Kalatacot mangosalsalla ja jogurttiaiolilla

Kalatacot mangosalsalla ja jogurttiaiolilla

Tänään jaan teille yhden viimeaikaisen suosikkireseptin, kalatacot. Tacot ja fajitakset ovat pizzan ohella perheemme herkkuruokaa, mutta vuosia samoina pysyneiden täytteiden vuoksi pientä kyllästymistä on ollut havaittavissa. Kesällä Maikkarin päiväohjelmistossa pyöri ruotsalaiskokki Leila Lindholmin vanha kokkiohjelma, jonka eräässä jaksossa hän teki kalatacoja mangosalsalla. Inspiroidun jaksosta kovasti ja päätin laatia tästä uuden vakioreseptin perheen herkkuhetkiin. Kalaa syödään meillä muutenkin aivan liian vähän ja yleensä aina lohta, joten tässä hauska tapa tuoda vaaleaa kalaa perheen ruokavalioon.

Saatavuudesta riippuen tacojen täytteeksi voi käyttää melkein mitä vain vaaleaa kalaa, kuten turskaa, kuhaa tai mikä ettei haukeakin. Turskan sesonki on kevättalvella, joten nyt syyspuolella poihmin kalatiskistä kuhafileitä. Makea mangosalsa sopii hyvin kalan makupariksi ja mieto jogurttiaioli maistuu nuoremmillekin. Salsan ja aiolin lisäksi täytteenä on guacamolea, marinoitua punasipulia ja tulisuutta toivoessa jalapenosiivuja.

Itse tehdyt vehnätortillat kruunaavat tacot täytteistä riippumatta. Tortillat kannattaa pinota paistamisen jälkeen pyyheliinan sisään ja pistää paketti muovipussiin, jolloin letut säilyvät pehmoisina ja taipuisina.

Kalatacoissa kaikkine osineen on aika paljon tekemistä, joten resepti soveltuu hyvin yhdessä perheen tai ystäväporukan kanssa kokkailtavaksi: yksi paneroi ja paistaa kalan, toinen valmistaa tortillaletut, kolmas tekee täytteitä ja niin edelleen. Toisaalta voi hyvin oikaista käyttämällä valmiita tortilloja. Nopean arkiruoan voi tehdä jopa paistamalla kalapuikkoja tacojen täytteeksi. Herkullisin lopputulos tulee kuitenkin näkemällä hieman vaivaa raaka-aineiden ja valmistuksen suhteen. Täytteet ja tortillat voi valmistaa etukäteen ja kalat paistaa juuri ennen tarjoilua.

Kalapalat voi paistaa rasvakeittimessä, airfryerissä tai ihan vain kattilassa, kuten itse tein. Harkitsen kyllä airfryerin hankkimista, sillä viime aikoina on tullut vastaan monta reseptiä, jossa sitä olisi ollut kiva käyttää. Nyt keittiöremontin jäljiltä on hieman enemmän kaappitilaakin, joka toisaalta täyttyy nopeasti kaikesta tarpeettomasta, jos ei ole tarkkana. Onko airfryer mielestänne hitti vai huti?

Kalatacot mangosalsalla ja jogurttiaiolilla

Herkullinen tacoresepti tuo vaihtelua perinteisiin täytteisiin. Tässä riittää tarvittaessa kokkailtavaa koko perheelle tai ystäväporukalle. Toisaalta tortillat ja täytteet voi valmistaa vaikka edellisenä päivänä ja paistaa vain kalat juuri ennen tarjoilua.
Servings: 4 hengelle

Ainekset

Vehnätortillat (16 kpl)

  • 6 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl suolaa
  • 2,5 dl vettä
  • 2 rkl rypsiöljyä

Marinoitu punasipuli

  • 1 punasipuli
  • 1/2 dl punaviinietikkaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 rkl taloussokeria
  • 1/2 dl rypsiöljyä

Mangosalsa

  • 1 iso mango (n. 300 g)
  • 2 punaista chiliä
  • 1/2 nippua tuoretta korianteria
  • 1/2 limen mehu
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • 1/4 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä

Jogurttiaioli

  • 1 dl majoneesia
  • 1/2 dl kreikkalaista jogurttia
  • 1-2 valkosipulin kynttä
  • 1 tl raastettua limen kuorta mielellään luomu
  • 1/4 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä

Helppo guacamole

  • 2-3 kypsää avokadoa
  • 1/2 limen mehu
  • 1/4 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä

Paneroidut kalapalat

  • 600 g vaaleaa kalaa fileinä, esim. turskaa tai kuhaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 2 kananmunaa
  • 150 g pankojauhoja
  • 5-7 dl rypsiöljyä paistamiseen

Tee näin

Vehnätortillat

  • Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola keskenään. Lisää vesi ja öljy ja vaivaa muutaman minuutin ajan, niin että muodostuu tasainen taikina. Peitä kulho ja anna seistä jääkaapissa n. 30 minuutin ajan tai pitempäänkin.
  • Kumoa taikina jauhotetulle alustalle. Jaa taikina kahtia ja muotoile kaksi pötköä. Leikkaa kumpikin pötkö kahdeksaan osaan. Pyöritä taikinat palloiksi. Kauli palloista jauhotetulla alustalla ohuita, muutaman millin paksuisia lettuja.
  • Paista letut kuivalla pannulla keskilämmöllä n. 1 min molemmin puolin. Kun paistopinnalle ilmestyvät ensimmäiset ruskeat pisteet, käännä lettu. Kääri valmiit letut pyyheliinan ja muovipussin sisään.

Marinoitu punasipuli

  • Kuori punasipuli ja leikkaa se ohuiksi renkaiksi. Kiehauta kattilassa punaviinietikka, sokeri ja suola. Lisää sipulirenkaat ja kiehauta uudelleen. Anna jäähtyä hetki. Lisää rypsiöljy ja nosta jääkaappiin jäähtymään n. 30 minuutiksi, mielellään pitempäänkin.

Mangosalsa

  • Kuutioi mango pieniksi paloiksi (ohje täällä). Halkaise chilit, poista siemenet ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Hienonna korianteri. Sekoita mango, chili ja korianteri. Sekoita joukkoon limen mehu, oliiviöljy ja omenaviinietikka. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Jogurttiaioli

  • Kuori ja hienonna valkosipulin kynnet. Raasta limen kuori. Sekoita majoneesi, jogurtti, limen kuori ja valkosipuli. Mausta suolalla ja pippurilla. Nosta jääkaappin tekeytymään.

Helppo guacamole

  • Halkaise avokadot, poista kivi ja koverra sisus. Painele haarukalla soseeksi tai käytä sauvasekoitinta. Sekoita joukkoon limen mehu. Mausta suolalla ja pippurilla. Säilytä peiteltynä ennen tarjoilua.

Paneroidut kalapalat

  • Poista fileistä mahdolliset ruodot ja leikkaa fileet poikittaissuunnassa sormenlevyisiksi paloiksi. Laita kalapalat kulhoon, lisää suola ja pyörittele. Lisää vehnäjauhot ja pyörittele niin, että kalapalat jauhottuvat kauttaaltaan.
  • Vispaa kananmunien rakenne rikki ja kaada seos laakealle vadille tai lautaselle. Kaada pankojauhoja toiselle lautaselle. Pyörittele jauhotettu kalapala ensin kananmunassa ja painele sitten joka puolelta pankojauhoon.
  • Kuumenna rypsiöljy kattilassa 180-asteiseksi. Jos käytössä ei ole paistomittaria, voit testata sopivaa lämpötilaa pienellä leipäpalalla. Kun leipä alkaa nopeasti ruskistua, öljy on sopivan lämmintä. Paista kalapaloja muutamia kerrallaan n. 2-3 minuutin ajan kunnes ne saavat kullankeltaisen värin. Nosta kalat jäähtymään talouspaperilla peitellylle lautaselle.
  • Tarjoile kala lämpimien tortilloiden, mangosalsan, marinoidun punasipulin, jogurttiaiolin ja guoacamolen kera.

Olisiko tästä tacotorstain tai tulevan viikonlopun iloksi? Mukavaa päivää joka tapauksessa sinne ruutujen taakse!

Joko luit nämä?

7 Kommenttia

  1. Meillä on Ninja-merkkinen grilli/airfryer/sähkösavustin ulkokäyttöön. Erinomainen ”monitoimikone” ja jää käryt ulos. Suosittelen lämpimästi!

  2. Airfryer… laite, joka käyttää kypsennykseen kuumaa puhallusilmaa. Meillä sitä sanotaan kiertoilmauuniksi, joka on tuhat kertaa helpompi putsata.

    1. Haha, totta. Paitsi että uuni on kyllä mielestäni vaikeampi putsata. Mulla on tähtäimessä sellainen airfryer, jossa kaukalot saa sellaisinaan ulos ja tiskikoneeseen.

      1. Jos uunista löytyy pyrolyysi, niin onhan se helppo. Tavallisesta uunista (kuten omani) otan aina luukun irti, niin puhdistus helpottuu. En kyllä ole koskaan puhdistanut airfryeria, mutta tokkopa itse jaksaisin putsata sitä joka kerta. Eikä mulla ole kyllä tilaakaa sille fryerille.

        1. Ei löydy prolyysiä, niisk. Mulla on kyllä ihailtavan vähän mitään keittiöturhakkeita, joten ajattelin että olisi korkea aika hankkia sellainen 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe Rating