Katteetonta toivoa ja onnistumisen elämyksiä kukkasipuleista

Viime päivät olen aina tilaisuuden tullen puuhaillut puutarhassa: siivoillut kukkapenkkejä ja istuttanut kukkasipuleita. Toivottavasti ensi keväästä tulee taas kukkaisa kahden katastrofivuoden jälkeen. Ensimmäisenä katastrofivuonna kukkasipulit mätänivät jääkuoren alle, eikä penkistä noussut kukan kukkaa. Toisena katastrofivuonna ne jäivät kokonaan istuttamatta aikaisin tulleen lumen ja roudan vuoksi. Mutta kolme vuotta sitten oli upeaa kukkaloistoa! Liian ajoissa en ole tälläkään kertaa, sillä kevään varhaiset kukkijat, kuten krookukset ja lumikellot, pitäisi laittaa multaan pari viikkoa ennen pakkasia, ja nyt näyttää jo loppuviikosta kylmenevän. Mutta tulppaanit ehtivät vielä hyvin, ja ne ovat minulle tärkeimmät. Värien suhteen ei ole tiedossa ilottelua, vaan skaala on tuttua valkoista ja violettia. Variaatiota haen kukkien erilaisista muodoista ja terälehdistä: mukana on ripsureunaa, papukaijaa, kerrattua ja kirjavaa. Toissavuotinen säistä johtuva epäonnistuminen kummittelee kyllä edelleen takaraivossa, enkä millään tahdo uskoa, että mikään noista sipuleista itää, varsinkaan nuo erikoisemmat lajikkeet.

Kokeilua, katteetonta toivoa ja ajoittaisia onnistumisen elämyksiä, sitä puutarhanhoito kai lopulta on. Listaan nyt tähän itsellenikin muistiin, mitä tänä vuonna penkkiin laitoin (vasemmalta oikealle):

’Honeymoon’
’Queen of Night’
’Spring Green’
’Gorilla’
’Snow Crystal’
’Black Parrot’
’Hakuun’
’Flaming Flag’

Lisäksi istutin tähtilumikelloja ja violetti-valkoista krookussekoitusta nurmelle puiden juurille. Jospa ne siten säilyisivät suojassa rusakoilta, kun puun ympärille laitetaan verkko talveksi. Niin, ja vielä meni multaan valkoisia ja violetteja laukkoja sekä yksi pussi valkoisia orkideanarsisseja ’Thalia’, vaikken pahemmin narsisseista piittaa.

niksi

Kun olen istuttanut sipulit, otan kännykällä kuvan sipulipussin etiketistä istutuspaikalla. Kuvista pystyn keväällä tarkistamaan, mitä minnekin olen upottanut.

Täällä on meneillään koululaisten syyslomaviikko. Nyt ei ole sen kummempaa ohjelmaa suunnitteilla, töitä on sekä minulla että miehelläni, ja lisäksi olemme hieroneet autokauppoja. Perheemme on kasvanut monella tavalla: lisää perheenjäseniä ja pitkäksi venähtäneitä raajoja, joten lisää kuljetuskapasiteettia kaivataan.

Jos sinulla on hetki aikaa, niin rullaa alas ja jätä pieni kommentti! Onko teillä syyslomasuunnitelmia?

Lisbet e. on arjen fantasiaa, ikuinen projekti kauniimman kodin, toimivamman vaatekaapin ja sulavamman arjen eteen. Blogia kirjoittaa Liisa - osa-aikainen haaveilija ja kolmen lapsen äiti. Tukikohtana on koti maaseudun ja kaupungin rajamailla.

seuraa blogia

toivelistalla

Avainsanat

Sivustollani on mainoslinkkejä, jotka on merkitty tähdellä*. Jos teet ostoksia linkkien kautta, saan niistä pienen komission. Tämä ei vaikuta tuotteen hintaan.

arkistojen aarre

Modernin maalaistyylin jäljillä

Aiemmassa postauksessa kerroin, että klassinen mutta kuitenkin moderni maalaistyyli on alkanut viehättää viime vuosina yhä enemmän. Sain Lauralta postaustoiveen kertoa vähän tarkemmin, minkälaista tyyliä sillä…

keskustele

12 keskustelu

 1. 10.17.23
  LH said:

  Lomalla ensin mummipappaloiden ruokapatojen äärellä ja loppuviikko rentoa chillausta kotona.

  • 10.17.23
   lisbet said:

   Kuulostaa hyvältä. Mä vielä pohdin, lähdetäänkö loppuviikosta isulaan.

 2. 10.17.23
  Tarja said:

  Täällä yksi mummu hoitelee lapsenlapsia. Tarjolla ennenkuulumattomia herkkuja, kuten mannapuuroa, vispipuuroa, makaronisalaattia, liha-perunalaatikkoa ja muusin kanssa possukastiketta. On siinä ihmettelemistä! Yhdessä haravoidaan ja levitellään kuorikatetta kukkapenkkeihin. Telkkarista ei tule suoratoistoa, mutta Pikku Kakkonen on oikeasti hauska tuttavuus. Vaihtelu virkistää kaikenikäisiä. Mukavaa syksyn jatkoa kaikille!

  • 10.17.23
   lisbet said:

   Jännittävä aikamatka 90-luvulle! Ja tekee varmasti hyvää tutustua näihinkin ihanuuksiin. Pikku Kakkonen on mahtava, nyt sitä on taas katsottu meilläkin.

 3. 10.17.23
  Kaisa said:

  Heissan,

  ei ole varsinaista syyslomaa, mutta kongressimatka Milanoon venähtää muutamalla patikointipäivällä Lago D’Iseolla. Toivottavasti sää suosii.

  Tulppaanihommissa olin minäkin. Lavakauluksiin meni sikin sokin vajaat sata sipulia, lisäksi maapenkkeihin on upotettuina kaikki vanhat sipulit, joten todella toivon, että ensi keväänä on maljakot tulppaaneita pullollaan! Daaliakesäni oli surkea, tarvitaan kompensaatiota 😉

  Ja hei, nämä sinun tekstit ja kuvat ovat aina vaan suosikkejani, tavallisista asioista tyylillä ja taidolla. Niin kiva lukea ja katsella! Kiitos, että teet! Ihanaa syksyä Liisa!

  • 10.17.23
   lisbet said:

   Pidän peukut pystyssä sun tulppaanionnelle (ja vähän omallenikin). Kysymys kuuluukin, voiko sekä tulppaanit että daaliat onnistua samana vuonna vai sulkeeko daaliaonni pois mahtavan tulppaanikevään? 😀 Kiva kun edelleen käyt lukemassa, ihanaa syksyn jatkoa ja mukavaa kongressimatkaa patikointeineen!

 4. 10.17.23
  Juhannusruusu said:

  Meillä on ensimmäinen syysloma, ettei kukaan lomaile. Esikoinen on armeijassa ja kuopus työharjoittelussa. Yhden aikakauden loppu.

  • 10.17.23
   lisbet said:

   Varmaan aika haikeaa ja jollain tavalla ihanaa yhtä aikaa. Yhden aikakauden loppu ja uuden alku. Omaa arkeani koulujen lomat tulevat rytmittämään vielä ainakin 18 vuoden ajan…

 5. 10.18.23
  Helli Joutsenlahti said:

  Olen jo eläkeläinen ja ”aina lomalla” mutta
  lapsena minullakin oli isu Pohjanmaalla!
  Rattoisaa syyslomaa!

  • 10.20.23
   lisbet said:

   Minunkin isuni asui Pohjanmaalla, lasteni isu on tosin jo asettunut Keski-Suomeen. Jos niin onnekkaasti käy, että minusta tulee isovanhempi, minäkin haluan olla isu <3 Mukavaa viikonloppua sinne!

 6. 10.19.23
  Kepa said:

  Mahdollisesti nappaan lapset autoon ja hurautetaan opettajaäitini luokse ohjelmoimaan hänen syyslomaansa vauvan ja 2,5v kanssa 😅

  • 10.20.23
   lisbet said:

   Just hyvä, ei käy äidillä aika pitkäksi lomallakaan 🙂 Ihana tiimi teillä!