Moderni ryijy jakaa mielipiteet

IMG_6815

Sain äidiltäni arvokkaan lahjan, ryijyn. Tämän modernin taideteoksen malli on Satu Peuran suunnittelema ”Hopea” – tarvikepaketteja ja valmiita ryijyjä on saatavissa Ryijypalvelu-RP:n kautta. Ryijyn tarina alkaa jo muutaman vuoden takaa, kun äiti tarjoutui valmistamaan sellaisen uuden kotimme seinälle. Äitinihän on varsin taitava kutomaan kangaspuilla, ja kotoamme löytyy monia hänen taidonnäytteitään: esimerkiksi tämä kaunis pellavadamastiliina ja tuo ylemmässä kuvassa rahin päälle aseteltu villashaali. (Jos tekniikka askarruttaa, ryijyjä voi tosiaan tehdä joko pohjakankaalle ommellen tai kangaspuissa kutoen, äiti käyttää jälkimmäistä tapaa.) Ajatus ryijystä oli minusta ihana ja katselimme malleja kuvastoista. Mutta jotenkin se jäi.

Juhannuksen vietimme lapsuudenkodissani, ja ihastelin siellä makuuhuoneen seinälle ilmestynyttä uutta ryijyä. ”Niin, se on teidän”, sanoi äiti. Hän oli valinnut mallin, ostanut materiaalit, valmistanut ryijyn ja säilyttänyt sitä pari vuotta. Mutta tarvittiin näköjään myös esillepano, ennen kuin ruuhkavuosihuuruissa elävä tytär havahtui asiaan.

Ryijyä ei ole vielä ripustettu, sillä sen sijoituspaikasta keskustellaan vielä. Omasta mielestäni sen itseoikeutettu paraatipaikka olisi olohuoneen korkealla seinällä. Siinä ryijy olisi paitsi kaunis myös hyödyllinen, sillä se vähentäisi kaikua, jota tilassa valitettavasti on. Mutta kyllähän ryijy muuttaisi tilan luonnetta, paljonkin – varastaisi shown täysin. Sohvatyynyt ainakin menisivät vaihtoon. Kakkosvaihtoehtoina pitäisin portaikon seinää, mies puolestaan ehdotti paikaksi yläaulaa. Periaatteessa värit toimisivat myös makuuhuoneen tummanharmailla seinillä.

Luulen, että jätämme asennuspuuhat suosiolla syksyisempiin päiviin, sellaisiin joina tekee taas mieli sytytellä kynttilöitä ja juoda teetä. Ehkä niissä tunnelmissa ryijy löytää oikean paikkansa. Ihana se on joka tapauksessa. Jos se tulee olohuoneeseen, asennamme varmaankin katonrajaan kiskon, johon painava tekstiiliteos voidaan ripustaa.

IMG_6818

IMG_6817

Kun ns. mummolatrendi viherkasveineen ja räsymattoinneen on ollut sisustuksessa pinnalla, on ryijykin ollut pitkästä aikaa kerrassaan muodikas. Nuorempia skandisisustajia on tavoiteltu mm. Saanan ja Ollin Elonkierto-ryijymallilla ja Dog Designin Retki-ryijyllä. Myös Riikka Kantinkosken seinätekstiilit ovat saaneet inspiraationsa ryijystä. Näiden rinnalla varmasti vanhemmatkin mallit löytävät oman paikkansa. Vai mitä tuumaatte? Jakaako ryijy mielipiteet?

Lisbet e. on arjen fantasiaa, ikuinen projekti kauniimman kodin, toimivamman vaatekaapin ja sulavamman arjen eteen. Blogia kirjoittaa Liisa - osa-aikainen haaveilija ja kolmen lapsen äiti. Tukikohtana on koti maaseudun ja kaupungin rajamailla.

seuraa blogia

toivelistalla

Avainsanat

Sivustollani on mainoslinkkejä, jotka on merkitty tähdellä*. Jos teet ostoksia linkkien kautta, saan niistä pienen komission. Tämä ei vaikuta tuotteen hintaan.

arkistojen aarre

Modernin maalaistyylin jäljillä

Aiemmassa postauksessa kerroin, että klassinen mutta kuitenkin moderni maalaistyyli on alkanut viehättää viime vuosina yhä enemmän. Sain Lauralta postaustoiveen kertoa vähän tarkemmin, minkälaista tyyliä sillä…

keskustele

41 keskustelu

 1. 7.5.16
  Tuija said:

  Kaunis 💕 Itsekin olen jonkun aikaa haaveillut tekeväni pienen ryijyn, mutta malli on vielä hakusessa. Juurikin jotain perinteisen ja modernin välimaastoon sopivaa pitäisi keksiä.

  • 7.14.16
   lisbet said:

   Kuvastot ovat kyllä kauniita malleja pullollaan ja ainahan sitä voi ryhtyä rohkeaksi ja suunnitella mallin itse!

 2. 7.5.16
  Mervi said:

  Todella kaunis ryijy!

  • 7.14.16
   lisbet said:

   Kiitos, niin se on minustakin!

 3. 7.5.16

  Ehdottomasti ryijy paraatipaikalle! Upea käsityötaidonnäyte ja tekee hienon säväyksen moderniin kotiin.

  • 7.14.16
   lisbet said:

   Ääni paraatipaikalle, hyvä 😀

 4. 7.5.16
  Katja said:

  Ryijyt ovat upeita, ja sopivat moneen tilaan, värityksestä ja tyylistä riippuen. Teidän ryijy näyttyää minun silmiin olevan kuin piste i:n päälle tuon sohvan yllä tyynyineen. Värit ja tyyli mätsäävät. Mutta nämä on tietty makuasioita 🙂

  • 7.14.16
   lisbet said:

   Itse jotenkin ajattelin että tyynyt ovat kuvioiltaan liian keveän tanskalaishenkiset ryijyn kaveriksi. Mutta värit kyllä menisivät yhteen.

 5. 7.5.16
  Sanna said:

  Ihana! Ja ehdottomasti tuohon paraatipaikalle. Akustoi myös korkeassa huoneessa. 🙂

  • 7.14.16
   lisbet said:

   Minäkin toivon, että ryijy tasoittaisi kaikua!

 6. 7.5.16

  Aivan upea tuo saamasi ryijy!

  Itse olen vähän samoissa mietteissä: olen saanut myös äidiltäni jo vuosikausia sitten ryijyn. Se on minusta todella kaunis, malliltaan perinteinen mutta niin yksinkertainen ja väreiltään raikas, että se toimii. En kuitenkaan ole osannut ripustaa sitä minnekään seinälle. Nyt olemme tehneet pintaremontin makuuhuoneeseen ja se sopisi sinne väriensä puolesta todella hyvin; yksivärisiksi maalatut seinätkin oikeastaan vähän kaipaavat jotain kaverikseen. Juuri äsken mallailin sitä eri seinille ja uskoisin keksineeni sille hyvän paikan 🙂

  • 7.5.16

   Ja siis itse laittaisin tuon teidän ryijyn myöskin juuri tuohon sohvan yläpuollle paraatipaikalle: en itsekään näe mitään syytä miksi se vaatisi edes sohvatyynyjen vaihtoa. Vaikka toki jos sinulla on aiheesta jokin visio, niin go for it 😀 Omaan silmääni ryijy on niin moderni, että se ei kovin rankalla kädellä muokkaisi tilan tunnelmaa, vaikka katseenkiinnittäjä siitä tietysti tulisi.

   • 7.14.16
    lisbet said:

    Yritin etsiä blogistasi kuvaa ryijystä, oletko tehnyt aiheesta postausta?
    Mukava kuulla, että sinustakin ryijy sopisi tuohon paraatipaikalle. Kyllä se siihen varmaan päätyy.

 7. 7.5.16
  Minna said:

  Ihana ryijy, voisin tehdä tuollaisen itsellenikin. Ja teillä laittaisin sen olohuoneeseen sohvan yläpuolelle, siinä se olisi kaikkien nähtävillä. Terveisiä äidillesi!

 8. 7.5.16
  Terhi N. said:

  Kyllä minä sen tuohon soffan päälle tälläisin – siinä kynttilänvalossa tai vaikka jo ennenkin…

  • 7.14.16
   lisbet said:

   Ryijyn ripustaminen lykkääntyy varmaan myös sillä tekosyyllä, että asentaja on kiireinen ulkohommissa 😀

 9. 7.5.16
  Miia said:

  Upea ryijy, kauniit värit ja sopii moderniinkin sisustukseen. Seinä sohvan yläpuolella olisi oiva paikka.

  • 7.14.16
   lisbet said:

   Rohkaisevaa kuulla, että muutkin ovat samalla linjalla!

 10. 7.5.16
  Anna-Mari said:

  Jos joku, niin tämmönen ryijy, jolla on tunnearvoakin tuo kotiin persoonallisuutta ja kotoisuutta. Todella kaunis, ajaton.

  • 7.14.16
   lisbet said:

   Ajattomuudesta puheenollen: yritin löytää ryijyn suunnitteluvuotta, tuloksetta. Olisikohan 90-lukulainen? Vai varhaisempi?

 11. 7.5.16
  sini said:

  Aivan upea ryijy!

 12. 7.6.16

  Kaunis ryijy!

 13. 7.7.16
  Tiina M said:

  Hei!

  Kysyisin, että mistä olohuoneen kuvissa näkyvä kaunis matto on ostettu? Saman tyylinen on meillekin etsinnässä!

  • 7.14.16
   lisbet said:

   Matto on Hanna Korvelan Duetto-sarjaa – vähän isompi investointi mutta ollut joka pennin väärti.

 14. 7.8.16

  Tuo on kyllä todella kaunis ryijy ja komppaan muita: hieno paikka sille olohuoneessa!

  Nappaapa blogiisi haaste: ”Millaista on olla sisustusbloggaajan mies”. Kurkkaa lisää täältä: http://www.idealista.fi/modernistikodikas/2016/07/07/millaista-sisustusbloggaajan-mies/

  • 7.14.16
   lisbet said:

   Kiitos haasteesta! Kanssasisustaja jäi sitä miettimään…

 15. 7.8.16
  Marjukka said:

  Miten kaunis ryijy, ja arvokkuutta lisää vielä se, että se on äitisi rakkaudella sinulle tekemä. Oma äitini on taitava ikonimaalari, isä taas onntehnyt meille kaappikellon, penkin ja korulipaston, sekä himmelin, kaikki minulle tosi tärkeitä ja arvokkaita!

  • 7.14.16
   lisbet said:

   Mitä aarteita, sellaisia joita ei kaupoista voi ostaa! Meillä on aika paljon miehen äidin taidetta ja tietysti myös perheyrityksen astioita, joten on mukavaa että myös oma perheeni on edustettuna näissä käsityönäytteissä.

 16. 7.10.16
  Tiina said:

  Kaunis ja vielä äitisi tekemä! Meillä on äitini entisöimiä huonekaluja, joilla on erityiset paikat kodissamme ja sydämissämme.

  • 7.14.16
   lisbet said:

   Ihania aarteita – itsekin ajattelen, että melkein kaikesta kotona pystyy luopumaan, mutta vanhempien rakkaudella tekemistä töistä ei ikinä. Olisi ihanaa, että tämä ryijykin päätyisi aikanaan jommallekummalle pojista.

 17. 7.11.16
  Tuulikki said:

  Itsekin olen jo vuosia haaveillut ryijystä – vieläpä itse tehtynä! Paras paikka teillä ilman muuta olohuoneen seinä. Sopii mielestäni siihen jo nyt – seinä oikeastaan huutaa sitä! Minä en laittaisi makuuhuoneeseen, koska yleensä materiaali hieman pölyää eikä välttämättä hyvä nukkujille.

  • 7.14.16
   lisbet said:

   Näinpä, ja äiti aprikoi sitäkin, että sängyn päätyyn ripustettu ryijy on vähän vaarallinen. Jos se jostain syystä putoaa nukkujien päälle, raskas tekstiili voi tukahduttaa nukkujat…

 18. 7.11.16

  Mielestäni ryijyt jakavat vahvasti ihmisten mielipiteet. Varsinkin perinteiset ryijyt ovat aika monen sisustajan inhokkeja. Itse painiskelin asian kanssa puolisen vuotta, kunnes sitten viime joulukuussa päädyin ripustamaan vanhemmiltani saamani ”Kaukametsä”-ryijyn olohuoneen seinälle (http://mimosankotona.blogspot.fi/2015/12/kaukametsa-ryijyn-tarina.html) En ole katunut hetkeäkään. Ryijy tuo kotiini lämpöä, kodikkuutta ja persoonallisuutta eli kaikkea mitä haen oman kotini sisustukselta.
  Äitisi tekemä ryijy on todella kaunis ja sopii mielestäni juurikin tuohon olohuoneen sohvan yläpuolelle. Saatat yllättyä, kuinka vähän muuta sisustusta tarvitsee muuttaa ryijyn myötä…

  • 7.14.16
   lisbet said:

   Todella kaunis ryijy teillä – vaikka se on selvästi moderni aiheeltaan, siinä on tiettyjä perinteisenkin ryijyn elementtejä.

   Tämän postauksen saamien kommenttien perusteella ryijy jakaa mielipiteitä yllättävän vähän. Varmaankaan ne, jotka eivät äitini käsityöstä niin välitä, jättävät kohteliaisuudesta kommentoimatta 😀 Tai sitten blogissasikin siteeraamasi Avotakka on oikeassa, ja ryijyistä on tullut himoittuja sisustuselemettejä 😀

 19. 8.12.16
  Laur said:

  Upea ryijy! Kurkkasin Pr-ryijypalvelujen sivut juuri, koska se on minulle ennestään tuntematon. Siellä olevassa kuvassa ryijy ei näyttänyt läheskään noin loistokkaalta kuin mitä sinun ottamassasi!
  Sijoittelusta: Itse en piilottaisi ryijyä makuuhuoneeseen. 🙂 Minusta se on oiva tekstiili estämään tilassa kaikumista. jos se siihen kokonsa puolesta pystyy. Myöskään minusta väri- ja muotokieli ei vaadi tyynynpäällisten vaihtoa, mutta toisaalta sohvatyynyjen vaihto on helppo operaatio. Ja joskus myös oikein mieluinen..
  Eksyin vasta ensimmäistä kertaa blogiisi, joten kotisi ei ole tuttu kuin tämän postauksen kautta. Jäin ainoastaan miettimään (hyi minua kun jaan aatokseni…) että olisiko tilassa parempi korkeampi ryijy (tai muu seinävaate), joka olisi voimakkaammin suorakaiteen muotoinen ja toistaisi ikkunoiden muotoa?
  Toisaalta, elämä ei ole täydellistä. Oman äitini tekemän ryijyn ripustaisin paraatipaikalle vaikka se hieman rikkoisikin kultaisen leikkauksen sääntöjä. 😉

  • 8.22.16
   lisbet said:

   Minustakin Pr-ryijyjen kuva on vähän hassu. Onkohan se otettu keinovalossa? Äitikin sanoi, että hän oli tilannut ryijyn kuvan perusteella ja yllättynyt todellisista väreistä.

   Pointtisi seinävaatteen muodota on hyvä, ja ehkä tilaan oli jotain sen muotoista kaavailtukin. Mutta tosiaan, nyt kun tämä ryijy on käsissä, en keksi sille mitään parempaa paikkaa 😀

 20. 11.29.16
  Anu said:

  Ihana ryijy, joka ansaitsee paraatipaikan. Moderni ja tyylikäs.

  • 12.11.16
   lisbet said:

   Täytyypä tunnustaa, että ryijyä ei ole vieläkään saatu seinälle, sillä sijoituspaikasta keskustellaan edelleen :/