Vinkit Artekin tuunaukseen

IMG_7940

Kuvissa jo vilahdelleet mustat Artekin N65-lastentuolit ovat viimekeväinen tuunausprojekti. Ostin tuolit kevättalvella erittäin huonokuntoisina (ennen-kuvia ei tietenkään ole!) eräästä muuramelaisesta autotallista. Reippaasti sujuneen projektin salaisuus on se, että onnistuin ulkoistamaan tuunauksen vaiheet isälleni ja miehelleni, kiitos vain avusta!

IMG_7938 IMG_4755

Aluksi tuolit puretaan osiin ja merkataan samalla, mikä jalka ja selkänoja kuuluu mihinkin kohtaan. Alkuperäiset ruuvit ym. otetaan talteen ja käytetään myöhemmin kokoamiseen. Jos vanhat ruuvit ovat kovin huonokuntoiset, Artek myy pyynnöstä varaosia tuotteisiinsa. Vuosien varrella osiin on kuitenkin saattanut tulla muutoksia, joten alkuperäiset ovat aina parhaimmat.

Tällaista projektia ei kannata lähteä tekemään käsityönä tai edes tasohiomakoneella. Ensinnäkin siinä menee ikä ja terveys, toisekseen taivutettua puuta on vaikea hioa kotikonstein. Minä luovutin tuolit isälleni, joka hioi ne kansalaisopiston nauhahiomakoneella. Jos käteviä sukulaisia ei ole käytettävissä eivätkä omat rahkeet riitä puutyöpiiriin, voi tämän tapaisia töitä teettää edullisesti esimerkiksi työkeskuksissa.

Kaikkein kuluneimmat kohdat löytyvät yleensä istuimen reunasta ja jalkojen alaosasta. Näissäkin tuoleissa istuimen etureuna oli niin kulunut, että harkitsimme hetken istuinlevyn kääntämistä ylösalaisin, jolloin näkyville olisi saatu siisti reuna ja vanha kulunut osa olisi voitu kääntää piiloon alas taakse. Hiominen kuitenkin auttoi, eikä kääntötemppua tarvinnut tehdä. Reuna ei kuitenkaan ole samalla tavalla terävä kuin uusissa tuoleissa. Selkänojissa puolestaan oli suuria viiluvaurioita, jotka olisi ollut hankala saada piiloon kittaamalla. Kätevä isäni paikkasi ne uusilla koivuviilun palasilla. Lopputulos oli todella siisti ja maalauksen jälkeen paikkaviilua ei huomaa ollenkaan.

Vähän parempikuntoiset tuolit olisi voinut lakata ja jättää kauniisti puunvärille – näiden kohdalla se ei kuitenkaan ollut mahdollista. Koska meiltä löytyy raksan seurauksena kompressori, mies hoiti maalausprojektin ruiskumaalauksena. Ruiskulla saa todella kauniin ja tasaisen pinnan huonekaluihin, mutta maalin valinnassa kävi harmittava moka. Olin etukäteen hankkinut mattapintaiseksi kuivuvan huonekalumaalin, joka ei toiminut ruiskumaalauksessa ollenkaan. Tuolien pinta on nyt supermatta, lähes karkea. Toivon, että ne käytössä hieman siliävät. Jatkossa tiedän, että ruiskumaalausta varten maalia täytyy joko ohentaa tai mielummin ehkä valita tavallinen puolihimmeä laatu.

Pöytä näiden kaveriksi on vielä hakusessa, eikä sille oikein ole tällä hetkellä tilakaan, kuten lastenhuonepostauksessa kirjoitin. Kun aika on sopiva, pinnasängyn tilalle saattaa muuttaa Artekin puolipyöreä lasten pöytä – ja sitten taas tuunataan?

Lisbet e. on arjen fantasiaa, ikuinen projekti kauniimman kodin, toimivamman vaatekaapin ja sulavamman arjen eteen. Elämä on yhdistelmä uraa, opiskelua ja perhettä, jonka tukikohtana on koti maaseudun ja kaupungin rajamailla.

nousussa nyt

seuraa blogia

arkisto

bloginostot

Avainsanat

keskustelu

 1. 6.8.2014

  Kauniit tuolit, hyvin onnistunut tuunaus. Meillä on minun lapsuudestani lastenhuoneessa kolme aivan samaa tuolia, todella kuluneina versioina ja tästäpä sain pontta niiden tuunaukselle.

  • 8.8.2014
   lisbet said:

   Onneksi tässä on tuoli, jota kannattaa tuunata!

 2. 6.8.2014
  Iisa said:

  Sinulta aikoinaan kysyin neuvoa tuolien entisöintiin. Lopulta vein Artekin baarituolit (eli K65 työtuolit) ihan ammattilaisen käsiin ja voi miten tyytyväinen olen lopputuloksesta! Kolmekymmentä vuotta vanhoista tuoleista ei tullut uusia, mutta se ei ollut tarkoituskaan. Niiden pinta kun vain lakattiin hiomisen ja paikkailujen lisäksi eli jäivät koivun väriseksi. Itse en olisi mitenkään päässyt samaan tulokseen.

  • 8.8.2014
   lisbet said:

   Oletko jo tehnyt niistä postauksen? Pitääpä käydä kurkkimassa.

 3. 7.8.2014
  Satu said:

  Todella hienot! Juuri tuollaisesta tuunauksesta minäkin haaveilen, mutta kun en mitään osaa tehdä taidan luottaa ammattilaisiin. Vielä kun löytäisin hyvän ja edullisen tekijän Tampereen alueelta.

  • 8.8.2014
   lisbet said:

   Suosittelen edellen työkeskuksia. Hyvillä välineillä saa hyvää jälkeä, vaikka aivan ammattilainen ei ratissa olisikaan.

 4. 7.8.2014
  Sanna said:

  Oletpa tehnyt mahtavan löydön ja perheesi miesvoimat hienoa työtä – tuolit näyttävät todella hienoilta! Kaunis blogisi on minulle uusi tuttavuus ja ihastuin heti! 🙂

  • 8.8.2014
   lisbet said:

   Kiva että löysit tänne, tervetuloa!