Kurkistus junioreiden vaatesäilytykseen ja pyykkihuoltoon

lv-13

Kaupallinen yhteistyö Asennemedian ja LV:n kanssa

Syksyn tullen on taas juostu vaatekaupoilla oikein urakalla. Enkä tarkoita sitä, että olisin hankkinut itselleni jotain kivaa – ei, äiti kulkee edellisvuotisissa, kun taas kasvavat nuoret miehet kaipaavat oikean kokoista ja ehjää päällepantavaa. Siinäpä tärkeimmät kriteerit. Kuusivuotias on tosin alkanut keksiä uusia kriteerejä, ja huomaan menettäneeni oikeuteni valita hänen vaatteensa. Äidin tuomat resorivyötäröiset farkut riisutaan salaa eteisessä ja t-paidoissa sopii olla lähinnä sarjakuvahahmojen kuvia. Ei puhettakaan siitä, että olisin saanut hänet pitämään söpöä kalakuvioista pipoa. Onneksi on vielä kolmevuotias, joka ei nirsoile vaatteiden suhteen, kunhan hänen ei tarvitse pukea niitä itse.

Kaupoilla juoksemisesta huolimatta pojilla ei ole koskaan ollut paljon vaatteita, sillä hävikki kulahtaneiden, rikkinäisten ja pieneksi jääneiden vaatteiden päässä on suuri. Molempien poikien vaatteet mahtuvat tällä hetkellä lastenhuoneen liukuovikomeron toiseen puolikkaaseen. Ylähyllyille jää vielä tilaa lelusäilytyksellekin. Tämä kaappi on syvyydeltään vain 35 cm, mutta Orthexin säilytyskorit mahtuvat hyllyille juuri ja juuri. Vaatesäilytys on toiveikkaasti järjestetty niin, että lapset pystyisivät hakemaan vaatteensa kaapista itse: pikkuveljen korit ovat alemmilla hyllyillä ja isoveljen ylemmillä. Kalsarit, sukat, paidat ja housut ovat omissa koreissaan, mutta kyllä se silti yleensä on äiti tai isä, joka vaatteet kiikuttaa puettaviksi.

Kun vaatteita ei ole paljon, pesukone pyörii ahkerasti. Pesu on yksi vaatteita eniten kuluttavia asioita, joten olen yrittänyt tehdä pyykinpesutapoihin sellaisia muutoksia, joilla lastenvaatteetkin pysyisivät pitempään edustuskelpoisina. Ensinnäkin olen lakannut käyttämästä esipesuohjelmaa tavanomaisen pyykin yhteydessä, vaikka vuosikaudet tein niin lähes rutiininomaisesti. Päivän tai parin peruskäytössä ollut vaate ei tarvitse kahta pesua. Toisekseen olen ruvennut kiinnittämään huomiota käyttämäni pesuaineen määrään – ainetta tuli usein annosteltua silmämääräisesti reilut määrät. Teknokemian yhdistuksen pyykinpesuohjeiden mukaan liika pesuaine ei suinkaan tarkoita puhtaampaa lopputulosta, vaan vaarana on ylimääräisen saippuan kertyminen vaatteisiin ja pesukoneen rakenteisiin.

Olen siirtynyt käyttämään lähes yksinomaan nestemäisiä pesuaineita, ja suosikkejani ovat LV:n kotimaiset hajusteettomat tuotteet. Pikkulasten pyykkiä varten LV on kehittänyt uuden, Pikkuväki-pyykinpesunesteen, joka tepsii erityisesti ruoka- ja maitotahroihin. LV:n Color-pyykinpesuneste puolestaan sopii hyvin koko perheen pyykinpesuun ja sisältää veteen irronneita väriaineita sitovan suoja-aineen. Koen nestemäisen pesuaineen helpommaksi ja siistimmäksi annostella kuin jauhemaisen. Kannattaa oikeasti katsoa ohje pakkauksen kyljestä ja tarkistaa, että omat annostelutottumukset ovat kohdallaan! Annostus on yleensä ilmoitettu kolmelle veden eri kovuusasteelle. Suomessa lähes kaikkialla veden laatu on pehmeää, mikä sallii pesuaineen pienimmän annostuksen. Tarvittaessa veden kovuuden voi tarkastaa oman paikkakunnan vesilaitokselta tai sen verkkosivuilta.

Laura pohti postauksessaan koneellisen kuivauksen tarpeellisuutta. Meillä on kuivuri ja se on ahkerassa käytössä jo ihan ajankäytöllisistä syistä – vaatteiden ripustelu narulle vie nimittäin käsittämättömästi aikaa! Mutta kyllä kuivuri myös kuluttaa tekstiilejä. Kolmas tapa, jolla yritän säästää vaatteita, on konekuivauksen vältteleminen ainakin tiettyjen vaatekappaleiden kohdalla. Lastenvaatteistakin noukin aina ne vähän paremmat ja uudemmat narulle kuivumaan.

lv-10

Neljänneksi kannattaa poistaa vaikeat tahrat mahdollisimman pian, jotta niistä ei muodostu pysyviä. LV:n valikoimista löytyy myös tahranpoistojauhe, jonka tehon todistin viime kesänä eliminoimalla sillä esikoisen juhlapöksyjen polviin eräissä rippijuhlissa ilmestyneet ruoholäikät. Ai mikä voittajafiilis, kun housut tulivat pesusta virheettöminä, eivätkä tahranpoistoliuoksella käsitellyt kohdat olleet kuitenkaan haalistuneet. Tahranpoistoaine sai minusta heti uskollisen fanin, ja LV:n sivuilta voit lukea lisää syitä, miksi käyttäjät valitsivat LV:n.

Mitenkäs kuivuri- ja pesuainepolitiikka siellä: Kuivuri vai ei? Esipesun kanssa vai ilman? Entä millaista pesuainetta käytät?

Lisbet e. on arjen fantasiaa, ikuinen projekti kauniimman kodin, toimivamman vaatekaapin ja sulavamman arjen eteen. Elämä on yhdistelmä uraa, opiskelua ja perhettä, jonka tukikohtana on koti maaseudun ja kaupungin rajamailla.

nousussa nyt

seuraa blogia

arkisto

bloginostot

Avainsanat

keskustelu

 1. 18.9.2016
  Tarja said:

  Tuo kuivurijuttu on aika kinkkinen. Kun aikanaan rakensimme oman talomme, meilli tuli kuivuri, mutta emme hoksanneet varata minkäänlaista tilaa muulle kuivatukselle. Välillä märkiä vaatteita ja muita tekstiilejä roikkuu siellä täällä, sillä yllätys yllätys – kaikkia vaatteita ei edes voi kuivata rummussa. Heittäisin nyt pallon talosuunnittelijoille. Taloihin olisi varattava kunnon tila pyykin kuivatukselle. Ei ole tarkoitus, että saunan pesuhuoneessa jatkuvasti roikkuu pyykkejä kuivumassa.
  Kiitos hyvästä postauksesta, toivoo nimimerkki ”Kahden hevostytön ja yhden mopopojan äiti, joka hukkuu kuivatettaviin pyykkeihin”.

  • 1.10.2016
   lisbet said:

   Hyvä kommentti. Itsekin olen vähän ihmetellyt, mihin pyykkinarut ovat kadonneet. Naruvaatteita kuivatellaan sitten telineillä ja isompia lakanoita milloin missäkin kaapinovessa roikottaen. Kuivuri on kyllä tästäkin syystä lähes pakollinen, en kestäisi kaikkialla roikkuvia pyykkejä. Lakanatkin kuivatan rummussa ja siloitan mankelilla.

 2. 18.9.2016
  Marjukka said:

  Aikoinaan hankimme kuivurin mutta luovuimme siitä:tuntui tosiaan että vaatteet kuluivat ja jotenkin nukkaantuivat voimakkaasti, kyllästyin siihen. Meillä ei pieniä lapsia enää ole mutta pyykkiä silti kertyy ja kone käy harva se päivä.Olen LV:n suurkuluttaja ja itsekin tykästynyt tahranpoistoaineeseen, hankalatkin tahrat liukenevat helposti pois ja käytän tuotetta erityisesti paitojen kainalokohtiin joissa deodorantti on tehnyt tuhojaan.Aine tepsii tosi mahtavasti, olen ollut tyytyväinen lopputulemaan.

  • 18.9.2016
   Sanna said:

   Kiitos ”kainalokohtavinkistä”! 🙂

   • 1.10.2016
    lisbet said:

    Komppaan Sanna, kiitos kainalovinkistä 😀

 3. 18.9.2016
  Sanna said:

  En ole ikinä esipessyt koneellistakaan! 😮 Ihmetellyt vaan aina, että mikä esipesuohjelman idea oikein on…Kuivuria ei ole, välillä sellaisesta tulee kyllä haaveiltua. Me pestään pyykkiä harvoin – eli vain pari kertaa viikossa – mutta niistä toinen onkin viikonlopun superpyykkipäivä. Meillä mahtuu hyvin pyykkitelineitä kodinhoitohuoneeseen, kesällä myös ulos. Siksi 3 (kesällä enemmänkin) koneellistakin mahtuu yleensä ihan hyvin kuivumaan. Tuosta nestemäisen pesuaineen käytöstä voisi ottaa kyllä kopin!

  • 1.10.2016
   lisbet said:

   Mistähän mulle on tullut tuo tapa käyttää esipesuohjelmaa? Olen kai järkeillyt, että sitä on syytä käyttää, koska se on siinä ja koska lokerossa on paikat kahdelle pesuaine-erälle. Oikeastaan juuri nestemäiseen pesuaineeseen ja pesupalloon siirtyminen opetti pois esipesutavasta. Toki sille on paikkansa tosi likaista pyykkiä pestäessä.

 4. 18.9.2016
  kolmen äiti said:

  Meillä on kuivuri, mutta kuivaan sillä lähes ainoastaan alusvaatteet ja sukat (lasten ja miehen, en omiani..heh). Niiden ripustamiseen kun menisi järjettömästi aikaa. Joskus harvoin myös lakanapyykki ja pyyhkeet päätyvät kuivuriin, jos narulla loppuu tila. Minusta puhdas pyyhe on karhea ja ”kova”, enkä tykkää kuivurista tulevista lötköistä pyyhkeistä. Ehkä vähän outoa… Myös lakanat menevät niin ryppyisiksi, että mieluummin kuivaan telineellä. Vaatteita en laita koskaan kuivuriin.
  Tällä hetkellä lapset käyttävät koulupukua, ja se on kyllä äärettömän näppärää. Suomen sääolosuhteisiin koulupuku ei toki soveltuisikaan. Koulupuvun lisäksi käytössä on vapaa-ajalla vain mekkoja, shortseja, hameita ja t-paitoja; pyykkimäärä on huomattavasti pienempi kun pitkät housut, ulkovaatteet, hupparit, pitkähihaiset ym. ovat poissa.

  • 1.10.2016
   lisbet said:

   Minäkin pidän siitä, että kuivurista tulee pehmeitä vaatteita. Meillä muksut vähän narisevat, jos pitää pukea päälle narulla koppuraksi kuivunut paita 😀

   Minusta koulupuku olisi ihana täällä Suomessakin, mutta olen varmaan aika yksin mielipiteeni kanssa!

 5. 18.9.2016
  Taina said:

  Esipesua en muista koskaan käyttäneeni. Meillä on kuivauskaappi. Siis sellainen joka tarvitsee hormin. Lämpötilan voi itse valita. Kaapissa voi toki kuivata ilmankin eli pakko ei ole kytkeä sitä päälle. Hyvänä puolena kaapissa on, että siellä voi esim. kuivata kastuneet jalkineet. Pesuaineena vain Allegro Plus. Ja tahroihin sappisaippua.

  • 1.10.2016
   lisbet said:

   Kuivauskaappeja olen nähnyt lähinnä päiväkodeissa, mutta kieltämättä sellainen ei olisi lapsiperheessä yhtään hullumpi juttu.

 6. 18.9.2016
  Heidi said:

  Meillä käytössä kuivauskaappi. Pelastaa kahden sottapytyn pyykin pesussa. Lämpötilan saa säädettyä ja kuivata voi myös sadekelillä ulkovaatteet.

  • 1.10.2016
   lisbet said:

   Näköjään näitä on useammallakin!

 7. 19.9.2016
  -kata- said:

  Käytän kuivuria ainoastaan pyyhkeisiin ja lakanoihin – ja niihinkin vain siihen asti, että ovat aavistuksen kosteita, loppuvaiheen kuivaan telineellä, jotta lakanat eivät ole ryppyisiä ja pyyhkeet eivät tule liian pehmeiksi. Kuivuria käytän alkukuivatukseen siksi, että se nopeuttaa prosessia + poistaa tehokkaasti nöhtää ja kangaspölyä, joka muuten päätyisi huoneilmaan.
  Vaatteita en koskaan kuivaa kuivurissa, esipesua en myöskään käytä koskaan. Usein pesen käyttövaatteet 35min pikaohjelmalla, koska vaatteet eivät ole pahemmin likaisia muutaman käyttökerran jälkeen.

  Mutta mikä on tuo ihana ruudullinen pyykkikori kuvissa????
  -kata-

  • 1.10.2016
   lisbet said:

   Minäkin kuivaan lakanat kuivurissa. Meidän laitteessa on vaihtoehto ”silityskuiva”, mutta se jättää aivan liian kostean lopputuloksen sekä silitettäväksi että mankeloitavaksi. Siispä joudun aina mankeloimaan niita ryppyisiä lakanakasoja.

   Pyykkikori on ostos Prismasta, valmistajan nimestä ei valitettavasti hajuakaan!

 8. 19.9.2016

  Tätä lukiessa tuli mieleen, että tätä on meidän arki jokusen vuoden päästä 🙂 vielä ei mene vaateet rikki, mutta koska minikokki syö soseita on pesukone kyllä ahkerassa käytössä. Meillä on kuivaava pesukone ja se on pelastajani, muuten en saisi näitä pyykkivuoria selätettyä mitä meillä nyt on. Käytän myös aina hajusteetonta ja nestemäistä pesuainetta.

  • 1.10.2016
   lisbet said:

   Voi kyllä 😀 Minikokki varmasti tulee vielä kuluttamaan polvia ja kyynärpäitä vaatteistaan, mutta ihan hyvä asiahan se on. Kuivaavista pesukoneista minulla ei ole kokemusta, mutta moni on niitä kehunut!

 9. 24.9.2016
  Minna said:

  Meillä on ollut kuivuri vasta pari vuotta, enkä ymmärrä, miten pärjäsin ilman! Pyykkihuolto on nykyään niin kätevää sen ansiosta. Laitan sinne suunnilleen kaiken, toki tekniset yms. vaatteet jätän henkarille oskarin oksalle kuivumaan. Kolmen urheilevan, retkeilevän, mopoilevan lapsen kanssa pärjättiin ilman ja silloin perustelin kuivurittomuutta ympäristösyillä. No enpä ole sähkölaskussa huomannut mitään muutosta ja pyykkihuoneen ilmakin on aina raikas, entisen jatkuvan kosteuden sijaan. Pidän siitä, etteivät vaatteet ole koppuraisia, huuhteluainetta en ole koskaan käyttänyt. En ole huomannut sen kummempaa kulumistakaan, mutta mikä parasta, kuivuri pöllyttää vaatteistamme (suurin osa mustia) rakkaan koirulimme sentin mittaiset valkoiset karvat pois. Ennen niitä oli alusvaatteetkin täynnä 🙂 .

  • 1.10.2016
   lisbet said:

   Tosiaan, ne karvat! Silloin kun meillä oli vielä kaneja, kuivuri takasi pyykistä tulleiden vaatteiden karvattomuuden. Tämä tuli taas mieleen pari viikkoa sitten, kun veljeni kissat olivat meillä viikon verran hoidossa 😀

 10. 19.10.2016
  Anne-Maria said:

  Satuin eilen osallistumaan luennolle, jossa puhuttiin erilaisten kemikaalien vaikutuksesta ihmisten allergisoitumiseen ja solujen toiminnan heikentymiseen. Tietyt pesu- ja puhdistusaineet ja kosmetiikka voivat sisältää desinfiointiaineita, jotka ovat aiheuttaneet monelle vakaviakin oireita, mm. autoimmuunisairauksia. Luennoitsija (mikrobiologi) puhui erityisesti isotiatsolononi-yhdisteistä, joita sisältäviä tuotteita hän ei itse käytä lainkaan. Itse ratsasin oman pyykinpesuaineen Omo Colorin, josta löysin kuin löysinkin benzisothiazolinonea. Taidan siirtyä itsekin LV käyttäjäksi, mikäli se osoittautuu turvallisemmaksi.

  • 20.10.2016
   lisbet said:

   Mielenkiintoista. Itse vähän ihmettelen, miksi desinfiointiaineita pitäsi pesuaineisiin lisätä ollenkaan. Tavailin LV:n tuoteselostusta, eikä siinä ollut mitään sellaista, jonka olisin tunnistanut desinfiointiaineeksi. Ovatko isotiatsoloniyhdisteet säilöntäaineita? Niitäkään ei LV:ssä onneksi ollut. Pääsiassahan LV:n hyvä siedettävyys perustuu kuitenkin hajusteiden puuttumiseen.