Mittatilausliukuovet: pieni osto-opas

Kävimme eilen laittamassa tilaukseen työhuoneen säilytysjärjestelmän eteen tulevat liukuovet. Toimitusaika on 3-4 viikkoa, joten ennen pääsiäistä päästään toivon mukaan asennushommiin. Tilausprosessi oli taas hyvä muistutus siitä, mitä kaikkea liukuovissa pitääkään ottaa huomioon, ja päätin kirjoittaa kokemuksiani tännekin.

Ovien määrä. Valmistajilla on yksittäisen oven leveyden suhteen tietyt minimi- ja maksimimitat. Liian kapea tai liian leveä ovi lepattaa epästabiilisti etenkin sillloin, jos siinä ei ole yhtään jakolistaa. Jos kaikki ovet ovat samanlevyisiä ja ovet asennetaan kahdelle kiskolle, parillinen määrä ovia mahdollistaa suurimman yhtenäisen oviaukon (esim. kaksi ovea: oviaukko on puolet kokonaisleveydestä; kolme ovea: oviaukko on yksi kolmasosa kokonaisleveysdestä; neljä ovea: oviaukko on puolet kokonaisleveydestä).

Materiaali. Etenkin tuotekuvissa valmistajat tuntuvat suosivan muita kuin peilipintaisia ratkaisuja. Makuuhuoneissa ja eteisissä suosituin malli taitaa kuitenkin olla edelleen peiliovi. Peilin puolesta puhuu sen tilaa avartava vaikutus ja mukautuminen huoneen vaihtuviin väreihin. Vaikka päätyisitkin maalaamaan seinät ja uudistamaan lattiapinnan, peilipinta heijastelee kulloinkin vallitsevaa sisustusta. Niin, ja onhan sillä sellainenkin kätevä ominaisuus, että siitä näkee ennen uloslähtöä, onko tukka hyvin ja onko muistanut laittaa housut jalkaan. Toisaalta peili on hieman tylsä materiaali, jonka valitessaan menettää mahdollisuuden käyttää ovia sisustuselementtinä. Ja mikäli huoneessa on epäjärjestystä, peilipinta kaksinkertaistaa rojun määrän! Suosittu valinta onkin laittaa vain osaan ovista peilipinta. Jakolistalliset ovet eivät ole omia suosikkejani, mutta lista tekee ovesta tukevamman ja mahdollistaa erilaisten pintojen yhdistelyn.

Myös sillä on iso merkitys, onko ovi kiiltävä vai mattapintainen. Korkeakiiltoinen ovi käyttäyttyy etenkin ikkunoiden ja valonlähteiden lähellä lähes peilin tavoin, kun taas matta ovi on paljon eleettömämpi.

Mitat. Yleensä valmistajille ei tarvitse ilmoitaa kuin asennusaukon korkeus ja leveys sekä ovien määrä, joista valmistaja laskee ovien mitat huomioiden riittävän limityksen. Asennusaukko kannattaa mitata useasta kohtaa, ainakin molemmista sivureunoista sekä ylä- ja alareunasta, sillä niissä saattaa olla pientä heittoa. Ylä- ja alakiskot voi olla mahdollista tilata eri mittaisina, mikäli ylä- ja alareunan leveydessä on eroa ja haluaa millilleen istuvat kiskot. Korkeussuunnassa on yleensä valmiiksi liikkumavaraa ja ovien alareunan korkeutta lattiasta on mahdollista säätää hieman suuntaan tai toiseen. Reunimmaiseksi tarkoitetun oven voi myös asentaa huomaamattomasti hieman kallelleen niin, että se istuu tiiviisti asennusaukkoon, vaikka aukon reuna ei olisikaan täydellisen pystysuora.

elfa-liukuovet-makuuhuone

elfa-liukuovet

Sivuhuomautus: kävin tätä juttua varten läpi lukuisien valmistajien katalogeja ja tulin siihen johtopäätökseen, että tuotekuvien ottaminen on toden totta taitolaji. Tämän postauksen kuvat ovat ylhäältä alas lukien 1) Kvik 2) Elfa 3) Elfa 4) Kvik 5) Kirena.

kirena-081

Mitä meille sitten tilattiin? Loppumetreillä arvoimme valmistajista lähinnä Elfan ja Kirenan kesken. Elfasta meillä oli hyviä kokemuksia aiemman kodin remontista, jossa asennettiin liukuovet sekä eteiseen että vaatehuoneeseen. Elfan tietyt mallit ovat myös suhteellisen edullisia mittatilausoviksi. Kirenan puolesta puhui se, että sekä eteisessä että makuuhuoneessa on jo Kirenan ovet ja näihin lopulta päädyimme. Kohta tätä valintaa ei enää tarvitsekaan tehdä, sillä Elfa ja Kirena ovat hiljattain yhdistyneet ja myös mallistoihin on tiedossa tämän myötä muutoksia.

Työhuoneeseen olisi ollut hauska valita jotkut värimaailmaan sopivat näyttävät ovet mutta käytännöllisempi puoleni vei jälleen voiton. En nimittäin usko mustan seinän jäävän ikuisesti mustaksi ja lattioiden uusiminenkin on aihe, jota taloudessamme säännöllisesti pallotellaan. Työhuoneeseen tulee näin ollen samanlaiset peilipintaiset ja mattahopeakehyksiset Unique-ovet kuin makuuhuoneessa. Valinta on johdonmukainen ja turvallinen mutta kompromissi. Olen jo etukäteen hieman huolissani siitä, näyttääkö peiliovi hölmöltä, kun se joudutaan asentamaan aivan ikkunan viereen – visuaalisesti ikkunasta tulee siis tuplaikkuna. Kurkkaa vaikkapa Lauran pohdinnat liukuovista – he päätyivät puolestaan vaihtamaan eteisen peilipinnat valkoisiin oviin.

IMG_2474

Pääasia, että ovet on nyt tilattu. Mahtavaa saada työhuone vihdoinkin valmiiksi!

Lisbet e. on arjen fantasiaa, ikuinen projekti kauniimman kodin, toimivamman vaatekaapin ja sulavamman arjen eteen. Blogia kirjoittaa Liisa - työelämässä luonnontieteiden moniottelija, osa-aikainen haaveilija ja kolmen lapsen äiti. Tukikohtana on koti maaseudun ja kaupungin rajamailla.

seuraa blogia

toivelistalla

Avainsanat

Sivustollani on mainoslinkkejä, jotka on merkitty tähdellä*. Jos teet ostoksia linkkien kautta, saan niistä pienen komission. Tämä ei vaikuta tuotteen hintaan.

arkistojen aarre

Modernin maalaistyylin jäljillä

Aiemmassa postauksessa kerroin, että klassinen mutta kuitenkin moderni maalaistyyli on alkanut viehättää viime vuosina yhä enemmän. Sain Lauralta postaustoiveen kertoa vähän tarkemmin, minkälaista tyyliä sillä…

keskustele