Näin puhdistui tulisija

IMG_0243

Tulen sytyttäminen takkaan on mukavaa puuhaa, mutta jälkien siivoaminen onkin sitten toinen juttu. Meillä takka oli päässyt aika mellevään kuntoon. Nokisista laseista hädin tuskin näki liekkien loimotuksen ja tuhkaa pöllähti ulos aina, jos luukun joku uskalsi avata.

IMG_0245 IMG_0235

Mies osti takan siivousta helpottamaan Bilteman tuhkaimurin, joka on tuo kaukonäkoisesti mustaksi jauhemaalattu pänikkä etualalla. Itselläni on hieman kahtiajakoiset ajatukset tällaisista kapistuksista. Pääasiassa pidän niitä tilaa vievinä turhakkeina, joita haaliessa käy helposti niin, että tulee hankkineeksi neljä, viisikin imuria eri tarkoituksiin. Mutta kun takka sijaitsee vaaleaksi sisustetun oleskelutilan paraatipaikalla, arvostaa tuhkaimurin siisteyttä ja helppoutta. Suurimmat hiilenkokkareet ja nokikeot kannattaa tosin kaapia pois ennen imurointia, sillä suodatin menee suurista tuhkamääristä herkästi tukkoon.

Nokeentuneiden lasien puhdistukseen on oma puhdistusaineensa, meillä on käytössä Uuniseppien oma versio. Pienten pesällisten polttamisen hyvin vetävässä takassa ei pitäisi muodostaa merkittävästi nokea, mutta kyllä meillä ainakin lasi oli päässyt kovin mustaksi. Tietysti poltettavan puun joukossa on ollut monenlaista raksaroskaa ja laudankappaletta. Onko teillä hyviä vinkkejä nokeentumisen minimoimiseen?

IMG_0249 IMG_0247

Jospa imurin kanssa tulisi nyt hääräiltyä useammin, kun sellainen on hankittu. Tunnelmallista iltaa!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 • Meillä on mökillä tuhkaimuri käytössä säännöllisesti enkä enää haluaisi avotakkaa tai Porin Mattia ilman sitä puhdistaa. On kiva tulla viikonloppuna mökille, kun tulet voi tehdä ”puhtaaseen” takkaan ja kotiin lähdettäessä on siistiminen tosi näppärää.

 • Meillä myös tuhkaimuri,jonka käytöstä vastaa mies,niinkuin oikeastaan kaikesta takkaan liittyvistä asioista. Kerran viikossa hänellä on takansiivouspäivä,jolloin imuroi ja pesee takan lasiluukun. Nokeentumista on huomattavasti vähemmän kun ollaan poltettu puut lappeellaan eikä pystyasennossa. Lasi on pysynyt säännöllisellä puhdistuksella hyvässä kuosissa ihan tavallista lasinpesuainetta käyttämällä. Sanomalehteä vielä kun käyttää kuivaamiseen,puhdasta tulee. Tosin homma näyttää ehkä helpolta kun katselen sitä vierestä ja saan vaan nauttia lopputuloksesta. Tunnelmallisia takkahetkiä!

 • Itse elämäni ensimmäistä kertaa takan omistavana pähkäilin myös tummuneiden lasiluukkujen kanssa. Sain kuitenkin ihan simppelin ja luonnonmukaisen vinkin yhdeltä rakennustarvikkeita myyvältä nuorelta mieheltä. Kastele sanomalehteä, dippaa se tuhkaan ja hinkkaa lasi puhtaaksi! Ja toimii!

 • Kostutetulla vaahtomateriaalista tehdyllä ihmesienellä pyyhit nokeentuneen lasin puhtaaksi ilman pesuaineita. ”Kostuta sieni vedellä, älä käytä kemikaaleja. Hankaa tahraa sienellä kunnes tahra on hävinnyt. Sieni kuluu käytössä ja sitä voi käyttää niin kauan kuin sientä on jäljellä.
  Soveltuu useimmille koville pinnoille.” Viimeistele pyyhkimällä lasi puhtaaksi ja kuivaksi esim. talouspaperilla.

 • Väittävät, että päältä sytyttäminen vähentään nokeentumista ja on lisäksi ympäristöteko niin lähiympäristössä kuin laajemminkin. Itse olen tuota googletuksen avulla koittanut muutaman kerran opetella, mutta koska omaa takkaa ei ole, en ole vielä kovin taitavaksi oppinut. Näin ollen ei ole kokemusta tuosta nokeentumisen vähenemisestäkään. Mutta kannattanee kokeilla!

 • Hei! ajattelin kysästä, että onko sulla hyvää vinkkiä kylppärin lasiseinän/saunan oven kalkin puhdistukseen?

  Kiitos vastauksesta jo etukäteen : )

  • Moi,

   Vaikket miulta kysynyt niin vastaan silti, kun oon pähkäillyt tuon asian kanssa aiemmin 🙂

   Ite käytän pehmeää harjaa, johon laitan Pirkan hankausnestettä ja kalkkijämät lähtee tällä hetkessä. Ei tartte hinkata, eikä mene kauaa. Pitää vaan huuhdella hyvin pesun jälkeen.

   Ja taas kiiltää 🙂

 • Me kans puhdistetaan luukku sanomalehdellä ja tuhkalla. Mulle mies aina muistuttaa että pitää polttaa kunnon tulet, niin että humina käy. Sillon ei tule savua niin paljon pesän sisälle eikä myöskään nokea. Ennemminkin silloin pesä palaa puhtaaksi. Lasi on meillä näin pysynyt kirkkaana. Meillä on saman firman takka ja sama luukku. Me pyyhitään luukku talvella kerran kuukaudessa.

  Etikalla saa hyvin kalkkitahrat lasipinnoilta. Olen suihkuttanut etikkaa suihkepullolla, annan hetken vaikuttaa, harjaan esim tiskiharjalla ja huuhtelen. Kirkasta tulee! Ainut vaan että etikka on niin ällön hajuista.

 • Näyttääpä takkanne upealta! Kannattaa polttaa mahdollisimman isoja pesällisiä ja koittaa saada puut syttymään mahdollisimman nopeasti (kananmunakennot hyviä apureita). Päältä sytyttäminen on ehdotonta. Jos puut palavat puhtaasti, mustaa nokea ei tule, naapurit välttävät savunhajut makuuhuoneissaan 😉 ja puista saatu lämpöhyöty maksimoituu. Meillä on ollut kaksi talvea takka käytössä (talvisin jopa kaksi kertaa päivässä kovalla pakkasella), emmekä ole joutuneet kertaakaan puhdistamaan luukkua, sillä se ei ole nokeentunut ollenkaan. 🙂

 • Onko Bilteman imurissa hyvät suodattimet? Tuleeko imurista huoneilmaan nokipölyä? Minulle vuosittainen nuohous on sellainen kammotus, että stressaan sitä aina ja siksi viimeisestä nuohouksesta onkin vierähtänyt enemmän aikaa kuin vuosi. Vaikka nuohoojan imurissa olisi miten hyvät silkkisuodattimet hyvänsä, silti mustaa nokea laskeutuu kaikille pinnoille tulisijan läheisyydessä.

 • Samaa kuin ylläolevat sanoi meille nuohooja, kun tuskastelimme hänelle nokisia laseja eli puuta pitää olla isosti ja sitten takka toimii. Ja kas kummaa laseja ei tarvinnut edes puhdistaa erikseen, vaan ne puhdistuivat ihan itsestään 🙂

  Ihanaa viikkoa!

 • Itse käytän takan luukun nokijälkien puhdistamiseen vettä. Välillä on apuna sanomalehti, välillä ihan talouspaperi. Kun kostutettua paperia ”dippaa” tuhkaan, saa noet pois. Eli melkein samalla lähtee noki kuin se on tullutkin!