Pihasuunnitelmia

Siinäpä olisi omin kätösin piirtämääni hahmotelmaa kotipihan tilasta nyt ja lähitulevaisuudessa. Kuten blogissa on vähän väliä mainittu, autotalli on vielä perustuksissaan,  minkä vuoksi yläpiha on lähes muokkaamatta. Taloa ympäröivän pihan suhteen tilanne on valoisampi, eli nurmikot kylvetty, terassi laudoitettu ja kiveykset paikoillaan. Timanttituija-aitakin tuli istutettua yhteistyössä rajanaapureiden kanssa.

Tässä vaiheessa projektia on hyvä todeta, että ammattilaisen tekemä pihasuunnitelma ei olisi ollut yhtään hullumpi idea, vaikka alun perin ajattelin, etten halua laskea suunnittelua (joka on mielestäni homman kuin homman hauskin vaihe) jonkun toisen käsiin. Toki tonttia oli jo muokattu pitkälle ja esimerkiksi terassit oli osittain rakennettu ostaessamme talon, joten ihan puhtaalta pöydältä suunnitelmia ei olisi päässyt rakentamaan. Voisin silti harkita ensi kesäksi osittaisen pihasuunnitelman teettämistä istutusten osalta. Haaveissa on useimpien lapsiperheiden tapaan siisti ja helppohoitoinen piha, mutta olen havainnut mullassa möyrimisen olevan sen verran koukuttavaa puuhaa, että voisin kuvitella hurahtavani puutarhaharrastukseen vähän syvemmällekin. Jos siis sitä aikaa jostain maagisesti ilmaantuisi.

Ensi kesän pihapuuhia ajatellen eniten askarruttavat:

Kivikkopuutarha: Laatoitetun sisääntulokäytävän toisella puolella on alue, johon on jo valmiiksi upotettu pari isoa luonnonkiveä. Paikka on aurinkoinen ja kuivuuteen taipuvainen, joten näen sen silmissäni täynnä vähävetisissä olosuhteissa asuvia kivikkokasveja. Ongelma on tietysti, ettei minulla ole minkäänlaista kokemusta kivikkopuutarhan laittamisesta sen puoleen kuin perennoista yleensäkään. Tämä voisi olla paikka, jossa pyytäisin suunnitelmaa ammattilaiselta.

Palju: Blogissa ei olekaan vielä tullut puheeksi, että meillä on palju pihan takanurkassa, sellainen maahan upotettu ja puilla lämmitettävä. Mielipiteet sen säilyttämisen suhteen jakaantuvat. Palju on kieltämättä kivalla paikalla, sillä sauna- ja kodinhoitotilojen ovesta pääsee hipsuttelemaan kylpyyn suoraan laudoitettua terassia pitkin. Lämmitetyssä altaassa tarkenisi kylpeä vielä koleammallakin syyssäällä… ja kesällä lapset varmaan viihtyisivät vilvoittelemassa. Mutta. Palju on hieman kömpelösti asennettu ja vaatii lisää maansiirtotöitä. Se on sininen. Todellisuudessa sitä tulisi käytettyä kerran kesässä, tyhjentäminen, huolto ja puhdistaminen on työlästä. Sitä paitsi sanasta ”palju” minulle tulee mieleen lähinnä BB-talo.

Että mitä mieltä olette? Jääkö vai lähteekö palju?

Terassi: Laudoitettua terassia on hulppeat 100 m2 – kymmenesosa tontista! Osa tästä laituriksi kutsumastamme alueesta jää sopivasti suojaan takapihan kulmalle, ja siellä grillailemme ja istuskelemme tällä hetkellä. Olisi mukava saada vastaavanlaiseen hyötykäyttöön myös etupihan laajempi terassi. Se on kuitenkin altis sekä paahtavalle auringolle että ohikulkijoiden katseille. Ratkaisuehdotuksia: markiisi tai pergola?

Aita: Edelliseen terassiongelmaan liittyen tarvitsemme näkösuojan tontin toiselle pitkälle sivustalle. Saattaa olla, että päädymme laudoitettuun aitaan.

Muut istutukset: Tuleeko tontille kivikkopuutarhan lisäksi muita perennoja tai istutettuja altaita? Mitä pensaita, mitä puita laitetaan ja mihin? Mahtuuko johonkin vielä pikkuinen hyötypuutarha?

Yllättävän rankkaa tämä tilallisen elämä. Työleiri on aina silmien edessä mutta ehkäpä se jonain päivänä myös palkitsee. Pinterestissä voit käydä katsomassa inspiraatiokansiotani terassista ja pihasta, tällä tavoin toivoisin minäkin joskus kesäpäiviä viettäväni.

Lisbet e. on arjen fantasiaa, ikuinen projekti kauniimman kodin, toimivamman vaatekaapin ja sulavamman arjen eteen. Blogia kirjoittaa Liisa - työelämässä luonnontieteiden moniottelija, siviilissä osa-aikainen haaveilija ja kolmen lapsen äiti. Tukikohtana on koti maaseudun ja kaupungin rajamailla.

seuraa blogia

toivelistalla

Avainsanat

Sivustollani on mainoslinkkejä, jotka on merkitty tähdellä*. Jos teet ostoksia linkkien kautta, saan niistä pienen komission. Tämä ei vaikuta tuotteen hintaan.

arkistojen aarre

Modernin maalaistyylin jäljillä

Aiemmassa postauksessa kerroin, että klassinen mutta kuitenkin moderni maalaistyyli on alkanut viehättää viime vuosina yhä enemmän. Sain Lauralta postaustoiveen kertoa vähän tarkemmin, minkälaista tyyliä sillä…

keskustele

5 kommentti(a)

 1. 7.19.13
  Vekarus said:

  Ihanat inspiraatiokuvat! Tarviiko niitä hyötykasveja mihinkään piilotella (kunhan ei vaan laita sekaan myrkyllisiä kasveja)?

  Itse olen käyttänyt hyväkseni puutarhalehtien istutussuunnitelmia ja niistä muokannut meille sopivia versioita. Mutta aina välillä olen meillekin haaveillut ammattilaisen tekemästä suunnitelmasta, ainakin muutamiin ongelmakohtiin 🙂

  • 7.20.13
   lisbet e. said:

   Varmaan jo kertoo, minkälainen noviisi olen puutarha-asioissa, sillä en tiennyt, että lehdissä on istutussuunnitelmia. Olenkohan koskaan lukenut yhtään puutarhalehteä? Pitääpä tutustua, kiitos vinkistä.

 2. 7.19.13
  Anonymous said:

  Ehdottomasti ääni paljulle 🙂 Ei voi jyrätä. Terkuin Salla

  • 7.20.13
   lisbet e. said:

   No tuut sit kylpemään kans!

  • 7.20.13
   Anonymous said:

   Sitä just 🙂 Ymmärrän periaatteessa perustelut sitä vastaan mutta olishan se aika kiva lapsille 😀