Pihavalaistuksen suunnittelu – tunnelmaa ja toimivuutta

IMG_7690-HDR-3

Yhteistyössä Airam Electric Oy:n kanssa

Harvoin olen odottanut pimeitä iltoja yhtä innokkaasti kuin tänä vuonna. Ulkona on nyt ihan eri meininki kuin vuosi sitten syksyllä, jolloin piha oli musta, rapainen kasa. Kesällä yhteistyön merkeissä asennetut Airamin Ludvika-pollarivalaisimet pääsevät oikeuksiinsa sinertävissä illoissa ja harva asia vetää vertoja sille tunteelle, kun valaistu piha tervehtii minua saapuessani iltavuorosta kotiin. En aina ole malttanut mennä heti sisälle, vaan olen jäänyt ulos kiertelemään ja tarkastelemaan kaikkea sitä, mitä tänä kesänä saatiin pihalla aikaiseksi.

Pihavalaistuksen suunnittelu on yksi palkitsevimpia asioita rakentamisessa. Meillä lähtökohtana toimi ammattilaisella teettämämme pihasuunnitelma, mutta monet lopulliset ratkaisut teimme kuitenkin itse. Tärkeintä oli varmistaa turvallinen kulku ja valaista pihan kauniita yksityiskohtia. Yläpihan parkkialuetta reunustaa kolme pylväsvalaisinta, joiden valossa auton operointi sujuu Lisbetiltäkin. Yksikään valaisimista ei seiso suoraan nurmialueeseen upotettuna, vaan ne on sijoitettu istutusten, kivien ja muiden katseenvangitsijoiden yhteyteen. Myös ruohonleikkuu helpottuu, kun nurmea ei tarvitse trimmata pollareiden ympäriltä.

Itse rakennusten valaiseminen ei ollut meille tärkeää – toisin voisi olla, jos talossa olisi kauniita arkkitehtoonisia yksityiskohtia. Tässä kodissa pidän ajatuksesta, että talo on kuin sisältä valaistu lyhty. Sekä autotallin että talon seinissä on useita valaisimia, joihin pihan valaistus aiempina vuosina perustui, mutta tänä vuonna emme ole sytyttäneet niitä vielä kertaakaan. Jotkut niistä ovat käyneet tarpeettomiksi ja taidamme poistaa osan kokonaan. Pollareiden ja seinävalaisimien lisäksi pihalla on muuriin upotettuja, alas suunnattuja valoja portaita ja sisäänkulkua valaisemassa.

Pihaa valaistaessa kannattaa kuitenkin pitää mielessä, ettei tontin joka nurkan tarvitse olla valaistu. Kaunis valaistus syntyy kontrasteista, joten kannattaa jättää myös pimeämpiä kohtia. Kehottaisin myös harkitsemaan, kannattaako useita valaisimia sijoittaa riviin, vaikka suunnitteluvaiheessa sellainen ratkaisu saattaa kuulostaakin houkuttelevalta. Erilleen ja vaiheleville korkeuksille sijoitetut valonlähteet ovat usein mielenkiintoisempi ratkaisu.

Meille oli tärkeää, ettei pylväsvalaisimista synny ylimääräistä valosaastetta. Käpyvalaisin suuntaa valon epäsuorasti alaspäin ja valaisee kulun muttei yläilmoja. Airamin Ludvikassa valaisimen yläpinta on täysin umpinainen, mikä estää valon vuotamista taivaalle. Myös valaisimien sijaintia rakennuksen ikkunoihin nähden kannattaa pohtia. Kohtelias ottaa huomioon naapuritkin ahtailla kaupunkitonteilla. Makuuhuoneen ikkunan edessä kiiluva yövalo ei ole kenenkään mieleen. Toisaalta meillä tämä alemman kuvan kivi-valaisin-yhdistelmä näkyy kauniisti keittiön ja ruokailutilan kapeasta korkeasta ikkunasta. Se hetki, kun hämäräkytkin sytyttää valot illalla, tuntuu aina hitusen juhlavalta.

IMG_7668-HDR-1
IMG_7680-2

Valon värilläkin voi vaikuttaa pihan tunnelmaan. Pihavalaisimissamme on puhtaan valkoiset (4000 K) LED-polttimot, mikä korostaa modernia vaikutelmaa. Väri ei kuitenkaan ole yhtään kelmeä tai sinertävä. Vanhemman talon yhteyteen valitsisin kuitenkin lämpimämmän sävyiset pihavalot. Mielenkiintoista päästä näkemään, miltä valkoinen valo näyttää talvella lumihangen kanssa!

IMG_7699-4

Tällainen on siis pihan syysasu. Aiemmassa postauksessa pääsee katsomaan Ludvika-valaisimia päivänvalossa. Valaistuksessa minua jäi harmittamaan oikeastaan vain se, ettei yläpihan istutusaltaaseen tullut pollaria, muuten olen ollut todella tyytyväinen. Miltä teistä pihalla näyttää? Kommenteissa saa myös jakaa omat vinkkinsä pihavalaistuksen suunnitteluun ja toteutukseen!

Lisbet e. on arjen fantasiaa, ikuinen projekti kauniimman kodin, toimivamman vaatekaapin ja sulavamman arjen eteen. Blogia kirjoittaa Liisa - osa-aikainen haaveilija ja kolmen lapsen äiti. Tukikohtana on koti maaseudun ja kaupungin rajamailla.

seuraa blogia

toivelistalla

Avainsanat

Sivustollani on mainoslinkkejä, jotka on merkitty tähdellä*. Jos teet ostoksia linkkien kautta, saan niistä pienen komission. Tämä ei vaikuta tuotteen hintaan.

arkistojen aarre

Modernin maalaistyylin jäljillä

Aiemmassa postauksessa kerroin, että klassinen mutta kuitenkin moderni maalaistyyli on alkanut viehättää viime vuosina yhä enemmän. Sain Lauralta postaustoiveen kertoa vähän tarkemmin, minkälaista tyyliä sillä…

keskustele

14 keskustelu

 1. 8.29.16
  Marjukka said:

  Oi, ihana,eheä kokonaisuus! Tyylikästä meininkiä, kuten sinulla aina, pidän kovasti.En yhtään ihmettele että haluat viivähtää tovin ulkona kotiin tullessasi, on varmasti upea fiilis pimenevässä illassa tunnelmoida ja ihailla pihaa kaikkinensa.Olet onnistunut löytämään taloon hyvin istuvat valaisimet , yksinkertaisen tyylikästä ja laatoitukseen sopivaa.

  • 8.29.16
   lisbet said:

   Kiitos Marjukka kauniista kommentista! Jep, piha ehti useamman vuoden olla sellainen sorakasa, että nykytilanne tuntuu pieneltä ihmeeltä!

 2. 8.29.16
  Eija said:

  Kylläpä näyttää hienolta teidän pihavalaistuksenne! Tykkään kovasti! Ja tuo pollarivalaisinten malli on myös mieleeni. Vielä olisi ollut hienoa nähdä ns. ilmakuva, josta olisi käynyt ilmi tarkempi valaisinten sijoittelu taloon nähden. Meillä on 3 v vanha talo, muttei vieläkään pihavaloja, mutta ensi kesänä tilanne muuttuu, kun pääsemme näistä sisähommista 🙂 Kiitos hyvistä vinkeistä, kuten pihavaloja ei välttämättä kannata laittaa riviin ja valojen sijoittaminen istutusten tms. sekaan, ettei tarvitse huolitella nurmikkoa trimmerillä! Aivan mainioita vinkkejä, enpä olisi itse ensikertalaisena hoksannut tätä.

  • 9.1.16
   lisbet said:

   Tosiaan, laajempi karttakuva jäi tästä postauksesta uupumaan, ehkäpä sellainen vielä joskus saadaan ilmoille. Toivottavasti vinkeistä on hyötyä!

 3. 9.1.16
  Piia said:

  Täällä on kovasti kans ajankohtaista tuo pihavalojen osto ja kyllä haastavalta on tuntunut löytää sopivia ja tietenkin hinnaltaan sopivia valoja. Nuo kyllä passaisivat meidänkin puutarhaa valaisemaan ja kiva, kun kuvista näkee millaiset valot ovat pimeällä.

  • 9.1.16
   lisbet said:

   Yllättävän vähän valmistajien sivuilta löytyy yökuvia! Toivottavasti löydätte teille sopivat valaisimet, nyt on tosiaan hyvä hetki niiden asentamiseen.

 4. 9.11.16
  Laura said:

  Moi, saisko blogiin kuvaa teidän etupihasta, minkälainen numerovalo teillä on?

  • 9.13.16
   lisbet said:

   Moikka, meillä ei ole varsinaista numerovaloa, vain pelkkä kohdevalaistu numerokyltti talon seinässä.

 5. 1.29.17
  Sari said:

  Kiitos tästä postauksesta. Olin ihastunut näihin valaisimiin jo ennestään ja tämä vain lisäsi intoa. Olen monta kertaa palannut tähän postaukseesi.. Osaatko arvioida kuinka laajalle yksi valaisin valaisee maata? O
  Me olemme vetäneet sähköpiuhat myös maatöiden aikaan maahan mutta mietin että tuliko piuhat vedettyä liian lähelle aikaa. Entä tuliko teille saman sarjan seinävalaisimia?

 6. 1.29.17
  Sari said:

  Liian lähelle aitaa siis 😊

  • 1.29.17
   lisbet said:

   Kiva, jos tästä on ollut hyötyä! Hmm, mitähän mä sanoisin tuosta valaistusalueesta… valon kajo ulottuu n. 3 m säteelle pollarista. Kovin selvärajainenhan se ei ole. Meille ei tullut Ludivika-seinävalaisimia, koska talossa ja autotallissa oli jo aiemmin hankitut seinävalaisimet ja toisaalta siitä olisi ehkä tullut vähän ”tårta på tårta”. Tsemppiä pihapuuhiin, ainakin täällä lumi sulaa sellaista vauhtia, että pian niitä taas pääsee tekemään!