Suussasulavat amerikkalaiset mustikkamuffinit

Nyt kun koulut ovat alkaneet, halusin yllättää kotiin saapuvat koululaiset ovelle asti leijuvalla herkullisella tuoksulla. Mietin jotain sesonkiin sopivaa ja päätin, että haluan tehdä mustikkamuffineja. Mutta en mitä tahansa muffineja, en varsinkaan sellaisia kuin aiemmin. Olen leiponut muffineja, joilla voisi heittää lommon keittiön oveen, mustikan siniharmaaksi värjäämiä muffineja ja sellaisia, jotka ovat levinneet uunissa epämääräiseksi letuksi. Mutta tällä kertaa aioin tehdä korkeita, kuohkeita, suussasulavia muffineja, joista mustikat iloisina kurkistelisivat. Ajattele Gilmore Girlsiä, Stars Hollowia ja Luken Dineria, jossa Lorelai nostaa huulilleen leivonnaisen, jossa ei ole voita ja sokeria säästely. Sellaisia muffineja.

Arvelin, että parhaiten tämä taidetaan amerikkalaisissa leivontablogeissa, joten lähdin hakemaan oppia niistä. Pinterestin kautta Atlantin takaisia reseptejä tulee useinkin kurkisteltua, mutta oudot ainesosat ja vieraat mittayksiköt ovat ajaneet käyttämään kotimaisia lähteitä. Käyttämäni reseptin löysin Taffey Bakery -blogista ja muokkasin sen Suomi-ystävälliseen muotoon.

Blogia kirjoittavan Anian mukaan tämä on paras hänen (kymmenistä) muffiniresepteistään, enkä ole asiasta eri mieltä. Valmistaudu siis tekemään elämäsi parhaat mustikkamuffinit – mutta ohjeiden ja välineiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Ensinnäkin tarvitset muffinien tekoon ehdottomasti muffinipellin, muuten leivoksista tulee littanoita. Koska halusin isoja leipomotyylisiä muffineita, käytin korkeita tulppaaninmuotoisia vuokia. Näitä voi ostaa useimmista juhla- ja leivontakaupoista, itse ostin täältä. Toki voit käyttää myös pienempiä ruokakaupoista saatavia muffinivuokia, silloin saat ohjeesta useampia muffineita. Lisäksi ohje vaatii sähkövatkaimen tai yleiskoneen sekoittamiseen.

Ja koska nyt leivotaan tositarkoituksella, aineet mitataan massan, ei tilavuuden mukaan. Helpointa on, kun aloittaa punnitsemalla ainekset valmiiksi kulhoihin. On myös tärkeää ottaa voi, kanamunat ja maito ajoissa esille, jotta ne ehtivät huoneenlämpöisiksi ennen leivontaa. Erityisesti voin tulee olla hyvin pehmennyttä. (Huom. murukuorrutteeseen tulevan voin tulee olla kuitenkin jääkaappikylmää.)

Reseptissä käytetään tuoreita pensasmustikoita, joita saa tällä hetkellä myös kotimaisina. Metsämustikkaakin voi käyttää, vaikka ne eivät ole yhtä makeita ja niiden rakenne rikkoutuu helpommin. Mustikoiden sekaan kannattaa pyöritellä kevyesti pari teelusikallista vehnäjauhoja, varsinkin jos niiden pinnalla on kosteutta. Pakastemarjat lisäisin taikinaan jäisinä värjäytymisen ehkäisemiseksi, mutta tämä voi vaikuttaa paistoaikaan.

Muffinien valmistus ei ole monimutkaista, mutta pari niksiä takaa koostumukseltaan täydellisen lopputuloksen. Taikinaa ei tule vatkata liikaa, vaan vain juuri sen verran, että aineet sekoittuvat. Taikinasta tulee lopulta tasainen ja kokkareeton, jos aineet ovat olleet huoneenlämpöisiä ennen aloitusta. Viimeinen silaus muffineille on aito vaniljauute, jota löytää hyvinvarustelluista ruokakaupoista. Tarvittaessa sen voi korvata keinotekoisella vanilja-aromilla tai vaniljasokerilla. Tässä Kinuskikissan artikkelissa on avattu hyvin eri vaniljatuotteita ja niiden korvaamista toisillaan.

Amerikkalaiset mustikkamuffinit

Suussasulavat amerikkalaistyyliset muffinit tehdään korkeisiin tulppaanivuokiin ja koristellaan makealla murukuorrutteella. Ohjeesta tulee 12 isoa muffinia.

Ainekset

Murukuorrute

  • 140 g puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 100 g suolaamatonta voita jääkaappikylmänä
  • 100 g taloussokeria

Muffinit

  • 225 g taloussokeria
  • 280 g puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 10 g leivinjauhetta
  • 250 g suolaamatonta voita huoneenlämpöiseksi pehmenneenä
  • 12 g vaniljauutetta
  • 4 isoa kananmunaa huoneenlämpöisinä
  • 120 g maitoa huoneenlämpöisenä
  • 300 g tuoreita pensasmustikoita

Tee näin

  • Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
  • Valmista murukuorrute. Mittaa kulhoon jauhot, sokeri ja jääkaappikylmä voi paloiksi leikattuna. Nypi käsin murumaiseksi seokseksi ja nosta kuorrute jääkaappiin odottamaan.
  • Mittaa toiseen kulhoon muffineita varten sokeri, jauhot ja leivinjauhe. Sekoita.
  • Lisää joukkoon noin kolmasosa pehmeästä voista. Sekoita sähkövatkaimen taikinakoukuilla keskiteholla ja lisää voita vähän kerrallaan, kunnes taikinasta tulee tasaista tahnaa. Jotta muffineista tulisi mureita, vältä vatkaamasta liikaa.
  • Lisää munat yksi kerrallaan ja sekoita välissä. Lisää vaniljauute. Vatkaa alhaisella teholla vain sen verran, että ainekset sekoittuvat.
  • Lisää maito ja sekoita. Jos ainekset olivat huoneenlämpöisiä, tuloksena tulisi olla tasainen seos ilman kokkareita.
  • Sekoita mustikoiden joukkoon pari teelusikallista vehnäjauhoja. Sekoita mustikat taikinaan varovasti nostellen.
  • Jaa taikina 12 tulppaaninmuotoiseen muffinipellille aseteltuun muffinivuokaan. Ripottele murukuorrute kokonaisuudessaan muffinien päälle.
  • Paista uunin keskitasolla 25-30 min. Muffinit ovat valmiita, kun niihin työnnettyyn puutikkuun ei tartu taikinaa.
  • Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

Joko luit nämä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe Rating