Samettinen kurpitsakeitto ilman kurpitsan kuorimista

Paahdetusta kurpitsasta valmistettu samettin kurpitsakeitto lautasella. Päällä on nokare ranskankermaa, sipulirouhetta ja rosmariinia. Keiton vieressä on tarjolla siivutettua focacciaa.

Pehmeä, samettinen kurpitsakeitto on yksi sesongin odotetuista herkuista. Muhkea ja värikäs kurpitsa on mukava kantaa kotiin vihannesosastolta, mutta sen kuoriminen ja pilkkominen onkin sitten toinen juttu. Mutta ei hätää, tällä kurpitsakeiton reseptillä vältyt kokonaan työläältä kuorimiselta. Kurpitsa paahdetaan uunissa puolikkaina, jonka jälkeen sisus on helppo kauhoa lusikalla ulos. Lisäksi paahtaminen syventää ja voimistaa kurpitsan makua ja keitosta tulee täyteläinen, vaikka siihen ei lisätäkään kermaa tai juustoa.

Periaatteessa keittoon voi käyttää mitä tahansa syötävää kurpitsaa, mutta pienet hokkaidokurpitsat ovat helppoja käsitellä ja sopivat hyvin puolikkaina paahdettaviksi. Myös myskikurpitsasta ja jättikurpitsasta tulee maistuva keitto. Kunhan et tee kuten minä kerran tein, kun valmistin keiton vahingossa koristekurpitsasta. Koristekurpitsat eivät varsinaisesti ole myrkyllisiä, mutta ei niistä erityisen herkullista keittoakaan tullut, tiedoksi vain.

Paahdetun hokkaidokurpitsan sisustaa koverretaan lasiseen tehosekoittimen kannuun.

Paahdetun kurpitsan sisus on tulee ulos kurpitsasta vaivattomasti. Kaikkein silein keitto valmistuu tehosekoittimessa, mutta älä kuitenkaan laita kuumaa kurpitsalihaa muoviseen blenderiin. Keiton voi valmistaa myös kattilassa sauvasekoittimella.

Ylhäältä päin otettu kuva lautasellisesta kurpitsakeittoa ruudullisella liinalla.

Tarjoile keitto alkuruokana tai kevyenä pääruokana. Kyytipoikana voi tarjota ranskankermaa ja leipää. Tänään ostin keiton kaveriksi kaupan leipomo-osastolla paistettua valkosipulifocacciaa, ai että oli hyvää!

Samettinen kurpitsakeitto ilman kurpitsan kuorimista

Kurpitsan maku syvenee paahtamalla. Samalla vältytään hankalalta kuorimiselta ja pilkkomiselta. Samettisen sileä keitto ei sisällä kermaa tai juustoa.
Servings: 4

Ainekset

  • 1,5 kg hokkaidokurpitsaa kaksi keskikokoista kurpitsaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl jauhettua mustapippuria
  • 1 sipuli
  • 2-3 valkosipulin kynttä
  • 1 tl tuoretta raastettua inkivääriä
  • 1 rkl voita
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 1/2 tl chilimaustetta
  • 8 dl vettä
  • ranskankermaa tarjoiluun
  • leipää tarjoiluun

Tee näin

  • Halkaise hokkaidokurpitsat ja koverra niistä lusikalla siemenet. Kaada kunkin kurpitsanpuolikkaan keskustaan 1/2 rkl oliiviöljyä. Ripottele niihin myös suola ja jauhettu mustapippuri. Hiero käsin oliiviöljy-mausteseos kurpitsan sisä- ja leikkuupinnalle.
  • Aseta kurpitsat leivinpaperilla peitetylle uuninpellille leikkauspinta alaspäin. Paahda 220-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia.
  • Hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet ja raasta inkivääri. Kuullota niitä pannulla voissa keskilämmöllä niin että sipuli muuttuu läpikuultavaksi.
  • Kumoa kuullotettu sipuli-inkivääriseos tehosekoittimeen. Murenna joukkoon kasvisliemikuutio ja lisää chilimauste.
  • Kun kurpitsa on paahtunut, nosta pelti uunista ja anna jäähtyä hetki. Koverra lusikalla kurpitsojen sisus tehosekoittimeen. Lisää vesi ja soseuta seos sileäksi keitoksi.
  • Lämmitä keitto kattilassa tai mikroaaltouunissa ennen tarjoilua. Tarjoile ranskankermanokareen ja hyvän leivän tai focaccian kanssa.

Joko luit nämä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe Rating