Asuntomessut uudistuksen tarpeessa?

IMG_7556

Keskisuomalainen uutisoi tänään, että Jyväskylän asuntomessut ovat jäämässä kävijätavoitteestaan. Vaikka messujen viimeinen viikonloppu on yleensä vilkas ja parhaillaan meneillään oleva Messujen yö saa varmasti kävijälaskurin tikittämään, 150 000 messuvieraasta jäädään kauas. Syytä on haettu taantumasta ja hellesäästä, mutta tietysti on myös syytä tarkastella, olisiko messukonsepti uudistamisen tarpeessa. Tarvitsemmeko messuja joka vuosi? Kuinka monta kohdetta on riittävästi? Itse vierailisin mielelläni vähän pienemmällä tai väljemmin rakennetulla messualueella, jossa olisi huolellisesti ja ajan kanssa rakennettuja mielenkiintoisia kohteita. Uskon, että valtaosa vierailijoista on hakemassa messuilta viihdettä, elämyksiä ja inspiraatiota, eivät päättämässä tulevan pakettitalonsa toimittajaa.

Omaan kesäohjelmaani messut tulevat silti kuulumaan vielä lähivuosina. Ensi vuoden messut nimittäin järjestetään kotikaupungissani Vantaalla. Vähältä piti, ettemme itsekin hakeneet tonttia, olimmehan talokaupoilla aivan samoihin aikoihin, kun haku oli käynnissä. Rakennusprojektin rajallinen aika kuitenkin pelotti meitä: vain reilussa vuodessa talo täytyy rakentaa perustuksista viimeiseen pihakiveen asti. Ei valitettavasti meidän tyyliämme! Vantaan messualueella on jo monen talon runko pystyssä, ja on mielenkiintoista seurata, millaisia muotoja ne talven aikana saavat.

Vuonna 2016 messut ovat puolestaan mieheni vanhassa kotikaupungissa Seinäjoella, joten sielläkin tulee varmasti vierailtua. Noilta messuilta odotan erityisesti hienojen pohjalaislähtöisten sisustustuotteiden esiinmarssia.

IMG_7501 IMG_7549IMG_7478IMG_7532

Asuntomessuille ehtii siis vielä tänä viikonloppuna. Postauksen kuvat ovat kohteista 1) Passiivikivitalo Leija 2) Skammin talo 3) Passiivikivitalo Leija 4) Talo A 5) Kannustalon Lato.

Nyt otan lusikan kauniiseen käteen ja ryhdyn vastailemaan kommentteihinne!

Lisbet e. on arjen fantasiaa, ikuinen projekti kauniimman kodin, toimivamman vaatekaapin ja sulavamman arjen eteen. Blogia kirjoittaa Liisa - työelämässä luonnontieteiden moniottelija, siviilissä osa-aikainen haaveilija ja kolmen lapsen äiti. Tukikohtana on koti maaseudun ja kaupungin rajamailla.

seuraa blogia

toivelistalla

Avainsanat

Sivustollani on mainoslinkkejä, jotka on merkitty tähdellä*. Jos teet ostoksia linkkien kautta, saan niistä pienen komission. Tämä ei vaikuta tuotteen hintaan.

arkistojen aarre

Modernin maalaistyylin jäljillä

Aiemmassa postauksessa kerroin, että klassinen mutta kuitenkin moderni maalaistyyli on alkanut viehättää viime vuosina yhä enemmän. Sain Lauralta postaustoiveen kertoa vähän tarkemmin, minkälaista tyyliä sillä…

keskustele

16 kommentti(a)

 1. 8.8.14

  Oi ovat kyllä!

  Itse haluaisin asuntomessuilta nimenomaan inspiraatiota ja uusia ideoita. Toki pidän tuota useimpien talojen modernia sisustustyyliä kauniina – mutta jotenkin jo nähtynä. Toki se on varmasti nykyisen nettiajan syytä, kun moni messuilla ”uusi idea” on jo blogeissa hehkutettu kyllästymiseen saakka. En itse ole menossa messuille, sillä en näkemieni kuvien perusteella koe, että kohteet tarjoaisivat uutta.

  Niin ja minäkin näkisin mieluusti väljempiä tontteja. Tänne Kuopioon pari vuotta sitten noussut asuntomessualue on ahdistavan tiivis.

  • 8.9.14
   lisbet said:

   Sellainen messualue olisi ihana, jossa olisi oikeasti kunnon viheralueita ja vaikkapa luonnonmetsän keskelle rakennettuja yksittäisiä taloja. Ja jos rakennusaikaa olisi useampi vuosi, ehtisi pihaakin laittaa ja kasvattaa ihan eri lailla. Huvittelen joskus vierailemalla takavuosien messualueilla ja pihat ovat yleensä parin vuoden jälkeen paljon upeampia kuin messuvuonna.

 2. 8.8.14
  Pinja said:

  Hyvä kysymys, olen asuntomessufani mutta mielestäni ne todellakin kaipaisivat uudistusta, jotain pientä twistiä. Näin Pinterestin ja blogien aikoina moni juttu sisustuksissa on niiiin nähty, eikä messuilla oikein muita jujuja ole. Kohteita on liikaa yhdelle päivälle, ainakin jos mielisi tutustua esim. pohjaratkaisuihin tai arjen askareiden toimivuuteen syvemmin, jotka kuitenkin varmasti monia kiinnostaa sisustusten ohella tai niiden ylikin.

  • 8.9.14
   lisbet said:

   Minustakin kohteita on liian paljon. Jyväskylässä kävin n. kolmasosassa taloista ja sekin oli vähän liikaa.

 3. 8.9.14
  Sari said:

  Taitaa jäädä messut kohdaltani käymättä, vaikka asunkin suht lähellä Jyväskylää. Rakentaminen ei ole itselleni enää ikäni puolesta ajankohtaista, ja sisustusideat näkee kätevästi blogeista. Miksi suotta mennä paikanpäälle hikoilemaan, kun ideoita on voinut bongailla pitkin heinäkuuta lukuisten blogien sivuilta? Hikoileminen, jano, nälkä ja kallis telttaruokailu eivät ole itselleni sellainen elämys, johon viitsisin kesäpäiväni tuhlata… 😉

  Kaipaisin messuille monipuolisempaa tarjontaa. Messuillahan esitellään vain järkyttävän kalliita taloja järkyttävän kalliine sisustuksineen. Kuitenkin meitä sisustamisesta kiinnostuneita mutta ”taloudellisesti rajoittuneita” tai ”järkeviä” on Suomessa aika paljon. Mitä me saamme messuilta? Emme mitään. Miksei siellä voisi olla edes joinakin vuosina muutama budjetiltaan normaali-ihmisen mittainen talokin esittelyssä? Esimerkiksi Kastellin Economyn tyyppinen talo sisustettuna Ikean ja Jyskin kalusteilla… Siinäkin voi näet olla joillekin ihan riittävästi haaveiltavaa.

  Jotenkin tuntuu, että ihmisiä ohjaillaan liiankin väljään ja kalliiseen asumiseen messujen avulla. Onko yli 200 neliön omakotitalo kalliine sisustuksineen ihmiselle kuitenkaan ihan välttämätön? Ymmärrän kyllä, että talo- ja rakennusfirmojen sekä sisustusfirmojen intresseissä on saada ihmiset ostamaan kallista ja ylellistä, mutta onko se lopultakaan sen arvoista…

  • 8.9.14
   lisbet said:

   Kuvista näkee tosiaan jopa enemmän, sillä eihän siellä tungoksessa oikein ole aikaa jäädä tarkastelemaan yksityiskohtia. Tykkään kuitenkin mennä paikan päälle tutustumaan kokonaisuuksiin ja hahmottamaan tilat luonnossa. Huoneiden koko on sellainen asia, joka ei kuvista hahmotu ollenkaan.

   Usein kuulee puhuttavan messujen kalliista taloista, mutta kyllä siellä minusta on vuosittain useita perustaloja meille taviksille. Esimerkiksi Kokkolassa oli kolme Kastellin 105-neliöistä taloa erilaisin pohjaratkaisuin toteutettuna. Mutta ne suuret ja kalliit kohteet varastavat tietysti mediahuomion. Sisustukset – myönnän – ovat usein aika hinnakkaita, kyse onkin monesti lainakalusteista, jotka eivät jää taloon pysyvästi.Kierrätyssisustuksia sen sijaan on ollut parillakin messuilla.

   Itse en kaipaa kalliita ja suuria, mutta huolellisesti mietittyjä kohteita kuitenkin. Esim. Musta ovi -blogissa on esimerkki siitä, mitä tarkoitan. Siinä on rakennettu tyylikäs mutta pieni ja tiettyjä edullisia ratkaisuja noudatteleva kivitalo (suorakulmainen pohja ym.). Sisustusta tehdään harkitusti tuunaten.

 4. 8.9.14

  Olen samoilla linjoilla kanssasi. Vähemmän olisi enemmän. Toivoisin, että rauhassa suunnitelluilla ja rakennetuilla asuntomessukohteilla olisi selkeät teemat, joissa kokeiltaisiin uutta ja vietäisiin suomalaista (pien)talorakentamista selkeämmin eteenpäin. Tänä vuonna Talo Luck ja Skammi edusti tällaista asuntomessurakentamista hyvin.

  • 8.9.14
   lisbet said:

   Tuo teema on hyvä pointti. Tämänkin vuoden messuilla oli varmaan jokin teema, mutta minulle ei ainakaan juolahda mieleen, mikä se oli. Teema voisi ohjata messuratkaisuja selvemmin, ehkä jopa miljöö voitaisiin valita sen perusteella: jonain vuonna esiteltäisiin loma-asuntomaista asumista järvimaisemissa, jonain vuonna messut voisivat olla vaikka yhteisöllisessä kerrostalossa.

 5. 8.9.14

  Messujen yö eilen tarjosi aivan uudenlaisen Asuntomessu-kokemukset! Tällaista lisää! Perinteisten kaavojen rikkomista, uudistumista, yllätyksiä. Just tein pienen postauksen aiheesta: http://modernistikodikas.blogspot.fi/2014/08/elamyksellinen-messujen-yo.html

  • 8.9.14
   lisbet said:

   Minustakin tuo oli tosi kivan kuuloinen idea. Hienot valaistusratkaisut eivät kirkkaassa päivänpaisteessa erotu lainkaan.

 6. 8.9.14
  Leena said:

  Itseasiassa en ole koskaan käynyt asuntomessuilla , en edes täällä Rovaniemellä 🙂
  Olen kyllä asunut meidän messualueella joten talot tulivat tutuksi myöhemmin.

  Hyviä kommentteja tuolla ylhäällä. Ehkä messuista sisustuksineen tulee mielikuva että kaikki ovat kalliita yms.
  Olen samoilla linjoilla että uudistumista kaipaa, ainakin osaa sisustuskuvien perusteella mitä lehdissä ja blogeissa ei ole jo nähty.
  Harkiitu yksityiskohta ei ole välttämättä harkittu mikäli se on valmiiksi ”kulunut ” eli paljon nähty.

  • 8.9.14
   lisbet said:

   Hauska juttu, että et ole käynyt messuilla mutta että olet asunut niillä 😀

   Minua ei välttämättä haittaa, että messuilla on paljon tutun näköistä sisustamista. On eri asia nähdä sisustus luonnossa kuin katsoa lehdestä tai Pinterestistä sen kuvaa. Mutta hutaistuista en tykkää yhtään.

 7. 8.9.14
  Iisa said:

  Minä tykkäsin kovasti muutama vuosi sitten pidetyistä Petäjäveden omakotitalo -messuista. Tontit olivat isoja ja väljästi (luonnonmetsää tonttien välissä), sisustukset ”tavallisille” ihmisille ja talojen koot realistisia. Tällaisia messuja toivoisin enemmän!

  Iisa // http://iisanelamaa.blogspot.fi

  • 8.9.14
   lisbet said:

   Nämä messut ovatkin minulle uusi tuttavuus. Pidetäänkö sellaiset joka vuosi? Täytyypä ottaa selvää.

 8. 8.10.14
  Hannele said:

  Niin samaa mieltä! Menen joka vuosi messuille töihin ja jokainen kohde on toisensa kopio, eikä uusia ideoita tunnu löytyvän. Joitain hyviä kikkoja jää toki mieleen, mutta pääosin kodit ovat etenkin sisustuksellisesti hyvin samanlaisia.

  Sama kyllä tuntuu vaivaavan nykyrakentamista muutenkin: kodit tehdään hyvin samanlaisiksi ja etenkin sisustusratkaisuissa me suomalaiset taidamme olla aikamoista sopulikansaa.

  <3 Hannele
  http://www.rakkaudellahannele.fi

  • 8.16.14
   lisbet said:

   Totta, vallalla tuntuu olevan yksi sisustustotuus kerrallaan. Ja tietyistä pohjaratkaisuista voi melkein vuoden, parin tarkkuudella ilmoittaa rakennusvuoden:D