Miksi merellä paistaa aina aurinko?

Kaupallinen yhteistyö Asennemedian ja Silja Linen kanssa

Minulla on Turusta muutama aika hyvä muisto. Toiset menevät kihloihin New Yorkissa, minua kosittiin Turussa. Joskus teini-iän hipahtavampana jaksona lähdin ystäväni kanssa Turkuun pääsiäislomaksi korjaamaan purjelaiva Estelleä ympäristön, tasa-arvon ja solidaarisuuden nimissä. Muistan myös yhden aurinkoisen toukokuun päivän, jolloin olin viimeisilläni raskaana, istuin Tintån terassilla Aurajoen rannassa ja odotin miestä pääsykokeesta. Olen kovasti halunnut viedä pojatkin jossain vaiheessa Turkuun, ja siihen tarjoutui mahdollisuus pääsiäisenä hotelliloman ja Silja Linen saaristoristeilyn merkeissä. Saaristoristeily on päivän mittainen retki Turun ja Ahvenanmaan saariston upeisiin maisemiin, ja se on helppo yhdistää kesäreissuun, kun sattuu Lounais-Suomessa liikkumaan.

silja-line-saaristoristeily-1

[envira-gallery id=”5354″]

Saavuimme Turkuun jo perjantaina ja käytimme sen päivän turistia leikkien. Lauantaina aamulla nousimme sitten Silja Galaxyn kyytiin. Laivan lähtöaika oli sen verran varhainen, että säästimme aamiaisen nauttimisen laivalle – Grill Housessa kuohuviinin kanssa tarjoiltava erikoisaamiainen oli mukava aloitus risteilypäivälle.

[envira-gallery id=”5357″]

Teillä kaikilla on varmasti tuoreessa muistissa pääsiäisen kolea sää lumisateineen. Tiedättekö, merellä paistoi koko ajan aurinko. Jossain vaiheessa kurkkasin Facebookia: kaveri oli postannut kuvan Turusta, jossa räntää tuli taivaan täydeltä. Keväällä, alkukesällä ja usein vielä keskikesälläkin tämä on tyypillinen kuvio Suomessa: sadekuurot kehittyvät lämpimän mantereen yllä kun taas suhteellisen viileällä merellä niitä ei synny. Kesän aurinkoa kannattaa siis metsästää mereltä! Saaristoristeilyn reitti kulkee koko matkan Turun ja Ahvenanmaan saaristossa, joten ihailtavaa riittää. Voisin kuvitella, että hieman lämpöisempien ilmojen saavuttua sitä saattaa hyvin istua suurimman osan risteilystä kannella. Arvatkaa vain, nostiko mökkikuume taas päätään, kun katselin upeiden kalliosaarten rantoja ja huviloita.

Saaristo toimii muuten myös tuulensuojana. Rikkonainen saaristo jarruttaa pintatuulta ja estää korkean aallokon kehittymisen. Vaikka harvemminhan meillä kesällä merkittäviä tuulia esiintyy, sellaisia jotka keikuttaisivat laivaa.

silja-line-saaristoristeily-3

silja-line-saaristoristeily-2

Onneksi myös laivan sisätiloista löytyi paljon puuhaa. Silja on miettinyt erityisesti lapsiperheitä, ja ohjelmaa oli niin paljon, ettemme kaikkeen ehtineet osallistuakaan. Aarne Alligaattori viihdytti nuoria matkustajia ja Muumin ilmestyminen paikalle herätti riemua erityisesti meidän kuopuksessa. Luulen, että eskarilaisen mielestä parasta oli kuitenkin tutustuminen komentosiltaan (ja äidistäkin, puhuin itseni mukaan kuvausverukkeella, vaikka normaalisti tämä on aikuisilta kielletty). Tai no, karkkibingo olisi varmaan ollut ykkönen, jos voitto olisi osunut kohdalle.

[envira-gallery id=”5355″]

silja-line-saaristoristeily-4

[envira-gallery id=”5359″]

Saaristoristeily kuljetaan kahdella laivalla, mutta laivanvaihto Maarianhaminassa oli tosi helppo, käytännössä siis vain kävelimme suoraan putkea pitkin toiseen laivaan, Baltic Princessiin. Siellä meillä oli käytössä väliovellinen perhehytti ja kuopus otti pienet päiväunet, ennen kuin lähdimme Tavolàtaan testaamaan pizzat. Täyden paketin risteilyyn kuuluu tietysti säästöhetki Tax Freessa, tällä kertaa täydensin kosmetiikkavarastoja.

[envira-gallery id=”5361″]

Näille suunnille olisi mukava palata uudestaan sitten, kun puissa on jo lehdet. Kun tuossa yllä sanoin, että laivanvaihto Maarianhaminassa oli helppo, niin se oli itse asiassa vähän liiankin helppo. Olisi ollut tosi kiva käydä maissa ja kurkistaa kaupunkiin, sillä edellisestä käynnistä Maarianhaminassa ja Ahvenanmaalla saattaa olla hyvinkin kaksikymmentä vuotta. Meidän kesäsuunnitelmat ovat suurelta osin auki, mutta jonkinlainen kotimaan kiertue voisi kuulua suunnitelmiin.

Joko teillä on kesän ohjelma kirkkaana mielessä?

Lisbet e. on arjen fantasiaa, ikuinen projekti kauniimman kodin, toimivamman vaatekaapin ja sulavamman arjen eteen. Blogia kirjoittaa Liisa - työelämässä luonnontieteiden moniottelija, osa-aikainen haaveilija ja kolmen lapsen äiti. Tukikohtana on koti maaseudun ja kaupungin rajamailla.

seuraa blogia

toivelistalla

Avainsanat

Sivustollani on mainoslinkkejä, jotka on merkitty tähdellä*. Jos teet ostoksia linkkien kautta, saan niistä pienen komission. Tämä ei vaikuta tuotteen hintaan.

arkistojen aarre

Modernin maalaistyylin jäljillä

Aiemmassa postauksessa kerroin, että klassinen mutta kuitenkin moderni maalaistyyli on alkanut viehättää viime vuosina yhä enemmän. Sain Lauralta postaustoiveen kertoa vähän tarkemmin, minkälaista tyyliä sillä…

keskustele

1 keskustelu

  1. 4.23.17

    Kesän suunnitelmiin kuuluu lapsen kanssa elämiseen totuttelu 🙂
    Ehkä myös vähän Turun saaristossa mökkeilyä.

    https://faijahommia.fi/