Ensimmäinen istutusallas: havuja & kunttaa

istutusallas-kuntta-3

Alkukesästä meillä oli hyvä vaihde päällä pihatöiden suhteen. Kiveykset saatiin valmiiksi heti keväällä. Pian paikkasimme ja kylvimme uutta nurmea, ja pihavalaisimetkin asennettiin jo ennen juhannusta. Myös tämä ensimmäinen istutusallas valmistui samoihin aikoihin. Sen jälkeen on ollut hiljaisempaa, mutta jospa nyt loppukesästä otettaisiin toinen spurtti. Takapihalla on meneillään paljun asennus- ja verhoiluprojekti, josta lisää myöhemmin – nyt ajattelin  näyttää, mitä yläpihan istutusaltaaseen laitettiin.

Helppohoitoisessa altassa on erilaisia havuja sekä kunttaa eli metsänpohjaa. Olen pitkään ihaillut kauniita luonnontilaisia pihoja, joissa nurmi on kokonaan tai osittain korvattu kuntalla. Vaikka kokonainen kunttapiha ei taajamaympäristöön oikein sopinut, oli mukavaa että haave toteutui edes tämän pienen istutuksen muodossa.

Altaan havut ovat kääpiövuorimäntyä ja kääpiökatajaa, joiden seurana on kaksi pilarikatajaa sekä tarhakataja. Lisäksi altaassa on graniittilohkareita, jotka löytyivät kaivettaessa pohjia etupihan isolle kiveykselle. Kokonaisuus on tietysti vielä aika vaatimaton, mutta allas saa muotoa vuosien myötä, kun havut kasvavat. Ainakin kääpiövuorimännyt tuntuvat venähtäneen paljon jo ensimmäisenä kesänään. Tulikohan istutettua ne liian tiheään? Kuntta tulee jäämään matalammaksi alueeksi istutusten väliin.

Kuntan kohdalla suurimmaksi ongelmaksi muodostui se, että näin pienelle erälle ei löytynyt toimittajaa. Lopulta kaupat tehtiin VRJ pihakaupan kanssa ja noudimme itse rekkarahdin terminaalista. Tästäkin 10 neliömetrin erästä meillä jäi pari neliötä yli, ja laitoimme ne takapihalla olevien tuijien viereen. Meidän pieni metsänpohja-alallamme kasvaa mustikkaa, puolukka, variksenmarjaa, kanervaa ja rahkasammalta. Saumojen kohdilta kasvusto on kärsinyt eniten, mutta onneksi sopivasti sateinen kesä on edesauttanut kuntan toipumista. Toivottavasti se selviää ensimmäisestä eteläsuomalaisesta talvestaan!

istutusallas-kuntta-2

istutusallas-kuntta-1

Istuttamattomat kohdat on peitetty Kekkilän mustalla koristekatteella.

Talon edustalle on tämän lisäksi suunniteltu toinenkin istutusalue, mutta sen laitoimme nurmelle ja päätimme jättää työt seuraavaan kesään. Sen sijaan tarkoitus on vielä istuttaa pihalle pari lehtipuuta. Mietinnässä on vaahteraa, kirsikkaa, ehkä omenapuukin. Kuulemma loppukesä ja syksy ovat tähän hyvää aikaa, mikä lohduttaa mattimyöhäistä!

Lisbet e. on arjen fantasiaa, ikuinen projekti kauniimman kodin, toimivamman vaatekaapin ja sulavamman arjen eteen. Elämä on yhdistelmä uraa, opiskelua ja perhettä, jonka tukikohtana on koti maaseudun ja kaupungin rajamailla.

nousussa nyt

seuraa blogia

arkisto

bloginostot

Avainsanat

keskustelu

 1. 8.8.2016
  auroora said:

  Näyttääpä kivalta ja semmoselta luonnonmukaiselta! 😀

  • 22.8.2016
   lisbet said:

   Kiva kuulla, sitä tässä tavoiteltiin!

 2. 15.8.2016

  Aivan valtavan kaunis! Kuntta on hurmaavaa, ja kivet antavat japanilaisen vaikutelman.

  • 22.8.2016
   lisbet said:

   Kiitos kommentista Vilja! Allasta oli vaikea kuvata enkä tiedä saako näistä kuvista oikein käsitystä. Tykkään siitä kyllä itsekin tosi paljon.

 3. 22.4.2018
  Nirma said:

  Hieno! Sopii erityisen hyvin noiden kivenlohkareiden kanssa yhteen!