Lisbetin 50

Aiemmassa postauksessa pohdin aika ajoin esiin tulevia listauksia niin sanotuista vaatekaapin kulmakivistä. Lupasin tehdä myös oman listani. No niin, tässä se vihdoin tulee tiivistettynä 50 kohtaan. Muistutan, että kyseessä on puhtaasti omiin tarpeisiini tehty luettelo – jonkun toisen tarpeet voivat olla aivan erilaiset.

 1. pikkumusta
 2. hihaton kotelomekko
 3. villainen puolihame
 4. kellohelmainen kesähame
 5. kesämekko
 6. juhla-asu
 7. mustat suorat housut
 8. tummat farkut
 9. vaaleat farkut
 10. shortsit
 11. musta neuletakki
 12. vaalea neuletakki
 13. neulepusero
 14. bleiseri
 15. paitapusero
 16. hihaton silkkitoppi
 1. paljettitoppi tms.
 2. hihattomia trikootoppeja
 3. lyhythihaisia t-paitoja
 4. pitkähihaisia t-paitoja
 5. huppari
 6. trenssi
 7. nahkatakki
 8. villakangastakki
 9. lämmin talvitakki
 10. mustat korkkarit arkikäyttöön
 11. mustat juhlakengät
 12. nudet korkkarit
 13. vaaleat balleriinat
 14. ruskeat tai mustat balleriinat
 15. sandaalit
 16. korkokantaiset nilkkurit
 17. matalakantaiset saapikkaat
 1. matalat, mukavat kengät
 2. kumpparit
 3. musta laukku
 4. ruskea laukku
 5. vaalea kesälaukku
 6. musta clutch
 7. aurinkolasit
 8. kello
 9. ruskea vyö
 10. musta vyö
 11. silkkihuivi
 12. villainen kaulahuivi
 13. hansikkaat
 14. uima-asu
 15. yöasu
 16. alusvaatteet
 17. sukat

Olen huijannut parissa asiassa. Ensinnäkin niputin topit, teepparit, sukat ja alusvaattet omiksi kohdikseen. Toisekseen pudotin listalta karusti pois ulkoilu- ja liikuntavaatteet. Näistä saisi helposti toisen 50-kohtaisen listan, jos ottaisi huomioon sekä sisä- että ulkoliikunnan kaikissa säätilanteissa.

Vaatekaapin kulmakivistä puhuttaessa avainsanat ovat istuva ja laadukas. Pitäisikö tähän lisätä myös sana kallis? Muotoilisin asian niin, että kannattaa ostaa kallein tuote, johon itsellä on varaa. Korkeampi hinta tarkoittaa usein laadukkaampaa materiaalia, jolloin vaate kestää pesussa ja käytössä, ja useampia leikkauksia, mikä tekee vaatteesta istuvan. Epämiellyttävä totuus taitaa kuitenkin olla, ettei hinta aina korreloi käyttöiän kanssa.

Vaatekaappini perusvaatteita ovat erilaiset mekot. Hameetkin pääsivät listalle, vaikka käytän niitä selvästi harvemmin. Hihattomien mekkojen ilmettä saa muutettua vaihtelemalla alla olevaa paitaa. Hyvin valittu pikkumusta käy arkeen, juhlaan, hautajaisiin – nykyään oikein asustettuna jopa häihin. Sen lisäksi on hyvä omistaa neutraalin värinen juhlavaate, joka ei ole valkoinen tai musta. Iltapukuakin mietin tälle listalle mutta totesin, että opiskeluaikojen jälkeen iltapukujuhlat ovat käyneet vähiin.

Housuiksi riittäisivät yhdet tummat ja yhdet vaaleat farkut, siistit villakankaiset suorat housut ja puuvillakankaiset shortsit.

Minun on vaikea löytää hyvin istuvia jakkuja tai bleisereitä, joten olen tehnyt välttämättömyydestä hyveen ja käytän niitä vähän. Ihanteellista olisi, että vaatekaapista löytyisi yksi musta bleiseri, joka istuisi kuin hansikas – ehkä olisin jopa teetättänyt sen ompelijalla. Muuten paikkaan jakkujen jättämän loven mekoilla ja neuletakeilla. Hihaton silkkitoppi sopii jakun tai neuletakkien alle ja yksinään juhla-asun yläosaksi. Bileiltoja vaatekaappiini mahtuu yhden paljettitopin verran ja huppari ja neulepusero puolestaan edustavat rennompaa tyyliä.

Niputin topit ja lyhyt- ja pitkähihaiset teepparit omiksi kohdikseen, vaikka tarkoitus on kernaasti omistaa niitä enemmän kuin yhdet. En kuitenkaan tarkoita, että niitä pitäisi olla kahtakymmentä. 3-5 kutakin on minulle aivan riittävästi, jos ne kaikki ovat hyväkuntoisia ja hyvin istuvia. Pyykkikone pyörii meillä joka tapauksessa vähän väliä.

Päällysvaatepuolella päädyin tähän nelikkoon. Ajattelin, että yhden takeista tulee olla musta, mutta kaikki eivät saa olla mustia.

Jalkineet osoittautuivat kaikkein hankalimmaksi tiivistää, mutta tällä valikoimalla pääsisi jo pitkälle. Vaikka tarkoitus oli näissä kollaaseissa vältellä trendiasusteita, tällä hetkellä muodissa olevat Chanel-henkiset, kaksiväriset balleriinat olisivat kätevät siinä mielessä, että ne menevät sekä mustien että vaaleiden asusteiden kanssa.

Listaa pystyy tiivistämään, jos päättää ostaa vain yhdenvärisiä nahka-asusteita. Itse kuitenkin ajattelisin että vaihtelemalla esimerkiksi ruskeita ja mustia asusteita saa asuihin kaivattua vaihtelua. Ruskeat asusteet myös pitävät huolen siitä, että jos vaatekaapissa on muuten paljon mustia perusvaatteita, kokonaisuus ei mene liian synkäksi.

Kuten näkyy, värimaailma on aika neutraali, mikä mielestäni edesauttaa yhdisteltävyyttä ja pidentää vaatteiden käyttöikää. Mutta se on taas vain oma mielipiteeni. Joku tyyliniekka saattaisi hyvin pystyä luomaan perusgarderobin yhdistellen kirkkaita värejä ja printtejä. Samoin kenkiä, laukkuja ja asusteita voisi varmaan yhdistellä vapaamminkin kuin aina sävy sävyyn mutta taidan olla tämän suhteen aika vanhanaikainen.

Kollaasien kuvat ovat siis satunnaisesti valittua kuvitusta, eivätkä välttämättä kuvaa tämänhetkisen vaatekaappini sisältöä. Seuraavaksi suunnittelen kuitenkin tekeväni analyysiä vaatekaappini todellisesta sisällöstä verrattuna tähän listaan… Mitäs tuumaatte? Unohdinko jotain oleellista?

Lisbet e. on arjen fantasiaa, ikuinen projekti kauniimman kodin, toimivamman vaatekaapin ja sulavamman arjen eteen. Blogia kirjoittaa Liisa - työelämässä luonnontieteiden moniottelija, siviilissä osa-aikainen haaveilija ja kolmen lapsen äiti. Tukikohtana on koti maaseudun ja kaupungin rajamailla.

seuraa blogia

toivelistalla

Avainsanat

Sivustollani on mainoslinkkejä, jotka on merkitty tähdellä*. Jos teet ostoksia linkkien kautta, saan niistä pienen komission. Tämä ei vaikuta tuotteen hintaan.

arkistojen aarre

Modernin maalaistyylin jäljillä

Aiemmassa postauksessa kerroin, että klassinen mutta kuitenkin moderni maalaistyyli on alkanut viehättää viime vuosina yhä enemmän. Sain Lauralta postaustoiveen kertoa vähän tarkemmin, minkälaista tyyliä sillä…

keskustele

21 kommentti(a)

 1. 5.23.12
  Alma said:

  Olipa mielenkiintoinen postaus. Tämä olisi ihan loistava pohja vaatekaapille!

  • 5.27.12
   lisbet said:

   Varsinkin, jos olisi nuo kuvien tuotteet, huoh:)

 2. 5.23.12
  Anonymous said:

  Hyvà lista! Itse yritàn jatkuvasti editoida vaatekaapistani kaikki tarpeettomat, huonosti istuvat tai ei miellyttavat jutut, niin ettà sinne jàisi vain ne hyvàt ja tarpeelliset vaatteet. Kirjoituksesi sai minut myòs tajuamaan, ettà minun lienee turhaa ostaa enàà yhtàkààn hametta kun en niissà kertakaikkiaan viihdy (mekoissa kyllàkin!). t. Krisse

  • 5.27.12
   lisbet said:

   Vaatekaappia on tullut editoitua aika kovalla kädellä täälläkin, mutta savottaa riittää vielä. Mulla hameiden välttely on johtunut varmaan siitä, että omistamani hameet ovat olleet huonosti istuvia tai muuten epämukavia.

 3. 5.23.12
  Marjukka said:

  Hieno postaus, olet tähän varmasti aikaa polttanut. : )Näitä vaatekaapin kulmakiviä on kiva pohtia, tosi olen huomannut, että oma listani elää aika tavalla… Mekot ja hameet jäävät aika tavalla käyttämättä, siksi kasvatan housuvalikoimaani. : )Suunnittelu on minusta melkein kivempaa kuin toteuttaminen!

  • 5.27.12
   lisbet said:

   Totta, ettei tällainen lista varmaankaan ole ikuinen. Esimerkiksi työpaikan vaihdos tai kotiäidiksi jääminen saattaa muuttaa pukeutumista kertaheitolla, ikää karttuu ja muotiakin on jonkun verran seurattava jo käytännön syistä. Hassua, että välttelet mekkoja, sillä mun mielestä ne ovat näyttäneet ylläsi tosi hyvältä! Mutta oma fiilis ratkaisee.

 4. 5.23.12
  Mia said:

  Hienosti tehty postaus! Ja oiva listaus, tuossa on tosiaan kaikki tarpeellinen.

  • 5.27.12
   lisbet said:

   Olisikohan? Ajattelin, että melkein pitäisi testata elämällä vaikka 6 kk niin kuin opettaa…

 5. 5.24.12
  Maija said:

  Todella samantyyppisiä juttuja voisin kuvitella löytyvän minunkin vaatekaapista – oikeastaan iloitsin kuinka moni jo löytyykin sieltä! 🙂
  Itse pyrin rakentamaan vaatekaappiani samoin, tosin mustan lisäksi voisin välillä ostaa muitakin värejä, onneksi näin kesällä värit ovat enemmän mieleeni! 🙂

  • 5.27.12
   lisbet said:

   Oi miten mukava kuulla – pidän tyylistäsi paljon ja olet mielessäni tyylikkään ranskattaren ruumiillistuma! Kesällä mieli kääntyy helposti värien puoleen, mutta tiedän, että kun elokuussa kauppoihin alkaa virrata harmaata ja mustaa ja syvempiä sävyjä, olen taas ihan fiiliksissä.

 6. 5.24.12
  Tickler said:

  Onpas hieno postaus, kiitos!!

  Mua harmittaa noissa Conradin & co. seteissä, etteivät muista meidän pakkasia eli vaatteita tarvitaan myös kylmään menoon. Onneksi ei kuitenkaan seuraavaan viiteen kuukauteen :).

  • 5.27.12
   lisbet said:

   Niinpä. Täällä kun kolmasosa vuodesta pukeudutaan lähinnä selviytymismielessä:)

 7. 5.25.12

  Olipa todella hyvä postaus Lisbet, laadukas! Jaoin sen blogin fb-sivullekin muistiin itselleni.

  1. kuvan beige hame mustalla vyöllä: mistä minä tuon löydän??

 8. 5.25.12
  Netta said:

  Ensimmäinen vierailu tässä blogissa ja taisin jäädä jo hieman koukkuun. Onpa todella hyvä lista ja hyvä pitää mielessä nämä kulmakivet vaatteita hankkiessa. Luulisin, että kun tällainen setti löytyy kaapista, löytyy aina jotain päällelaitettavaa.

  • 5.27.12
   lisbet said:

   Kiitos Netta. Niin minäkin otaksuisin… mutta kuten ylempänäkin totesin, asia selvästi vaatii testausta. Voisin tehdä itsestäni koekaniinin:)

 9. 5.26.12
  Anonymous said:

  Hyvä postaus, kiitos. Tarkoitus olisi lähteä tänään ostamaan pari jakkutakkia tai bleiseriä. Huomasin nimittäin, etten omista ainoatakaan ja tarvetta olisi. Ajattelin listaa lukiessani, että kylläpä me nykyään tarvitsemme niin paljon. kenkiäkin pitää olla niin monenlaisia eri tilanteisiin ja pukeutumiseen. Itseltäni löytyy korkkareita, avokkaita, sandaaleja, tanssikengät, lenkkarit, maastokengät, kumppareitakin useammat (myös korkkari kumpparit), turvakengät töihin jne… Muistan äitini kertoneen, että hänen lapsuudessa hänellä ja siskoilla oli vain yhdet yhteiset kengät, joita sitten vuorottelivat. Kovasti ovat ajat muuttuneet.

  • 5.27.12
   lisbet said:

   Sanopa muuta! Minustakin 50 on oikeasti ihan liikaa – ajattelin vielä palata tähän asiaan oman postauksen merkeissä.