Tänään lautasella: papu-gnocchivuoka

sisältää *tähdellä merkittyjä mainoslinkkejä
*Pillivuyt Toulouse-uunivuoka | *Nicolas Vahe tarjoilualusta

Oletteko tutustuneet uusiin ravitsemussuosituksiin? Varmasti ainakin leikkelejupakka nousi kaikkien tietoisuuteen viime syksynä! Enimmäkseen suositukset tuntuivat herättävän vastustusta, ja kyllä kieltämättä itseäkin kirpaisi erityisesti siipikarjan lihan siirtäminen kohti ruokapyramidin huippua eli mahdollisimman vähän käytettävien ruoka-aineiden joukkoon. Suositus 800 grammasta kasviksia, marjoja ja hedelmiä kuulostaa paljolta, kun on tehnyt tiukkaa saada 500 grammaakin täyteen. Palkokasveja puolestaan suositeltiin syötäväksi päivittäin ja käytettävän lihan korvikkeena ruokavaliossa, mutta meillä palkokasveja on esiintynyt ruokapöydässä lähinnä satunnaisena hernekeittopäivänä.

Ruokapyramidi 2024. Lähde: Valtion ravitsemusneuvottelukunta

Tämänpäiväinen illallisemme ei ole oppikirjaesimerkki ravitsemussuositusten noudattamisesta, mutta siinä piilee kuitenkin yritys ujuttaa palkokasveja lapsiperheen ruokavalioon papujen muodossa. Ruokittavanani on melko nirso katras, ja kaikkeen kasviperäiseen suhtaudutaan suurella varauksella. Tämän ruoan ajattelin tarjota ilman sen kummempia saatesanoja ja katsoa, miten se tekee kauppansa.

Gnocchivuoka valmistuu nopeasti ja suhteellisen yksinkertaisista aineksista. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.

Papu-gnocchivuoka

2 prk (à 380/230 g) kypsiä valkoisia papuja
1 pkt (500 g) perunagnoccheja
1 l vettä
1 tl suolaa
2–4 valkosipulinkynttä
1 ruukku basilikaa
1 tlk (400 g) kirsikkatomaatteja
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl balsamietikkaa
¼ tl mustapippuria myllystä
1 pkt (150 g) mozzarellaa

Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Valuta pavut siivilässä. Laita vesi ja 1 tl suolaa kattilaan. Keitä gnoccheja suolavedessä 2 minuuttia. Ota talteen 1 dl keitinvettä. Valuta gnocchit. Hienonna valkosipulinkynnet ja basilika. Laita pavut, gnocchit, valkosipulit ja basilika laakeaan uunivuokaan. Lisää talteen otettu keitinvesi, tomaatit, öljy ja balsamietikka. Mausta pippurilla ja sekoita. Revi mozzarella päälle ja kypsennä uunissa 15–20 minuuttia.

Resepti on julkaistu alunperin Glorian ruoka & viini -lehdessä.

Mukavaa tiistain jatkoa!

Lisbet e. on arjen fantasiaa, ikuinen projekti kauniimman kodin, toimivamman vaatekaapin ja sulavamman arjen eteen. Blogia kirjoittaa Liisa - työelämässä luonnontieteiden moniottelija, siviilissä osa-aikainen haaveilija ja kolmen lapsen äiti. Tukikohtana on koti maaseudun ja kaupungin rajamailla.

seuraa blogia

toivelistalla

Sivustollani on mainoslinkkejä, jotka on merkitty *tähdellä. Jos teet ostoksia linkkien kautta, saan niistä pienen komission. Tämä ei vaikuta tuotteen hintaan.

arkisto

pinnalla juuri nyt

keskustele

4 kommenttia

  1. 1.14.25
    Jokunen said:

    Hiphei! Onnea ykköspaikan valloituksesta 🍀

    • 1.15.25
      lisbet said:

      Jaa… tarkoitatko mahdollisesti Blogit.fi-sivustoa?

      • 1.15.25
        Jokunen said:

        Jees. Sitä juuri. Ansaittu paikka.
        En itse ole kiinnostunut jostain erityisharrastuksesta tms. Sulla on normijuttuja 👏

        • 1.16.25
          lisbet said:

          Noteerasin kyllä itsekin ykkössijani mutten oikein osannut iloita siitä. Tuntuu, että niin moni bloggaaja on lopettanut tai siirtynyt muualle, ettei kirittäjiä juuri ole. Big Mama’s Home -blogia kirjoittava Jenni, joka piti pitkään ykkössijaa, on keskittynyt viime aikoina mm. podcastiin, joten siitä pitkälti johtuu tämä sijoitusten muutos. Muutenkin tuntuu, että päivitystahdilla on blogit-fi:ssä aivan liian suuri merkitys. Mutta tämän vuodatuksen ei ollut tarkoitus vähätellä onnittelujasi, kiitos niistä! Kiva kuulla jonkun sanovan noin. Ja hyvä, että on olemassa vielä tuollainen sivusto, josta blogeja löytää.