Go Back

Kalatacot mangosalsalla ja jogurttiaiolilla

Herkullinen tacoresepti tuo vaihtelua perinteisiin täytteisiin. Tässä riittää tarvittaessa kokkailtavaa koko perheelle tai ystäväporukalle. Toisaalta tortillat ja täytteet voi valmistaa vaikka edellisenä päivänä ja paistaa vain kalat juuri ennen tarjoilua.
Servings: 4 hengelle

Ainekset

Vehnätortillat (16 kpl)

  • 6 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl suolaa
  • 2,5 dl vettä
  • 2 rkl rypsiöljyä

Marinoitu punasipuli

  • 1 punasipuli
  • 1/2 dl punaviinietikkaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 rkl taloussokeria
  • 1/2 dl rypsiöljyä

Mangosalsa

  • 1 iso mango (n. 300 g)
  • 2 punaista chiliä
  • 1/2 nippua tuoretta korianteria
  • 1/2 limen mehu
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • 1/4 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä

Jogurttiaioli

  • 1 dl majoneesia
  • 1/2 dl kreikkalaista jogurttia
  • 1-2 valkosipulin kynttä
  • 1 tl raastettua limen kuorta mielellään luomu
  • 1/4 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä

Helppo guacamole

  • 2-3 kypsää avokadoa
  • 1/2 limen mehu
  • 1/4 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä

Paneroidut kalapalat

  • 600 g vaaleaa kalaa fileinä, esim. turskaa tai kuhaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 2 kananmunaa
  • 150 g pankojauhoja
  • 5-7 dl rypsiöljyä paistamiseen

Tee näin

Vehnätortillat

  • Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola keskenään. Lisää vesi ja öljy ja vaivaa muutaman minuutin ajan, niin että muodostuu tasainen taikina. Peitä kulho ja anna seistä jääkaapissa n. 30 minuutin ajan tai pitempäänkin.
  • Kumoa taikina jauhotetulle alustalle. Jaa taikina kahtia ja muotoile kaksi pötköä. Leikkaa kumpikin pötkö kahdeksaan osaan. Pyöritä taikinat palloiksi. Kauli palloista jauhotetulla alustalla ohuita, muutaman millin paksuisia lettuja.
  • Paista letut kuivalla pannulla keskilämmöllä n. 1 min molemmin puolin. Kun paistopinnalle ilmestyvät ensimmäiset ruskeat pisteet, käännä lettu. Kääri valmiit letut pyyheliinan ja muovipussin sisään.

Marinoitu punasipuli

  • Kuori punasipuli ja leikkaa se ohuiksi renkaiksi. Kiehauta kattilassa punaviinietikka, sokeri ja suola. Lisää sipulirenkaat ja kiehauta uudelleen. Anna jäähtyä hetki. Lisää rypsiöljy ja nosta jääkaappiin jäähtymään n. 30 minuutiksi, mielellään pitempäänkin.

Mangosalsa

  • Kuutioi mango pieniksi paloiksi (ohje täällä). Halkaise chilit, poista siemenet ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Hienonna korianteri. Sekoita mango, chili ja korianteri. Sekoita joukkoon limen mehu, oliiviöljy ja omenaviinietikka. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Jogurttiaioli

  • Kuori ja hienonna valkosipulin kynnet. Raasta limen kuori. Sekoita majoneesi, jogurtti, limen kuori ja valkosipuli. Mausta suolalla ja pippurilla. Nosta jääkaappin tekeytymään.

Helppo guacamole

  • Halkaise avokadot, poista kivi ja koverra sisus. Painele haarukalla soseeksi tai käytä sauvasekoitinta. Sekoita joukkoon limen mehu. Mausta suolalla ja pippurilla. Säilytä peiteltynä ennen tarjoilua.

Paneroidut kalapalat

  • Poista fileistä mahdolliset ruodot ja leikkaa fileet poikittaissuunnassa sormenlevyisiksi paloiksi. Laita kalapalat kulhoon, lisää suola ja pyörittele. Lisää vehnäjauhot ja pyörittele niin, että kalapalat jauhottuvat kauttaaltaan.
  • Vispaa kananmunien rakenne rikki ja kaada seos laakealle vadille tai lautaselle. Kaada pankojauhoja toiselle lautaselle. Pyörittele jauhotettu kalapala ensin kananmunassa ja painele sitten joka puolelta pankojauhoon.
  • Kuumenna rypsiöljy kattilassa 180-asteiseksi. Jos käytössä ei ole paistomittaria, voit testata sopivaa lämpötilaa pienellä leipäpalalla. Kun leipä alkaa nopeasti ruskistua, öljy on sopivan lämmintä. Paista kalapaloja muutamia kerrallaan n. 2-3 minuutin ajan kunnes ne saavat kullankeltaisen värin. Nosta kalat jäähtymään talouspaperilla peitellylle lautaselle.
  • Tarjoile kala lämpimien tortilloiden, mangosalsan, marinoidun punasipulin, jogurttiaiolin ja guoacamolen kera.