Saunasta inspiraatio olohuoneeseen

IMG_5410

Lupasin vielä tarkemman esittelyn olohuoneen tasosta, joka on siis mieheni itse veistämä. Ajatus lähti siitä, että olohuoneeseen tarvittiin jonkinlainen tukeva ja turvallinen paikka keramiikkataiteelle. Pyörittelin mielessäni erilaisia lipastoja, mutta ratkaisu löytyi yllättävän läheltä. Totta puhuakseni se löytyi saunasta. Mies nimittäin sai keväällä valmiiksi saunan viimeiset lauteet, ylimmäksi tulevat irralliset penkit. Katselimme käsittelemättömiä penkkejä olohuoneessa (kuva löytyy Instagramista) ja siitä se ajatus sitten lähti. Olohuoneen taso on kuitenkin lauteiden versio 2.0, sillä jalat on kiinnitetty pöytälevyyn sormiliitoksin, kun taas lauteissa oli käytetty liimaa ja tappeja.

Minusta taso on tietysti pöyristyttävän hieno. Materiaali on tervaleppää, joka luonnostaan punertaa hieman. Paraikaa keskustellaan, millä taso tullaan käsittelemään. Itse olen kevyen, värittömän vahan kannalla, mies puolestaan haluaisi laittaa pintaan vaalean kuultovahan. Juuri tällä hetkellä puun väri on minusta niin kaunis, etten haluaisi peittää sitä minkään värin alle – edes kevyen. Pitemmän päälle kuultovaha saattaisi olla parempi, puuhan kuitenkin tummuu ja muuttaa väriään vanhetessaan. Mitä mieltä ovat blogin lukijat?

IMG_5406

IMG_5414

Tasolla lepää kaksi miehen äidin keramiikkatyötä: häälahjaksi saamamme veistos sekä nuoremman pojan kastemalja. Ennustan kuitenkin, että tässä tulee olemaan niinsanotusti vaihtuva näyttely vuodenaikojen ja mielialan mukaan!

Lisbet e. on arjen fantasiaa, ikuinen projekti kauniimman kodin, toimivamman vaatekaapin ja sulavamman arjen eteen. Blogia kirjoittaa Liisa - meteorologi, lääketieteen kandidaatti, osa-aikainen haaveilija ja kolmen lapsen äiti. Tukikohtana on koti maaseudun ja kaupungin rajamailla.

seuraa blogia

toivelistalla

Avainsanat

Sivustollani on mainoslinkkejä, jotka on merkitty tähdellä*. Jos teet ostoksia linkkien kautta, saan niistä pienen komission. Tämä ei vaikuta tuotteen hintaan.

keskustele

26 keskustelu

 1. 6.1.14
  Sinirinta said:

  Minä jättäisin tason tummumaan itsekseen pariksi vuodeksi ja sen jälkeen vahaisin sen. Mutta se olenkin vain minä. Tuo kastemalja on komia! Ottaisin meille. Sopisi hyvin takan hyllyyn 🙂

  • 6.12.14
   lisbet said:

   Kiitos varteenotettavasta vinkistä! Mutta voiko sen jättää kokonaan käsittelemättä, siis voiko sillä olla jotain negatiivisia vaikutuksia? Mietin, kun esimerkiksi Bauhausista ostaa liimapuusta tehdyn pöytälevyn, se neuvotaan käsittelemään vuorokauden sisällä suojamuovin avaamisesta…

   • 6.12.14
    Sinirinta said:

    Negatiivisia vaikutuksia suojaamattomalle pinnalla ovat lian tarttuminen puun syihin, auringon valon vaikutus eri kohtiin (esineiden alta jää vaaleammaksi ja havupuupintojen mahdollinen pihkan tihkuminen ja puun harmaantuminen (Bauhausin puut usein havupuuta).
    Itse pidän juuri tuosta arvaamattomasta auringon valosta, tosin se teettää lisää työtä käsittely vaiheessa jos kohta antaa uusia sävyjä 🙂
    Lämpökäsitelty puu on hiukan kovempi pinnaltaan kuin tavallinen, joten vahaus on helpoin käsittely jos jaksaa vahata kerran vuodessa. Lakkaus tuo helpon pinnan, kiiltoaseenkin voi valita mielensä mukaan. Työvaihe on vain ulkotyötä, mutta miehesi sen varmaan hoitaa suit sait 🙂

 2. 6.1.14
  Titta said:

  Todella hienoa käsityötä! (sekä taso, että keramiikka:) Olen sen värittömän vahan kannalla.

  • 6.12.14
   lisbet said:

   Ääni siis värittömälle vahalle. (Älä kerro miehelle, että sanoin, mutta vähän kittiä piti laittaa joihinkin kohtiin sormiliitoksissa…)

 3. 6.1.14
  Iisa said:

  Onpa se kaunis -ja tyylikkäästi toteutettu! Tykkään noista sormiliitoksista. Sinulla on varsin taitava mies.

  • 6.12.14
   lisbet said:

   No niin se kyllä on. Välillä olen ihmeissäni, että missä se on tuollaista ja tuollaistakin oppinut tekemään.

 4. 6.2.14
  Jutta said:

  Aivan ihana taso, ja tuollaisenaan sopii kauniisti olohuoneen värimaailmaan! Voi, kumpa sitä tummumista voisi estää jotenkin, mutta ei. Mitäpä, jos annat hetken olla tuollaisenaan, värittömällä vahalla vaan suojaat, ja sitten joskus, kun väri ei enää miellytä, niin sitten vasta valkaiset?
  Kyllä tuossa kelpaa anopin taidekeramiikkaa pitää esillä, ja tuo Aallon juliste on kuin piste iin päälle, sopii värinsä puolesta paikkaansa paremmin kuin hyvin!
  Aurinkoista viikkoa! 🙂

  • 6.12.14
   lisbet said:

   Kiitos kommentista Jutta! Ehkä se väritön vaha olisi tosiaan paras. Ja myöhemmin, jos väri häiritsevästi tummuu/kellastuu/punertuu, harkitsee värillistä käsittelyä.

 5. 6.2.14

  Upea taso ja äitisi veistokset ovat todella kauniita. Silmä lepää.

  http://muotoseikka.blogspot.fi/

  • 6.12.14
   lisbet said:

   Kiitos, välitän viestin asianosaisille! Tosin kyse on miehen äidistä, ei minun.:D

 6. 6.2.14

  Upea taso ja äitisi veistokset ovat todella kauniita. Silmä lepää.

  http://muotoseikka.blogspot.fi/

 7. 6.2.14
  Vahaaja said:

  Itse ostin aikoinaan Juvi Productionsilta tervaleppäisen lipaston puuvalmiina. Olisin halunnut käsitellä sen valkoisella kuultovahalla. Juvilta eivät sitä suositelleet, koska tervaleppä kuuleman mukaan menee vaaleanpunaiseksi sellaisella käsittelyllä. En kokeillut vaan valitsin punaruskean sävyn. Joten kannattaa kokeilla mallipalaan, jos aiempaa kokemusta kuultovalkoisesta ei ole…..

  • 6.13.14
   lisbet said:

   Vaaleanpunainen väri ei todellakaan ole tähtäimessä, joten kiitos vinkistä!

 8. 6.2.14
  Tuija said:

  Hei,
  Lattiastanne olisin kysynyt…onko parketti ja jos niin mikä väri, materiaali, valmistaja? Kaunis =)

  • 6.13.14
   lisbet said:

   Moi Tuija! Se on kyllä ihan ehta laminaatti, jonka valmistajaa en valitettavasti tiedä (talon rakentajien valitsema ja asentama).

 9. 6.3.14
  Heli said:

  On kyllä niin upea taso. Itsekin olen sen kannalla, että annat olla noin ja kun väri talkaa tummumaan, niin mietit uudelleen millä tason haluat käsitellä. 🙂 Anoppisi veistos on niin kaunis, tiedätkö saako sitä sjoelta ostaa? vai onko uniikki? 🙂

  • 6.13.14
   lisbet said:

   Päivin veistoksiin voi tutustua tarkemmin täällä: http://www.rintaniemi.fi

   Seinäjoen Amforan liikkeessä on esillä useita teoksia, myös vähän pienikokoisempia töitä. Taitaa siellä olla joku häälahjaammekin muistuttava työ. Kannattaa käydä katselemassa!

 10. 6.3.14
  Netta said:

  Tuo puun vaalea luonnollinen sävy on niin kaunis. Voi, kun se voisi säilyä tuollaisena. Komppaan muita kommentoijia ja antaisin sen olla jonkun aikaa luonnonkaunis ja käsittelisin vasta myöhemmin. Kätevä mies sinulla 🙂

  • 6.13.14
   lisbet said:

   On alkanut tuntua, että taso saa olla hetken vahaamatta ihan jo siksi, ettei tässä kesällä taida kenelläkään olla aikaa käydä sen kimppuun!

 11. 6.4.14
  Suvi said:

  Aivan upea taso ja tietenkin taideteokset siinä päällä kruunaavat kokonaisuuden 🙂
  Olen samoilla linjoilla muiden kanssa värin suhteen 🙂 Nyt antaisin olla ja ehkä myöhemmin jotain väriä kun puu alkaa ” tummumaan” 🙂
  Onni on, kun on noin taitava mies 🙂
  Eipä oo ihan kaikilla 😉 Meilläkin sattuu olemaan siskon mies oikea puuseppä 😀 ( itseoppinut) 😀 Kaikki hänen työnsä ovat kyllä niin upeita ja heillä koti onkin täynnä hänen taideteoksiaan 🙂 Kylläpä niitä tuntuu muutkin himoitsevan kotiinsa 😀
  Eipä oo vielä näitäkään uniikkeja muualle tehty kopiona 😀

  • 6.13.14
   lisbet said:

   Puuseppä lähipiirissä kuulostaa hyvältä! Muutaman kerran miehen touhuja katsellessa on käynyt mielessä, että josko sitä itse lähtisi yrittämään veistotaitojaan 😀 Kävisi vaikka jollain kansalaisopiston kurssilla alkajaisiksi.

 12. 6.8.14
  Katri said:

  Meille mies teki aikalailla vastaavan tason penkiksi pukutilaan. Pitkään pohdimme millä sen käsittelisi ja silti päädyimme vaaleaan kuultovahaan ja tulos oli, no kaamea 🙁 Nyt penkki pitäisi hioa ja käsitellä jollain muulla. Suosittelen siis jotain väritöntä.

  Tosin siitä asti kun penkki valmistui ja sitä olohuoneeseenkin sovitin olen haaveillut toisesta samanlaisesta…

  • 6.12.14
   lisbet said:

   Aargh, kiitos tästä vinkistä! Toivottavasti saatte värin hiomalla pois. Mullekin tuli muuten mieleen, että saunan ja olohuoneen lisäksi tällaisen voisi tehdä vielä kylpyhuoneeseen.

 13. 6.9.14
  Maaret said:

  Hei ja ihan ensin kiitos, että tulet tullut takaisin! Olen ollut pitkäaikainen blogisi lukija vaan nyt taitaa olla ensimmäinen kerta kun ihan kommentoin. Inspiroidun valtavasti kirjoituksista ja kuvistasi, ja haen kotiimme vähän samanlaista spiritia kuin teillä. Kotimme on paljolti samanlainen, vaikken tarkkaa pohjakuvaanne olekaan nähnyt, mutta jotain voi kuvistasi päätellä. Tuon samanmoisen lipaston laitoin jo miehelle to-do listalle, kunhan olemme saaneet terassimme ja saunan valmiiksi 🙂 Ihanaa kesää perheellenne ja jatka samaa ihanaa linjaasi 🙂

  • 6.13.14
   lisbet said:

   Taidatkin olla tuttu Instagramin puolelta. Voi miten ihana kuulla teistä pitempiaikaisista lukijoista… ja että olette jaksaneet odottaa blogitaukoni yli. Terassi- ja saunaremontit kuulostavat tutuilta! Meidän sauna valmistui tässä keväällä, mutten vielä ole ehtinyt kuvata sitä blogiin. Mukavaa kesää teillekin!