Moderni ryijy olohuoneen katseenvangitsijana

Oikeastaan minun oli tarkoitus julkaista tänään postaus takaterassin uudesta kesäasusta, mutta aamun sade saapui sotkemaan suunnitelmat. Onneksi sisätiloistakin löytyy uutta kuvattavaa, kuten ryijy, joka saatiin seinälle peräti vuosi saapumisensa jälkeen. Äitini tekemän ihanan lahjaryijyn sijoitusta mietittiin pitkään, mutta lopulta se löysi itseoikeutetusti paikkansa olohuoneen korkealta seinältä. Ryijyn malli on Satu Peuran ”Hopea” – taideteos, jossa jokainen näkee vaihtelevia muotoja ja hahmoja. Itse pidän erityisesti sen harmaata ja sinisen sävyjä yhdistelevästä värimaailmasta.

Vaikka tila on korkea, halusin että ryijy ripustetaan mahdollisimman alas, suunnilleen siihen korkeuteen, johon se laitettaisiin yksikerroksisessa huoneessa. Kuvissa tuo korkea seinä on muuten aivan valtavan oloinen ja yllä olevassa kuvassa ryijy tuntuu hukkuvan suurelle seinälle. Luonnossa mittasuhteet ovat kuitenkin armeliaammat, sillä korkean tilan olemassaoloa ei normaalisti katseella rekisteröi.

Luulen, että laitan tuohon ryijyn vasemmalle puolelle pianon yläpuolelle vielä jotain symmetriaa rikkomaan. Esimerkiksi Menun POV-kyntteliköistä koottu asetelma voisi toimia siinä, vai olisiko teillä jotain kivoja ehdotuksia?

moderni-ryijy-2

moderni-ryijy-3

Ripustaminen oli oma työläs projektinsa ja osasyy siihen, että ryijyn saaminen seinälle venähti. Emme halunneet porata tai naulata seinään, sillä tuollaisen ison seinäpinta-alan paikkailu ja maalaus myöhemmin on työlästä puuhaa. Vaihtoehdoksi jäi katonrajaan kiinnitettävä kisko. Päädyimme tässä lopulta edulliseen rautakaupparatkaisuun: katossa on kahden koukun varassa oleva ohut valkoinen verhotanko, josta ryijy roikkuu vaijereilla. Kuvittelin aluksi, että ryijy olisi mahdollista ripustaa siimalla, mutta mies ja rautakaupan myyjä saivat minut vakuuttuneeksi siitä, ettei se olisi kestävä ratkaisu. Siima venyisi ja pahimmassa tapauksessa katkeaisi ja mitään roikkumisia se ei ainakaan kestäisi. Lopulta valinta oli tehtävä ohuen metallinvärisen vaijerin ja paksumman valkoiseksi pinnoitetun vaijerin välillä. Päädyin valkoiseen. Ripustus ei ole täysin näkymätön, mutta oma silmä on jo tottunut siihen. Ainoastaan nuo lenkillä olevat vaijerin päät haluaisin vielä katkaista lyhyemmiksi.

Ryijyn myötä haluaisin päivittää olohuoneen tekstiilejä tyyliin sopivaksi. Olen katsellut muun muassa Himlan pellavaisia tyynynpäällisiä sekä upean kotimaisen Bonden Livingin sisustustyynyjä (erityisesti näitä Tyyni-pieluksia, joista ei vielä ole kuvaa kotisivuilla). Kiikkutuolissa oleva sinikuvioinen tyyny on heräteostos Hemtexistä ja vaikka se istuu sattumoisin ryijyn väreihin, haen nyt jotain yksinkertaisempaa.

tyynyt

moderni-ryijy-1

Sateinen päivä vaihtui aurinkoiseen iltaan. Kaunista keskiviikkoa sinne!

Lisbet e. on arjen fantasiaa, ikuinen projekti kauniimman kodin, toimivamman vaatekaapin ja sulavamman arjen eteen. Elämä on yhdistelmä uraa, opiskelua ja perhettä, jonka tukikohtana on koti maaseudun ja kaupungin rajamailla.

nousussa nyt

seuraa blogia

arkisto

bloginostot

Avainsanat

keskustelu

 1. 2.8.2017
  sanna said:

  On kyllä kaunis ryijy ja sopii tilaan todella hyvin!
  Oma ryijyprojekti on odottanut jo pari-kolme vuotta ripustusta. Mummolta peritystä kun puuttuu tuo tanko… Kiitos näistä ripustusvinkeistä, ehkä saamme myös ryijyn vielä tänä vuonna seinälle:)
  sanna.koo

  • 15.8.2017
   lisbet said:

   Vinkiksi vielä, että K-raudasta löytyi myös ryijyyn sopivia tankoja 🙂

 2. 3.8.2017
  Kolmen äiti said:

  Ryijy on todella kaunis ja sijoituspaikka erinomainen. Miten kiipesitte noin korkealle kiinnittämään listan kattoon? Meillä on ruokailutilan valaisin edelleen kiinnittämättä, kun emme tajunneet pyytää tehdä sitä rakennusaikana, ja katto on noin kuudessa metrissä. En oikein tiedä, mistä tilaisin tekijänkään tähän hommaan.

  • 15.8.2017
   lisbet said:

   Mies (hullu!) kiipesi A-tikkaillamme katonrajaan ja minä jännitin alhaalla. En kyllä itse pystyisi. Kun on näin korkea olohuone, on pakko omistaa kunnon tikkaat. Ammattireiskat varmaan hoitavat hommat pystyttämällä tilaan telineet.

 3. 3.8.2017
  Tiia S said:

  Ihana ryijy! Oikein kauniit ja aikaa kestävät värit ja tuo kyllä hyvin tilaan pehmeyttä.

 4. 4.8.2017
  Gilmara said:

  Hi Lisbet!
  I simply love your blog, I was wondering where your carpet is from…can you pleas share?
  Thank you 🙂
  Gilmara

 5. 6.8.2017
  emzi said:

  On kyllä todella makee!

 6. 14.10.2017
  Katja said:

  Hei!
  Huomasitko ryijyn auttavan korkean tilan akustiikassa? Olen pohtinut ryijyä moderniin olkkariin juuri akustiikan vuoksi.

  • 14.10.2017
   lisbet said:

   Se auttoi mutta ei korjaa asiaa täysin. Olohuoneemme on varsin kaikuisa ja parempi akustiikka vaatisi kai levyt kattoon/seinien yläosaan. Myös iso matto lattialla on parantanut tilan akustiikkaa.

 7. 14.10.2017
  Katja said:

  Kiitos, näin ajattelin myös. Korkeat tila ja kivitalo on ihana, mutta akustiikka on yllättänyt minut.
  Sinulla on muuten kaunis blogi, löysin sen vasta äsken 🙂

  • 15.10.2017
   lisbet said:

   Kiitos, mukavaa että olet löytänyt tänne!