Ideat jouluisiin hyasintti-istutuksiin

joulukukat-7

Kaupallinen yhteistyö Asennemedian ja Kauniisti kotimaisen kanssa

Onko teillä jotain sellaista, joka joulussanne on ”pakko” olla – sellaista jota ilman joulu ei tunnu saapuvan ollenkaan? Minulla ne taitavat olla hyasintit. Olivat ne sitten valkoisia, sinisiä tai punaisia, hyasintit ovat mielestäni ylivoimaisesti kauneimpia joulukukkia. Tärkein on silti niiden tuoksu, yhtä aikaa raikas ja makea. Hassua sinänsä, että vaikka siinä ei ole häivähdystäkään jouluisina pitämistämme aineksista kuten kanelista tai piparkakuista, hyasintin tuoksu kuuluu silti jouluun kuin manteli riisipuuroon.

Parhaimmillaan hyasintit ovat mielestäni muutaman sipulin ryhmissä. Kaupoissa on myynnissä monenlaisia valmiita istutuksia, mutta sellaisia on helppo tehdä itsekin. Aineksia voi etsiä luonnosta ja käyttää lisukkeena esimerkiksi sammalia, jäkäliä, varpuja ja käpyjä. Täällä etelässä ei ole tällä hetkellä nimeksikään lunta maassa, joten sammalta on helppo löytää. Koriini kertyi myös puolukanvarpuja ja lepän puutuneita norkkoja. Itse istutus ei vaadi varsinaisesti istuttamista ollenkaan. Nostelin hyasintit ruukuistaan isompaan astiaan ja täytin välit rahkasammalella. Sammal auttaa säilyttämään tasaisen kosteuden juurakossa. Ylipäätään hyasinttia tarvitsee kastella vain niukasti, jottei varsi kasva tarpeettomasti pituutta.

Hyasintin sipuli valkeine juurineen on toisaalta niin kaunis, että sitä on miltei sääli piilottaa ruukkuun tai sammalen sisään. Moni asettaakin sipulit skandityylisesti lasiastioihin. Joukkoon voi laittaa käpyjä, oksia, kiviä tai vaikka led-valonauhan, kuten itse tässä testailin.

Toisin kuin esimerkiksi joulutähti, hyasintti ei ole yhtään kylmänarka. Istutuksesta kannattaa tehdä sellainen, että sen voi siirtää yöksi viileään paikkaan, jolloin kukinta kestää pitempään. Mitä lämpöisemmässä paikassa hyasintti on, sitä nopeammin sen nuput avautuvat kukkaan. Tiesittekö muuten, että kukinnan jälkeen sipulin voi kuivata ja istuttaa esimerkiksi seuraavana syksynä puutarhaan? Minulle tämä oli uusi tieto, mutta aion ehdottomasti testata sitä. Olisipa ihanaa nauttia näistä tuoksuvista kaunottarista joulun lisäksi myös keväisin! Lisää hyasinttien hoito-ohjeita ja käyttövinkkejä löytyy Kauniisti kotimaisen sivuilta.

Miehen reissuilta mukaan tarttunut Financial Times sai uuden elämän kukkapaperina tässä varsin Pinterest-henkisessä esillepanossa. Kansainvälisen kääreen sisällä muhii kuitenkin kotimainen lähikukka, jonka lyhyt kuljetusmatka ei aiheuta ylimääräistä taakkaa ympäristölle. Lyhyt matka kasvihuoneelta myymälöihin rasittaa vähemmän myös itse kasvia, jolloin se jaksaa ilahduttaa kukillaan pitkään. Nämä pakkaan mukaan lähipiirille meneviin joulutervehdyksiin viinin ja herkkujen kaveriksi.

Mukavaa alkavaa viikkoa! Tällä viikolla ostetut umpinuppuiset ruukkuhyasintit ehtivät vielä hyvin avautua täyteen kukkaan ennen joulua. Kuuluvatko hyasintit sinun jouluusi ja ennen kaikkea: mikä on suosikkivärisi?

Lisbet e. on arjen fantasiaa, ikuinen projekti kauniimman kodin, toimivamman vaatekaapin ja sulavamman arjen eteen. Blogia kirjoittaa Liisa - osa-aikainen haaveilija ja kolmen lapsen äiti. Tukikohtana on koti maaseudun ja kaupungin rajamailla.

seuraa blogia

toivelistalla

Avainsanat

Sivustollani on mainoslinkkejä, jotka on merkitty tähdellä*. Jos teet ostoksia linkkien kautta, saan niistä pienen komission. Tämä ei vaikuta tuotteen hintaan.

arkistojen aarre

Modernin maalaistyylin jäljillä

Aiemmassa postauksessa kerroin, että klassinen mutta kuitenkin moderni maalaistyyli on alkanut viehättää viime vuosina yhä enemmän. Sain Lauralta postaustoiveen kertoa vähän tarkemmin, minkälaista tyyliä sillä…

keskustele

13 keskustelu

 1. 12.12.16
  Tuikku said:

  Kyllä kuuluu 🙂 Kaikki värit passaavat! Nyt kokeilin ensimmäistä kertaa pestä mullan pois ja antaa juurien näkyä lasimaljassa. Voisin kokeilla myös tullaista istutusta.

  • 1.7.17
   lisbet said:

   Se on varmasti kauneinta, kun juuret ovat puhtaan vaaleina näkyvissä. Tarvitseekohan niitä hyasintteja muuten kastella enemmän, jos multa on pesty pois?

 2. 12.12.16
  Satu said:

  Tykkää kovasti hyasinteista, valkoinen ja vaaleanpunainen ovat suosikkeja. Amaryllis on toinen näyttävämpi suosikki.

  • 1.7.17
   lisbet said:

   Amarylliskin on ihana, tosin ehdottomasti valkoisena mielestäni 😀

 3. 12.12.16
  Paula said:

  Oi, rakastan hyasinttien tuoksua 😍 se niin kuuluu jouluun! Vaaleanpunainen on ehdoton suosikkini. Kauniita asetelmia Lisbet ❤

  • 1.7.17
   lisbet said:

   Vaaleanpunainen on ihana, se sopisi myös kevääseen!

 4. 12.16.16
  Sari said:

  Sammaleen ja jäkåleen keräämiseen pitää olla maanomistajan lupa, eli mistä tahansa sitä ei voi asetelmiinsa hakea. Irtonaisia oksia ja maahan pudonneita käpyjä saa kerätä vapaasti, mutta varpujen kanssa on jo eri asia. Kauniita asetelmia kyllä!

  • 1.7.17
   lisbet said:

   Olet ihan oikeassa lain sanan suhteen! Tosin pieni moraalinen ero on siinä, kerääkö pikkuisen määrän yksityiskäyttöön vai nostaako suuria määriä askarrellakseen istutuksia esim. myyntitarkoituksiin. Itse keräsin varvut viereiseltä rakentamattomalta tontilta sekä omalta takapihaltani.

 5. 12.20.16
  Helmi said:

  Hyasintti on kyllä aivan ehdottomasti yksi niistä jutuista, joka meillä kuuluu jouluun. En ole aikaisemmin kokeillut tehdä niistä asetelmia, mutta tämän postauksen inspiroimana kokeilen varmasti. Kiva blogi muuten, kaikin puolin 🙂 Löysin tämän nyt ja olen lueskellut vanhoja julkaisuja.

  • 1.7.17
   lisbet said:

   Mukavaa, että olet löytänyt blogiini! Mukavaa alkanutta vuotta 😀

 6. 1.17.17
  Tupuna said:

  Kauniita kuvia ja ihania kukkia. Tosin nyt on jo tulppaanien aika. Saanko tiedustella millä objektiivilla olet kuvannut tämän postauksen kuvat ja voisitko tehdä postauksen sisustuskuvien ja asetelmien kuvaamisesta? Ihanaa kun päivä on jo himpun pidentynyt.

  • 1.19.17
   lisbet said:

   Hyviä ideoita, voisin tosiaan tehdä postauksen tai parikin kuvaamisesta! Tämän postauksen kuvissa on käytetty Sony Zeissin 35 mm 2.8 objektiivia. Kalustostani olen aiemmin kirjoittanut täällä:

   http://www.lisbet-e.net/?p=4414