Arpapeliä vaateostoksilla

IMG_6016

Karla kirjoitti vaatteiden laadusta ja pyysi esittelemään kamalimman kuraostoksen, joka tielle on sattunut. Kiitos haasteesta Karla, taisit tietää, että kyse on lempiaiheestani!

Tämä postaus olisi varmaan tehokkain, jos pystyisin osoittamaan huolestuttavan laatuvirheen jossain hintavassa merkkituotteessa. Yleensähän arvio vaatteen laadusta tehdään hintalapun perusteella. Ainakin kalliilta luksusasusteelta odotetaan pitkää käyttöikää. Jos taas rytkykaupan mekosta ratkeaa takasauma kolmannella käyttökerralla, harva jaksaa lähteä reklamoimaan. Mietin kovasti, löytyisikö minulta tällaista esimerkkiä. Erääseen vuosia sitten ostamaani takkiin (joka maksoi silloisen kuukausivuokrani verran) jouduin ompelemaan kaikki napit uudelleen, niin heikosti ne olivat kiinni. Kaapissa on myös tunnetun italialaisen vaatemerkin villaneuletakki, jonka materiaaliin en ole koskaan ollut oikein tyytyväinen: se pyrkii nyppyyntymään koristerypytyksen kohdalta, mutta on kyllä muualta kunnossa. Kumpainenkin vaate on silti edelleen käytössä – lienee merkki myös siitä, että kallista vaatetta viitsii vähän huoltaakin. Voisin sanoa, että yleisesti ottaen olen ollut ns. laatumerkkeihin tyytyväinen. Virheostoksia on tullut tehtyä, mutta niillä ei ole ollut tekemistä tuotteen laadun kanssa.

Sitten tulee hintahaarukan toinen puoli: ketjuliikkeet. Suurin paheeni vaateostoksilla on Zara. Lähes joka kerta, kun kuljen liikkeen ohi, näyteikkunassa on jotain aivan vastustamatonta: ihasti leikattu raitatoppi laskeutuvasta kiinansilkistä, vadelmasorbetin värinen kevättakki tai pienillä eri kokoisilla paljeteilla kirjailtu minihame. Sanon itselleni, että käyn vain vähän katsomassa sitä sorbettitakkia, ja seuraavaksi olenkin jo sovituskopissa vaatekasan kanssa. Zara on myös se paikka, johon olen yleensä suunnannut paniikkiostoksille silloin, kun tarvitsen juhlamekon/lomavaatteita/päällystakin mahdollisimman huokeaan hintaan. Onneksi paniikkiostostelu on vanhemmiten huomattavasti vähentynyt, siitä harvoin seuraa mitään hyvää!

Kaapista löytyivät esimerkiksi nämä Zarasta ostetut housut. Ihan kivat kivipestyt farkut? Paitsi että ostettaessa ne olivat täysin mustat. Materiaali on puuvilladenimiä, joka sisältää 3% elastaania. Väri lähti jo ensimmäisessä pesussa ja myöhemmin nämä ovat tietysti haalistuneet vielä vähän lisää. Huomaa myös materiaalin voimakas nyppyyntyminen sekä sivusaumasta revennyt taskun suu. Taitaa olla turha näitä enää säästellä…

IMG_6021

Vertailun ja tasapuolisuuden vuoksi esittelen kuitenkin toiset samana vuonna Zarasta ostetut mustat housut. Kangas on jonkin verran paksumpaa denimiä, joka sisältää tuoteselosteen mukaan 2% elastaania. Malli ja hinta on suunnilleen sama kuin edellisissä. Väri on pysynyt hyvänä useista pesuista huolimatta, farkkukangas on pitänyt muotonsa ja vaate on edelleen erittäin käyttökelpoinen.

IMG_6028

Tässä piilee ketjuliikkeiden ongelma kuluttajan kannalta. En väitä, että kaikki niissä myytävä olisi käyttökelvotonta roskaa. Välillä niistä löytää vaatteita, joiden hinta-laatusuhde on erinomainen. (Miten hinta on saatu niin alhaiseksi, on taas toisen blogipostauksen tarina.) Arviota laadusta on kuitenkin vaikea tai mahdoton tehdä ostohetkellä. Hyvät pukineet erottuvat joukosta käytön myötä, mutta siinä vaiheessa ketjuliikkeen rekissä onkin jo uudet rytkyt, jotka on tehty toisessa maassa, toisessa tehtaassa ja toisesta materiaalista.

Haastan seuraavaksi Preferitan ja Maijan esittelemään kertakäyttövaatteeksi muodostuneen ostoksensa!

Lisbet e. on arjen fantasiaa, ikuinen projekti kauniimman kodin, toimivamman vaatekaapin ja sulavamman arjen eteen. Blogia kirjoittaa Liisa - osa-aikainen haaveilija ja kolmen lapsen äiti. Tukikohtana on koti maaseudun ja kaupungin rajamailla.

seuraa blogia

toivelistalla

Avainsanat

Sivustollani on mainoslinkkejä, jotka on merkitty tähdellä*. Jos teet ostoksia linkkien kautta, saan niistä pienen komission. Tämä ei vaikuta tuotteen hintaan.

arkistojen aarre

Modernin maalaistyylin jäljillä

Aiemmassa postauksessa kerroin, että klassinen mutta kuitenkin moderni maalaistyyli on alkanut viehättää viime vuosina yhä enemmän. Sain Lauralta postaustoiveen kertoa vähän tarkemmin, minkälaista tyyliä sillä…

keskustele

8 keskustelu

 1. 5.27.14
  Maija said:

  Voi miten ihana vaatehuone! Ehdin jo pinnata kuvan aikaisemmin ja vasta tänne tullessa huomasin, että kyseessä onkin sinun kuvasi!

  Kiitos paljon haasteesta, koitan vastata siihen mahdollisimman pian! 🙂

  • 5.30.14
   lisbet said:

   Kiitti Maija! Varsinainen vaatehuone piileskelee noiden peiliovien takana ja on -kuten tavallista- kaikkea muuta kuin kuvauskunnossa. Toivottavasti koti joskus etenee siihen vaiheeseen, että voi vähän panostaa vaatehuoneen säilytysjärjestelmäänkin…

 2. 5.27.14
  Preferita said:

  Hieno postaus, ja hieno haaste – kiitos! Olen hyvilläni ja vähän yllättynytkin, että halusit muistaa juuri minua tällä haastella. Näissä asioissa, jos missä, kaikki bloggarit voivat tehdä paljon hyvää koko maailmalle välittämällä kokemuksia. Kertakäyttövaatteet kun eivät ole kenenkään etu. Mutta – laadun tunnistaminen ei ole ihan helppo juttu, ei edes ammatti-ihmisille. Vaatteen merkki kun sitä ei kerro (niinkuin sinäkin juuri totesit!), eikä varsinkaan hinta. Että kuluttajat osaisivat äänestää jaloillaan, että ne uudet rytkyt olisivat edes hieman paremmat kuin edelliset, tarvitaan juuri tämän kaltaisia postauksia. Kiitos.

  • 5.30.14
   lisbet said:

   Tulit heti mieleen, sillä ajattelin että sinulla on monenlaista näkökulmaa pukeutumiseen. Toivottavasti ehdit ottaa haasteen vastaan. Pukeutumiskulttuuri on tosiaan menossa huolestuttavasti kertakäyttövaatteisiin vaikka juuri toiseen suuntaan pitäisi pyrkiä.

 3. 5.27.14
  Henna said:

  Tämä ”uusi blogisi” on kyllä aivan mieletön! Aivan uskomattoman hyvän näköinen ja selkeä sivusto 🙂 Olen itsekin tutustunut WordPressiin nyt opintojeni kautta viimeisen puolen vuoden aikana, ja olen kiinnostunut siitä blogialustana entistä enemmän.

  Mitä webhotellia käytät? Sen verran mitä olen tietoa näistä etsinyt, niin kaikki suositukset vaikuttavat aina maksetuilta mainoksilta ja johtavat samalle sivustolle. Olisi mukava kuulla ihan rehellistäkin palautetta näistä webhotelleista, sitä kun tahtoisi mahdollisimman edullisen mutta toiminnoiltaankin parhaan vaihtoehdon blogille.

  • 5.30.14
   lisbet said:

   Moi Henna, kiitos kommentista – arvostan sitä erityisesti kun tiedän että se tulee alan opiskelijalta. Meni kyllä aikansa, että pääsin kärryille WP:n ominaisuuksista ja sivuteemojen toimintaperiaatteista, mutta nyt kun täällä ollaan, ei Bloggeriin ole enää paluuta. Sivupohjaa en ole koodannut itse, vaan ostin valmiin teeman, johon olen tehnyt pieniä muokkauksia itse.

   Webhotelli on Louhi, jonka valitsin aika fiilispohjalta lyhyen vertailun jälkeen. Parin kuukauden käyttökokemus on ollut ihan hyvä. Samaa mieltä, että puolueettomia suosituksia tuntui olevan vaikea löytää! Mulla on suunnitelmissa laajempi postaus blogin siirrosta Blogger => WordPress, kun tästä on tullut jonkin verran kyselyjä. Pitääpä siinä käsitellä webhotelliasiaakin tarkemmin.

 4. 6.7.14
  IMAGE said:

  Toi on muuten niin totta! Vaikka ostaisi kaksi samaa tuotetta, samana päivänä (vaikkapa pari T-paitaa), niin nekin voivat olla aivan erilaiset. Tuntuu, ettei enää mistään voi olla varma, että saisi laadukasta tavaraa. 🙁

  • 6.12.14
   lisbet said:

   Todellakintodellakintodellakin:D Eniten ärsyttää, jos hintava vaate menee ihan hetkessä käyttökelvottomaksi.