Mikään ei ole niin tärkeää

Kaupallinen yhteistyö Fiskarsin ja Asennemedian kanssa

Kuluneena kesänä yritin katsoa pihaamme lempeämmin silmin. Tähän asti olen soimannut kaikkea keskeneräisyyttä ja nähnyt joka puolella vain tekemättömiä töitä. Jos kuitenkin malttaa katsoa asiaa uudesta vinkkelistä, voi todeta, että meillähän on oikeastaan aika kiva piha. Vaikka tekemistä on, eikä pergolaa saatu rakennettua tänäkään kesänä, moni asia on jo valmis. Kivityöt luovat pihaan ryhtiä, nurmikko kukoistaa ja istutukset ovat saaneet hyvän alun. Rakentamisesta, kaivamisesta ja kärräämisestä on voitu pikku hiljaa siirtyä ylläpitovaiheeseen eli puutarhanhoitoon, jos rohkenen tätä puutarhaksi kutsua.

Ensimmäiset vuodet puutarhurina ovat kasvattaneet myös pihatyökalujen arsenaalia. Meillä on käytössä paljon Fiskarsin tuotteita, ja muutaman halvan virheostoksen jälkeen olenkin pitäytynyt kokonaan Fiskarsin käyttäjänä. Näissä on kätevää sekin, että samaan varteen saa vaihdettua useita eri työkaluja ja varastotilaa säästyy. Esimerkiksi laattavälien puhdistusta varten asensin QuikFit-varteen kiveysten puhdistusharjan. Yllättävän nopeasti sammalta alkaa kertyä tuoreisiinkin laatoituksiin! Laattavälien hinkkaaminen saattaa vaikuttaa neuroottiselta, mutta olen ajatellut että pieni työ kerran vuodessa saattaa pelastaa isolta ongelmalta myöhemmin. Solid-monitoimiharja taas ei ole vaihtovarrellinen, mutta se majaileekin meillä aina ovenpielessä terassien ja kiveysten pikaista pyyhkäisyä varten.

Pihan syystalkoita varten sain valita Fiskarsin puutarhatyökaluista myös muutamia uusia tuotteita kokeiluun. Räystäskourun puhdistaja kiinnittyy QuikFit-teleskooppivarteen. Jos talon räystäät ovat ylhäältä avoimet ja kiinnikkeettömät, kourut pääsee puhdistamaan jopa kuuden metrin korkeudesta. Meidän tontillamme ei vielä kasva korkeita puita, mutta jo muutamasta lähikoivusta oli kerääntynyt räystäisiin puhdistettavaa. Risut ja lehdet kannattaa kaapia pois ennen talvea, jotta sulamisvedet pääsevät valumaan asianmukaisesti.

Sanotaan, että syksy on puutarhurin uusi kevät. Kiireiset pihanlaittajat pelastaa se, että monivuotisia istutuksia voi hyvin laittaa vielä pitkälle lokakuuhun, nykyilmastossa ehkä marraskuuhunkin. Syksyisen maaperän kosteus auttaa juurtumisessa eivätkä kasvin energiavarannot kulu kesäiseen vihannointiin – ja taimetkin ovat syksyllä halvempia. Viikonloppuna istutimme etupihalle vielä toisen metsävaahteran. Multakerroksen alla tulee meillä nopeasti vastaan kova savimaa, jonka muokkaamisen tarvitaan kunnon rautalapio. ErgoComfort pistolapiomme on kestänyt mukisematta tämän pihatyömaan koettelemukset.

Vaikka kosteutta tuntuu olleen viime viikkoina tarjolla yllin kyllin, kastelua ei istutusvaiheessa saa unohtaa. Fiskarsin uusi kastelutuotesarja sisältää helposti liikuteltavia ratkaisuja monenlaisille pihoille. Meidän tontillemme valitsin sarjan suurimman kelan, jossa on 30 metrin letku. Tällä saa veden kulkemaan talon nurkalta niin auton pesua kuin paljun täyttöä varten. Kätevää on myös se, miten kasteluun tarvittavat lisäosat kulkevat mukana kelan etuosassa olevassa kotelossa. Yleensähän nämä ovat aina hukassa, kun niitä tarvitaan!

Toivottavasti jonain päivänä kotimme on ”talo vaahteran varjossa”. Mikään ei kyllä jalosta ihmisessä kärsivällisyyttä samalla lailla kuin puutarhanhoito ja kasvun odottaminen. Haravointihommat ovat toistaiseksi olleet helppoja ja hoituneet QuikFit teräsharavalla. Suurempien lehtisaaliden käsittelyyn sopii iso muovinen lapa. Kätevä Solid PopUp puutarhasäkki kulkee mukana haravoidessa tai kitkiessä ja voidaan painaa kasaan varastointia varten.

Sota voikukkia vastaan jatkuu ensilumen tuloon asti. Tiedostan kyllä jollain tasolla, että luonto on tässä minua vahvempi, mutta vaikka en voi voittaa, voin ainakin olla esteenä. Olen tähän asti suhtautunut kitkentälaitteisiin epäluuloisesti, mutta nyt päätin kokeilla Light rikkaruohonpoistajaa. Yllä näettekin ilmeeni, kun nostan ensimmäisen voikukan maasta juurineen. Ai että, rikkaruohot tulevat olemaan ihmeissään ensi kesänä.

Rikkaruohonpoistaja on osa Fiskarsin Light-tuotesarjaa, jossa tuotteet ovat kevyempiä ja helpompia käyttää. Light-istutuslapion käyttö ei vaadi voimaa ja se sopii hyvin esimerkiksi perennojen laittamiseen ja keittiöpuutarhan hoitoon. Fiskarsin perinteikkään oranssin ja mustan rinnalle on luotu tyylikäs uusi väritys, joten näitä tuotteita ei tarvitse piilotella varaston uumeniin.

fiskars-19

Kesällä 2013 naapurin kanssa istutettu timanttituija-aita alkaa olla jo muhkean kokoinen. Tuija ei vaadi voimakasta leikkausta, mutta ruskettuneet oksat kannattaa napsia pois. Niitä tuntuu ilmestyvän etenkin tuijien alaosaan, josta olen käynyt niitä leikkamassa. Vaikutelma on ilmavampi ja nurmikon leikkaaminen helpompaa. PowerGear oksasakset sopivat pienten tuoreiden oksien leikkaamiseen. Minulla on käytössä koko M, joka sopii hyvin naisen käteen.

Toivottavasti viihdyit mukana pihatalkoissa! Hyvä puoli on se, että syksy on vasta alkamassa ja pihasta ja sen parissa puuhailusta ehtii vielä nauttia pitkään. Minulla on vielä pari istutusta odottamassa, sillä metsävaahteran lisäksi päätin hankkia pihalle ensimmäiset kukkivat pensaat: syreenin kevään iloksi ja hortensian tulevia syksyjä kaunistamaan. Kunhan vain päästään miehen kanssa yhteisymmärrykseen niiden sijoituspaikasta!

Lisbet e. on arjen fantasiaa, ikuinen projekti kauniimman kodin, toimivamman vaatekaapin ja sulavamman arjen eteen. Blogia kirjoittaa Liisa - osa-aikainen haaveilija ja kolmen lapsen äiti. Tukikohtana on koti maaseudun ja kaupungin rajamailla.

seuraa blogia

toivelistalla

Avainsanat

Sivustollani on mainoslinkkejä, jotka on merkitty tähdellä*. Jos teet ostoksia linkkien kautta, saan niistä pienen komission. Tämä ei vaikuta tuotteen hintaan.

arkistojen aarre

Modernin maalaistyylin jäljillä

Aiemmassa postauksessa kerroin, että klassinen mutta kuitenkin moderni maalaistyyli on alkanut viehättää viime vuosina yhä enemmän. Sain Lauralta postaustoiveen kertoa vähän tarkemmin, minkälaista tyyliä sillä…

keskustele

2 keskustelu

  1. 9.17.17
    kata said:

    Tuo Fiskarsin kastelukela olisi todella kätevä ja olisin niin mielelläni halunnut sen.. Metsästin tuota isointa kokoa (30m) kesällä kissojen ja koirien kanssa, kukaan ei oikein osannut sanoa mitään, ei edes Fiskarsin asiakaspalvelu. Lopetin toivottoman metsästyksen, ostin sen 20m, joka osoittautui liian lyhyeksi. lähjoitin sen eteenpäin ja edelleen olemme ilman katselukelaa. Meni kieltämättä maku tuohon Fiskarsin isoimpaan kelaan, koska mistään ei löytynyt apua asiaan, käytin metsästykseen aikaa tunteja ja tunteja. Puuh, olipa purkaus 🙂