Modernin maalaistyylin jäljillä

Aiemmassa postauksessa kerroin, että klassinen mutta kuitenkin moderni maalaistyyli on alkanut viehättää viime vuosina yhä enemmän. Sain Lauralta postaustoiveen kertoa vähän tarkemmin, minkälaista tyyliä sillä tarkoitan. Vaikka heti alkuun on pakko korostaa, että konkreettisia suunnitelmia ei ole olemassa, joskus on kiva vaeltaa vaikka vain haaveilumielessä pois omista nurkista. Laura itsekin toteutti taannoin toivepostauksen, jossa kertoi, millaisen talon rakentaisi, jos siihen ratkaisuun joskus päätyisi.

Laitetaanpa ensin termit kohdalleen. Suomeksi on puhuttu vaihtelevasti maalaisromantiikasta, talonpoikaistyylistä tai rustiikista, mutta en koe, että mikään niistä kuvaa tarkkaan sitä mitä haen. Jenkit puhuvat modern farmhousesta ja ruotsalaisilla on lantliga stil. Olisiko tämä sitten suomeksi moderni maalaistyyli?

Nykyinen kotimme asettuu vahvasti moderni skandinaavinen -kategoriaan. Sisustuksessa on selkeät minimalistiset linjat, vaaleat sävyt ja höysteenä muutama pohjoismainen designklassikko. Nyt mielessä oleva tyyli on askeleen pehmeämpi. Valikoin haaveita kuvittamaan kiintokaluste- ja tapettivalmistajien tuotekuvia (lähteet postauksen lopussa). Tyyliin kuuluvat peiliovet, kehyskeittiöt, leveät lankkulattiat, ruutuikkunat, kuviolliset tapetit ja lämpimät, maanläheiset sävyt. Sisustus saa kuitenkin olla melko pelkistetty ja esimerkiksi valaisimet ja huonekalut edustavat selvästi tuoreempaa, sodanjälkeisten vuosikymmenten tyyliä aina nykyaikaan asti. Vahvimmin moderni maalaistyyli eroaa maalaisromantiikasta ja talonpoikaistyylistä juuri huonekalujen ja piensisustuksen osalta, kuten näidenkin kuvien stailauksesta käy ilmi.

Parhaiten haave toteutuisi, jos remontoitavaksi löytyisi sopiva 1900-luvun alkupuolen talo. Toisaalta olemme kerran aiemmin saaneet pahasti näpeillemme remonttiasioissa, minkä vuoksi olemme aika varovaisia peruskorjausta vaativien kohteiden suhteen. Omasta mielestäni ei olisi yhtään hullumpi ajatus rakentaa ns. perinnetalo, etenkin jos tontti ja miljöö olisivat kohdallaan. Vuonna 2004 Heinolan asuntomessuilla esitelty Kannustalon Aurora on edelleen yksi upeimpia messutaloja, jossa olen vieraillut. Kauniita perinnetalomalleja löytyy useilta talovalmistajilta, mutta kaipaisin myös kivitalovalmistajien puolelle lisää tällaisia klassisempia vaihtoehtoja.

Mielestäni kuitenkin tärkein juttu – riippumatta siitä, onko kallellaan moderniin linjakkuuteen vai romanttisempaan tyyliin – on se, että talon sisä- ja ulkopuoli ovat linjassa keskenään. Meidän talomme on ulkokuoreltaan pelkistetty 2010-luvun pakettimalli, ja olisi mielestäni vähän hassua, jos sisätilat edustaisivat maalaisromantiikkaa. Toisaalta näistä kuvista voi poimia elementtejä, joilla loihtisi ripauksen haluamaani tyyliä myös nykykotiin: maanläheinen väripaletti, mattamaalipinnat, pehmeät tekstiilit, mittatilaustyönä toteutetut (tai siltä näyttämään saadut) kiintokalusteet ja mikä ettei kukkatapettikin sopivana annoksena.

Miltä tämä tyyli teidän silmäänne näyttää? Yllätyittekö lantliv-haaveistani? Vanha someajan sananlasku muuten kuuluu, että jos haluaa tietää, mitä henkilö todella ajattelee, ei pidä katsoa hänen Instagram-tiliään vaan Pinterestiä. Sielläpä minunkin maalaispäiväuneni ovat eläneet jo jonkin aikaa omaa elämäänsä. Kurkkaa vaikka taulut A House c. 1930Country Style ja Lantliv.

Kuvat: 1, 4 & 7 Nordiska Kök, 2 & 5 Kvänum, 3 & 8 Boråstapeter ja 6 A.S.Helsingö.

Lisbet e. on arjen fantasiaa, ikuinen projekti kauniimman kodin, toimivamman vaatekaapin ja sulavamman arjen eteen. Blogia kirjoittaa Liisa - työelämässä luonnontieteiden moniottelija, siviilissä osa-aikainen haaveilija ja kolmen lapsen äiti. Tukikohtana on koti maaseudun ja kaupungin rajamailla.

seuraa blogia

toivelistalla

Avainsanat

Sivustollani on mainoslinkkejä, jotka on merkitty tähdellä*. Jos teet ostoksia linkkien kautta, saan niistä pienen komission. Tämä ei vaikuta tuotteen hintaan.

arkistojen aarre

Modernin maalaistyylin jäljillä

Aiemmassa postauksessa kerroin, että klassinen mutta kuitenkin moderni maalaistyyli on alkanut viehättää viime vuosina yhä enemmän. Sain Lauralta postaustoiveen kertoa vähän tarkemmin, minkälaista tyyliä sillä…

keskustele

14 kommentti(a)

 1. 2.11.20
  Maria said:

  Oma kivitalomme edustaa modernia skandinaavista tyyliä, mutta ystävillämme on juuri 1900-luvun alun maalaistalo, joka on tyyliltään hyvin kuviesi kaltainen, ehkä vielä hieman modernimpi ja osittain pelkistetympi. Niin talo kuin sisustuskin on upea ja todella viihtyisä.
  Jos haaveissa on kivitalo samaan tyyliin, niin sopiva arkkitehti varmasti piirtäisi sellaisen juuri teidän perheellenne. Kivitaloja tehdään muutenkin käsittääkseni vähemmän pohjautuen valmisratkaisuihin.

  • 2.16.20
   lisbet said:

   Olet ihan oikeassa tuossa, että kivitalovalmistajien kohdalla ei ehkä pakettiratkaisuista varsinaisesti puhuta. Haluaisin kuitenkin nähdä esimerkkejä, miten maltillisen kokoinen (jostain syystä sivuilta esimerkkeinä löytyvät klassiset talot ovat aina jotain ökykartanolinnoja) kertaustyylinen kivitalo toteutettaisiin, miten tehtäisiin ikkunanpuitteet, nurkat jne.

 2. 2.12.20
  Sanna said:

  Ihana maalaistyyli. Todellakin tuollaisena enempi pelkistettynä, siinäkin on monenlaisia ihania vaihtoehtoja mitä tyyleihin ja aikakausiin tulee. Minun kotini on modernin minimalistinen mutta onneksi on mökki missä saa olla vähän erilaista. Tarvitsen molempia.

  • 2.16.20
   lisbet said:

   Kakkoskoti olisikin oiva paikka toteuttaa pehmeämpää puoltaan 🙂 Jostain syystä näen kuitenkin kesämökkivisioni sellaisena maastoon asettuvana matalana skandikuutiona, hassua. Voisihan se hyvin olla Kannustalo-tyylinen villa!

 3. 2.12.20
  Elina said:

  Hei, kävin tauon jälkeen lukemassa blogiasi. Todellakin pidän näistä viime aikojen postauksista, juuri siitä niiden kirjoitustyylistä. Blogien ei pidä olla toimitettuja aikakausilehtiä, vaikka sillä pieteetillä niitä tunnutaan nykyään tekevän mielenkiintoisuuden ja spontaaniuden kustannuksella.

  Ja juuri tämä maalaistyyli on minustakin kaunista ja ennen kaikkea kodikasta. Mahdollistaa ajattomuuden ja toistaalta siihen voi aina vähän yhdistää juuri pinnalla olevia juttuja.

  • 2.16.20
   lisbet said:

   Voi miten kiva kuulla ja mukava että löysit tänne! Onhan tässä bloggaajakin pitänyt taukoa vähän väliä 🙂 Aika paljon on tullut pohdittua blogeja ja sitä mitä ne olivat kymmenen vuotta sitten vs. mitä ne ovat nyt. Ehkä pitää hyväksyä se, että ammatikseen bloggaavat ovat eriytyneet harrastebloggaajista.

 4. 2.12.20

  Yllätyin kyllä! Olen aina ajatellut, että sinun tyylisi on nimenomaan todella selkeä ja moderni. Mutta maku muuttuu vuosien myötä, olisihan se hassua, että ei saisi uutta inspistä enää mistään niin asumiseen kuin kotiinkaan.

  Olipa hyvä luonnehdinta tyylistä, jonka minäkin koen omakseni. Maalaisromanttinen on sanana jotenkin ällöttävä, enkä koe sitä ihan ainakaan omaa kotiani edustavaksi. Aikanaan, kun rakensimme, yksi ohjelehti oli espanjalainen El Mueble, sieltä saimme hyviä vinkkejä. Ja ah, Kannustalo – Rauhala oli meidän kotimme esikuva, mutta päädyimme sitten suunnittelemaan oman.

  Pinterest on unohtunut lähes kokonaan, mutta menen heti katsomaan taulujasi, kiitos vinkistä!

  • 2.16.20
   lisbet said:

   Näin se mieli muuttuu. Toisaalta tunnistan kyllä tässä myös trendien vaikutuksen. Nykytyylihän on paljon pehmeämpi ja maanläheisempi verrattuna esim. talomme rakennusvuoteen. Teidän koti on niin kaunis! Kiva, kun olet nyt tehnyt enemmän postauksia teiltä kotoa, esim. kirjahyllyjen järjestelypostaus oli ihana!

 5. 2.12.20
  Laura said:

  Kyllähän se oma maku helposti vuosien myötä muuttuu. Meilläkin on pitkään ollut valkoista, modernia ja simppeliä, mutta kappas vain, aloinkin kaipaamaan väriä, lämpöä ja juuri tuollaista modernia maalaistyyliä, joten tämä postaus oli oikein mielenkiintoista ja mukavaa luettavaa minulle.

  • 2.16.20
   lisbet said:

   Mielenkiintoista kuulla, että muitakin löytyy! Varmasti tässä vaikuttavat taustalla myös sisustuksen trendit – tuollainen pehmeä ja maanläheinen tyyli on nyt ylipäätään pinnalla. Ihanteellista olisi, jos löytäisi keinot muuttaa nykykotia pienin päivityksin mieltymyksiensä mukaiseksi.

 6. 2.14.20
  Nimetön said:

  Minäkin olen luonnehtinut kotimme tyyliä moderniksi maalaistyyliksi – mutta meillä se on hivenen erilainen. Boråstapeter ja Duro, kyllä, suurin osa tapeteista vanhoista ruotsalaisista kartanomalleista. Aurora on ollut suunnittelun pohjana, leveät lankkutapetit, korkeat huoneet., lasiovia… Silti sanoisin että tyylimme on aavistuksen riisutumpi ja vähemmän koristeellinen kuin näissä kuvissa. Ruotsalaiset sisustuslehdet ovat hyvä inspiraation lähde. Jos nyt rakentaisimme hakisin inspiraatiota ruotsalaisesta ja tanskalaisesta uustuotannnosta. Tällä tarkoitan ihan elementtitaloja, kartanomaisia, vanhaan tyyliin. Vähän jotain samaa henkeä kuin Kannustalon vanhoissa malleissa, mutta aavistuksen raikkaampi, selkeämpi ote. Kivitaloa en ole koskaan haaveillut – kun en voi saada tanskalaiseen malliin tehtyä isoa kivikartanoa, ne ovat poikkeus joista pidän.

 7. 2.14.20
  Nimetön said:

  Susanna siis tuo nimetön kommentoija, lähti hieman käsistä tekstini. Kesäisin haaveilen aina valkoisista pellavaverhoista, mutten ole vielä saanut hankittua. Mielestäni tähän modernimpaan maalaistyyliin kuuluu tietty selkeys. Perinteisen romanttisessa tyylissä kaikkea on enemmän.

  • 2.16.20
   lisbet said:

   Kiitos kommentista Susanna! Teidän koti kuulostaa ihanalta. Ja minustakin tyyli saa olla aika simppeli, ehkä nuo Nordiska Kökin keittiökuvat kuvastavat parhaiten mieltymyksiäni. Pitääkin tutustua ruotsalaisiin ja tanskalaisiin elementtitaloihin. Olisi pitänyt arvata, että sieltä se inspiraatio löytyy tälläkin erää.