Kierros talvisella pihamaalla

IMG_3280

Tämän vuoden yksi tärkeimmistä teemoista blogissani tulee olemaan pihan rakentaminen ja istutusten perustaminen, ja nyt saapuneen valkoisen kuorrutteen turvin ajattelin esitellä teille tämänhetkistä tilannetta. Pihalla ei ole nurmikkoa, rikkaruohoja ja naapurin rajalle istutettua tuija-aitaa lukuunottamatta vielä mitään istutuksia, mutta isoimmat maansiirtotyöt ja osa tulevien kiveysten pohjista on tehty edelliskesinä.

Tonttimme on reilu 900 m²:n suuruinen loiva rinnetontti, jota on rakennusvaiheessa kuitenkin täytetty ja korotettu niin, että on voitu rakentaa tasamaan talo. Korkeuseroa on edelleen: korkeimmillaan tontti on tien varressa ja matalimmillaan takapihalla. Korkeuseroa kuromaan autotallin ja talon väliin suunniteltiin muuri, joka rakennettiin viime syksynä. Kivi on Ruduksen Paasikko, johon ihastuimme sen vaihtelevan ladonnan vuoksi. Näin suuri muuripinta saattaa helposti näyttää monotoniselta massalta. Paasikko ei ole yksinkertaisimmasta päästä asentaa, koska kiviä ei ladota yhteen kerrokseen ja isoimmat kivet ovat aika hankalia käsitellä. Lopputulos on kuitenkin vaivan arvoinen. Ladontakuvioita on erilaisia ja periaatteessa satunnainenkin ladonta olisi mahdollista toteuttaa. Meillä muurissa kulkee ns. roomalainen ladonta, jota on tulossa myös kiveyksiin. Kuvissa näkyvät aukot ja johdot ovat muuriin tulevia valaisimia varten.

IMG_3288

IMG_3291

Paasikkomuuria on korkeuserosyistä myös sisääntulokäytävän toisella sivustalla (ylläolevan kuvan taustalla oleva matalampi osuus). Tämä osa pihasta näyttää muurien vuoksi tällä hetkellä kovin kiviseltä, mutta uskon että kasvillisuus tulee pehmentämään vaikutelmaa huomattavasti.

Alla olevassa kuvassa puolestaan on tulevan pergolan paikka. Viime kesänä purimme taloa L:n muodossa ympäroineen suuren puuterassin. Uusi terassipinta tulee olemaan maan pinnan tasossa oleva kiveys, josta osa on katettu pergolalla. Pergolan piirtäminen ei sisältynyt pihasuunnitelmaan, joten käännymme sen suhteen varmaankin arkkitehtiveljeni puoleen. Pinterestin pihainspiraatiokansiostani löytyy paljon kuvia ihastuttavista moderneista pergoloista. Ideoiden keräämiseen on vielä paljon aikaa, sillä epäilen ettei pergolan toteutus mahdu ensi kesän kalenteriin.

 

IMG_3294 IMG_3299 IMG_3309

Puuterassista jäi jäljelle takaterassi ja sisääntulon puoleinen osa – siis ne, jotka ovat kuuluneet alkuperäiseen talotoimitukseen. Niiden muuttaminen kivipohjaisiksi olisi ollut liian monimutkaista, vaikka sitäkin vaihtoehtoa pohdittiin. Takaterassin grillaus- ja ruokailupaikkaa kesäisessä asussaan voit kurkata tästä vanhasta postauksesta.

IMG_3322 IMG_3314

Pihakierros päättyy tällä erää takaoven nurkalle. Seinustalle on rakennettu pohja uutta pihakäytävää varten ja sähköjohdot on vedetty odottamaan ulkovalaisimia. Entäpä tuo styroxilla verhottu kökötys? Se on palju, jonka kohtaloa on pohdittu aiemminkin täällä blogissa. Päädyimme pitkän harkinnan jälkeen säilyttämään sen. Alunperin palju oli upotettu kokonaan maan sisään pienen puuterassin yhteyteen, mutta käytännössä altaaseen meno on helpompaa, jos se on osin maan pinnan päällä. Allas siis kaivettiin viime kesänä ylös muiden maatöiden yhteydessä ja asennettiin uudelleen nykyiseen korkeuteen. Palju saa aikanaan puuverhoilun ja kiveys on tarkoitus ulottaa myös tälle nurkalle.

Kuvassa näkyvä ovi johtaa kodinhoitohuoneeseen, josta on käynti kylppäriin ja saunaan. Muutenkin tämä takapihan varjoisa nurkka on taajamatontillamme ainoa paikka, jossa voisin harkita harrastavani ulkokylpemistä. Tosiaan – paljussa ei ole kylvetty vielä kertaakaan näiden kolmen vuoden aikana, jonka olemme tässä viettäneet.

Työtä riittää. Toisaalta se vähän hirvittää, toisaalta olen todella onnellinen, että tämä projekti todellakin saatetaan suunnitellusti päätökseen – ajatuksia pihasuunnitelman teettämisestä jaoin viimesyksyisessä postauksessa. Nyt saa vielä antaa vinkkejä ja vihjeitä, miten homma hoidetaan kunnialla!

Lisbet e. on arjen fantasiaa, ikuinen projekti kauniimman kodin, toimivamman vaatekaapin ja sulavamman arjen eteen. Elämä on yhdistelmä uraa, opiskelua ja perhettä, jonka tukikohtana on koti maaseudun ja kaupungin rajamailla.

nousussa nyt

seuraa blogia

arkisto

bloginostot

Avainsanat

keskustelu

 1. 20.1.2016
  Anne said:

  Moikka! Mietimme uuden rakenteilla olevan kodin värejä. Onko teidän ovi ja osa puurakenteista tumman harmaata vai mustaa? Ja jos ovi on harmaa, kuka on valmistaja? Kiitos jo etukäteen!

  • 21.1.2016
   lisbet said:

   Moikka, meidän ovi on tummaa harmaata samoin kuin tummaksi maalatut puuosat, katto, vesikourut, rännit, ikkunanpuitteet yms. Ulko-ovet ovat Kaskipuulta. Jos päädytte tummaan harmaaseen, tiedoksi että tämä suosituin tumma harmaa kulkee monilla valmistajilla perusvalikoimissa värikoodilla RR23 tai RR 7024 materiaalista riippuen. Näiden kahden välillä on pienenpieni sävyero, jota minä en ainakaan ole käytännössä huomannut. Tämän blogin postauksessa on selvitelty asiaa tarkemmin: http://www.kivitalourakointi.fi/2014/05/rr23-vst-ral-7024-varisavy-erot-osa-2.html Tsemppiä rakennusprojektiin!

 2. 21.1.2016
  Anne said:

  Kiitos tiedoista!

 3. 22.1.2016
  Mimosa said:

  Minkälaiset pihavalaisimet teille on tulossa?

  • 24.1.2016
   lisbet said:

   Pihalle tulee 6 pylväs- tai pollarivalaisinta, mutta niiden mallia ei ole itse asiassa vielä lyöty lukkoon. Pihasuunnitelmakaan ei ota asiaan kantaa. Mulla on kyllä pari suosikkimallia mielessä, joten aiheseen palataan vielä kevään aikana.

 4. 22.1.2016

  Moi! En ole aiemmin kommentoinut, mutta nyt en voi olla kirjoittamatta 😉 Puutarha&terassi-taulusi näytti samankaltaiselta, mitä olin ajatellut 🙂 https://fi.pinterest.com/maallajakaupung/terrace/ . Olen varsinkin pohtinut tuota laskostuvaa kangasta yhtenä vaihtoehtona. Mutta likaantuukohan helposti (?)

  Ylläolevissa kuvissa silmäni kiinnittyivät ensin valaisinten sähköjohtoihin. Meillä ulkovalaistus on vieläkin…vaiheessa.

  Blogisi on tyylikäs, jatka samaan malliin!

  • 24.1.2016
   lisbet said:

   Kiva kun jätit kommentin! Joo, itsekin kiinnitin tuohon laskostuvaan pergolan kattokankaaseen huomiota viime kesänä sekä pinterestissä että muutamassa pihassa ihan livenäkin. Musta se on hyvä idea Suomen epävakaassa kesässä. Kiinteää katetta en pergolaan kuitenkaan halua, sillä eikös sen idea nimenomaan ole olla ylhäältä avoin? Likaantuminen riippuu varmaan pitkälti materiaalista ja väristä ja varmaan kangas pitää uusia muutaman vuoden välein, jos haluaa sen pysyvän siistinä.

   Jep, meilläkin sähkötyöt odottelevat kesää ja valaisimia 😀 Hiljaa hyvä tulee vai miten se oli…

  • 24.1.2016
   lisbet said:

   Ps. yritin jättää kommentin blogiisi mutta se ei jostain syystä oikein onnistunut. Hieno blogi ja tuttuja maisemia viimeisimmässä postauksessa!