Pihasuunnitelman teettämisestä

IMG_1995

Joku saattaa muistaa, että aiemmin en kokenut pihasuunnitelman teettämistä tarpeelliseksi. Ajattelin hoitavani suunnittelupuolen itse; miksi antaa projektin hauskin osuus jonkun muun tehtäväksi, ajattelin. Sitä paitsi pihan suuret raamit oli jo vedetty aiempina kesinä. Nurmialueet olivat kutakuinkin valmiit ja osa kiveyksistäkin oli ollut jo taloa hankkiessamme paikallaan. Pengerrystä varten rakennettavan muurin antura oli valettu yhtä aikaa autotallin lattian kanssa. Taloa ympäröi suuri puinen terassi, jonka kohtaloa oli aika ajoin pohdittu, mutta joka oli päätetty säilyttää toistaiseksi.

Vaikka pihasta olisi saattanut saada mukiinmenevän suhteellisen pienellä vaivalla, päätimme että haluamme tehdä perusteellisempaa työtä, kun kerran toimeen ryhdymme. Samalla kävi selväksi, että tarvitsemme suunnittelutyössä ulkopuolista apua ja käännyimme pihasuunnittelijan puoleen. Toiveissa oli siisti ja helppohoitoinen, talon tyyliin sopiva piha, joka sisältäisi ratkaisut tontin korkoeroihin. Pientä näkemyserojen tasoittelijaakin kaivattiin. Jos mieheni saisi päättää, tontilla olisi valtava määrä erilaisia kivirakenteita ja rivi ledvaloja joka nurkassa. Itse taas ihailen rönsyileviä vanhanaikaisia puutarhoja, vaikken sellaista varsinaisesti ristikseni haluaisikaan. Tärkeintä meille oli suunnitelmassa kuitenkin viherrakentamisen näkökulma. Toki oli hyödyllistä saada ehdotuksia sopivan kasvillisuuden ynnä muun suhteen, mutta koimme tärkeimmäksi sen, että piha rakennetaan teknisesti oikein.

Teimme sen virheen, että lähdimme teettämään suunnitelmaa, ennen kuin olimme miettineet loppuun asti, mitä oikeastaan haluamme. Osittain sen vuoksi suunnitelman laatimisesta tuli prosessi, joka kesti toukokuulta elokuulle – välillä toki lomailimme sekä me että suunnittelija. Matkan varrella tulimme esimerkiksi toisiin aatoksiin puuterassista. Se päätettiin purkaa ja tehdä tilalle kivetty oleskelualue, vaikka tämä tiesikin projektin paisumista.

Valmiissa suunnitelmassa on (mieheni riemuksi) aika paljon kiveä, mutta myönnän, että se sopii talon moderniin tyyliin. Pihatyöt on nyt aloitettu ja suunnitelmastakin on jo ehditty poiketa. Tarkoitus ei ole noudattaa kuvaa orjallisesti, vaan toteuttaa omaa näkemystämme kauniista pihasta ammattilaisen antamien suuntaviivojen mukaan. Koen kuitenkin hyödylliseksi sen, että piirustus on olemassa ja tiedän, minne olemme matkalla. Paljon jää vielä ensi vuonna tehtäväksi – onneksi piha on viimeinen isompi ponnistus kotiprojektissa!

Lisbet e. on arjen fantasiaa, ikuinen projekti kauniimman kodin, toimivamman vaatekaapin ja sulavamman arjen eteen. Elämä on yhdistelmä uraa, opiskelua ja perhettä, jonka tukikohtana on koti maaseudun ja kaupungin rajamailla.

nousussa nyt

seuraa blogia

arkisto

bloginostot

Avainsanat

keskustelu