinointiyhteistyö kuvaukset? Kun samalla viikolla niin moni blggari kattaa pöytäänsä samat pöytäliinat, samalta tuotemerkiltä ja levittävät kasvoilleen samabaikaisesti saman firman kosteusvoiteet??

  Ei liene ihme, jos lukijat puutuvat jaturhautuvat?
  Onneksi tuo ilmiö ysein liittyy sesonkeihin, vuodenaikoihin ja juhliin. Ja ainahan lukijallakin on mahdollisuus valita, lukea tai jättää lukematta😉
  Hyvää juhannusta ja kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta.
  Pipe