Ratkaisuja mökkikuumeeseen

Edes sateinen ja kolea kesä ei ole estänyt minua saamasta pahaa mökkikuumetartuntaa. Tuo erittäin tarttuva ja sitkeä kulkutauti vaanii selkeissä kesäilloissa, retkissä uimarannalle ja kaverin sienisaalista esittelevässä somepäivityksessä. Sisustuslehtien kesänumeroita selaillessa on noudatettava erittäin tarkkaa käsihygieniaa, sillä niistä virus tarttuu lähes vuorenvarmasti. Tunnistatteko oireet?

Olen potenut mökkikuumetta nyt pari vuotta. Talvisin tauti on yleensä hellittänyt iskeäkseen keväällä sitäkin suuremmalla voimalla. Aiemmin ajattelin, että mökin hankinta voisi tulla kyseeseen sitten joskus, kun talous sen sujuvasti sallii ja sopiva paikka löytyy. Huomaan kuitenkin pohtivani, että mökki olisi kiva juuri nyt. Pojat ovat sen ikäisiä, että he todella nauttisivat mökkeilystä ja suostuisivat viettämään siellä pitkiäkin aikoja ilman että kaverit ja harrastukset ajaisivat edelle.

Järkisyyt eivät välttämättä puhu mökin puolesta. Omakotitalossa on jo riittävästi puuhaa, joskus tuntuu että vähän liikaakin. Epäilen myös mökin käyttöastetta, kun kesäisin on niin paljon muutakin tekemistä tarjolla ja lomapäivät toisaalta tiukassa. Mökkikuume ei kuitenkaan kuuntele järkeä, vaan on pikemminkin vaistonvarainen vietti. Niin, jos mökki olisi mahdollista hankkia tuosta vain, se olisi varmaankin jo tehty.

[envira-gallery id=”6050″]

mökki-9

[envira-gallery id=”6051″]

mökki-11

Koulujen alkua edeltävänä viikonloppuna pääsimme maistamaan pikkuisen mökkielämää, kun olimme Pohjanmaalla suvun mökillä, jolla en ollut käynyt vuosiin. Tämä pieni hirsitupa on varustelutasoltaan vaatimaton, mutta perikunta on pitänyt siitä hyvää huolta ja tehnyt viime vuosina pienen laajennuksenkin. Mökin leppoisa tunnelma tarttuu helposti vierailijaan, ja taisin viettää sen terassilla yhdet tämän kesän rennoimmista hetkistä. Olen aina ajatellut, että unelmieni mökki olisi sellainen moderni musta kuutio, mutta ehkä se voisi olla myös punamullalla sudittu kodikas torppa?

[envira-gallery id=”6054″]

mökki-10

Miten sitten päästä käsiksi mökkielämään, jos lottovoitto, perintö tai lokkeilu toisten mökeillä ovat poissa laskuista? Ensisijaisesti tulee mieleen kesämökin vuokraus. Moni asia puhuu tämän vaihtoehdon puolesta, etenkin jos epäilee mökki-investoinnin jäävän vähälle käytölle. Vuokramökki houkuttelee myös sen vuoksi, että se ei niin helposti muutu työleiriksi – vuokramökin kunnossapidosta, talvitöistä ja suursiivouksista vastaa ensisijaisesti joku muu.

Mutta vuokramökille ei lähdetä spontaanisti viikonloppua viettämään, kun tietää sään suosivan. Eikä vuokramökkiä saa sisustaa ja tuunata itse!

Toinen vaihtoehto on yrittää päästä käsiksi mökkiomistukseen minibudjetilla. Yhteismökki yhdessä sukulaisten tai tuttavien kanssa jakaisi kustannukset mutta myös majoituskapasiteetin. Entäpä jos ostaisi kesämökikseen sen kaikkein vaatimattomimman tuvan ja remontoisi sitä vähä vähältä? Tai hankkisi unelmiensa tontin mutta pystyttäisi sille vain pienen rantasaunan ja jättäisi suuremmat rakennusprojektit rikastumista odottamaan?

[envira-gallery id=”6055″]

Onneksi syksy tulee ja voin jättää mökkikuumeen rauhassa muhimaan. Jään silti seuraamaan ainakin Vienan vanhan mökin tuunausprojektia, Kertun rakennussuunnitelmia ja Netan kodikkaan kesätuvan sisustusta ja viimeistelytöitä.

Onko siellä muita mökkikuumeesta kärsiviä tai sellaisia, jotka ovat jo suunnitelmansa toteuttaneet?

Lisbet e. on arjen fantasiaa, ikuinen projekti kauniimman kodin, toimivamman vaatekaapin ja sulavamman arjen eteen. Blogia kirjoittaa Liisa - työelämässä luonnontieteiden moniottelija, osa-aikainen haaveilija ja kolmen lapsen äiti. Tukikohtana on koti maaseudun ja kaupungin rajamailla.

seuraa blogia

toivelistalla

Avainsanat

Sivustollani on mainoslinkkejä, jotka on merkitty tähdellä*. Jos teet ostoksia linkkien kautta, saan niistä pienen komission. Tämä ei vaikuta tuotteen hintaan.

arkistojen aarre

Modernin maalaistyylin jäljillä

Aiemmassa postauksessa kerroin, että klassinen mutta kuitenkin moderni maalaistyyli on alkanut viehättää viime vuosina yhä enemmän. Sain Lauralta postaustoiveen kertoa vähän tarkemmin, minkälaista tyyliä sillä…

keskustele

6 keskustelu

 1. 8.17.17
  Tiia S said:

  Mökkihaaveet on jokseenkin turhauttavia, kun järki keksii pelkkiä vastalauseita ja silti haaveilu vain jatkuu 🙂

  • 8.20.17
   lisbet said:

   🙂 jep, silloin ei kai auta kuin kuunnella haaveita.

 2. 8.18.17
  Noora said:

  Voi että, tiedän niin tuon tunteen. Olemme remontoineet omakotitalomme yhteydessä olevaa rantarakennusta parin vuoden ajan ja nyt kun projekti alkaa olemaan loppusuoralla, on kesämökkikuume alkanut vienosti nostamaan päätään. Olisihan se ihana, sellainen oma piilopaikka, jossa pääsisi rauhoittumaan… ja järjellä ei ole mitään tekemistä haaveilun kanssa. Omakotitalossa todellakin on ihan riittävästi tekemistä, mutta silti huomaan miettiväni, että haittaisiko tuo, jos nämä puusavotat tekisi pariin otteeseen vuodessa… 🙂 Kivaa viikonloppua!

  • 8.20.17
   lisbet said:

   Ihanteellista kai olisi, jos asuisi kaupungissa kerrostalossa, ja mökki olisi sitten se paikka, jossa voisi möyriä pihahommissakin. Vähän vanhempien lasten kanssa etenkin. Jatketaan haaveilua!

 3. 8.18.17
  Leppäkerttu said:

  Mitäpä jos hankkisitte kuitenkin mökin ja vuokraisitte sitä niinä aikoina kun ette itse sitä käytä? Sinun sisustustaidoilla tuunatun mökin saat helposti vuokralle jo pelkästään tuttaville ja blogin seuraajille. Näin riski mökin sottaamisesta vähenee ja muutamien vuosien päästä voisitte jättää sen kokonaan omaan käyttöönne (tehden siitä ehkä henkilökohtaisemman).

  Me päädyimme hankkimaan kodin maalta läheltä kaupunkia. Tässä yhdistyy mökki ja omakotiasuminen. Lomalla lähdetään sitten kauas kaupunkilomalle.

  • 8.20.17
   lisbet said:

   Hm, mielenkiintoinen ja pohtimisen arvoinen idea. Tietysti siinä tulisi tuo uusi (iso) laina, jota koetamme vältellä, kun tästä talostakin on ihan tarpeeksi. Mutta sijoitusmielessä ehdottomasti vuokraamista parempi.

   Talo maalla olisi ihan unelma, ja jos se olisi vielä järven rannalla niin sitten ei mökille keksisi enää minkäänlaista käyttöä. Ennen kuin ostimme tämän nykyisen, kävimme katsomassa muutamaa tuon tyyppistä ratkaisua. Lopulta kuitenkin käytäntö ratkaisi, työmatkat olisivat muodostuneet liian pitkiksi etc. Teidän järjestely kuulostaa hyvältä.