Sohvamietteitä

Olohuoneessa kumisee tyhjyyttään. Ensimmäinen ja tärkein sisustushankintamme uuteen kotiin tulee todennäköisesti olemaan sohva. Tai kenties useampi pieni sohva. Olohuone on melko ”seinätön” tila, jonka yksi seinusta on lähes kokonaan ikkunaa, yksi avautuu keittiön ja ruokailutilan suuntaan ja yksi eteiseen ja portaikkoon. Parhaiten tilaan sopisi keskilattialle sijoittettavat pari pientä sohvaa tai kenties sohva ja nojatuoli. Tähän asti olemme päässeet miehen kanssa yhteisymmärrykseen. Sohvan malli ja väri ovat niinsanotusti neuvottelun alla…

Minä haluaisin siron ja kevyen näköisen sohvan, joka on selvästi irti lattiasta (alta mahtuu reilusti imuroimaan). Mies ehdottelee muhkeita löhösohvia leveine, kulmikkaine käsinojineen. Vahvaksi ehdokkaaksi on noussut eräänlainen kompromissi näiden välillä: Kasper Nymanin suunnittelema Moon-sohva, jollaisen näin Modernisti Kodikas -blogissa.

Entäs väri? Haluaisin vaalean, ehkäpä vaaleanharmaan. Miehen mielestä sohvan pitää olla tumma kontrastiksi muuten niin vaaleasävyisille pinnoille. Kontrastin suhteen olen samaa mieltä, eikä kokovalkoinen sisustus ole minunkaan ihanteeni. Itse toisin tummat sävyt kuitenkin mielummin mukaan vaikka sohvatyynyihin, maton väritykseen tai pienikokoisempiin huonekaluihin, kuten sohvapöytään. Hankalia tuollaiset aviomiehet, jotka haluavat osallistua sisustamiseen!

Mitä sanovat blogimaailman syvät rivit? Musta, vaalea, harmaa vai jokin ihan muu?

Psst! Vielä huomisen perjantain ajan ehdit osallistua kirja-arvontaan.

Lisbet e. on arjen fantasiaa, ikuinen projekti kauniimman kodin, toimivamman vaatekaapin ja sulavamman arjen eteen. Elämä on yhdistelmä uraa, opiskelua ja perhettä, jonka tukikohtana on koti maaseudun ja kaupungin rajamailla.

nousussa nyt

seuraa blogia

arkisto

bloginostot

Avainsanat

keskustelu

 1. 10.1.2013
  Anonymous said:

  Vaalea, mudan värinen on kaunis..Meillä on miltei musta sohva, josta pidän vielä neljän vuoden jälkeenkin. Viime syksynä mielin uutta ja vaaleaa, mutta tumma sohva on mielestäni kiva kontrasti vaaleaan, muuten lähes valkoiseen ympäristöön. Se tuo tunnelmaa eri tavoin. Ympärille sopii luonnon sävyjä, jotka pehmentävät ilmettä.. Naavaa, tammea, mieleisiä metalleja, miksei pirteämpiäkin sävyjä.
  Olohuoneessanne tuntuu olevan kivasti valoa, joten uskon, etta tumma sohva istuisi sinne hyvin. Voihan sen kaveriksi hankkia jotain vaaleampaa.
  Olen itse ihan täynnä talohaaveita. Yksi askel lähempänä..tontti löytyi.

  Eka kommenttini.. hih

  -S-

  • 13.1.2013
   lisbet said:

   Tumma sohva antaa kyllä syvyyttä sisustukseen. Asia on vielä mietinnän alla. Onnea tontista! Mekin mietimme pitkään rakentamista, mutta yksi asia johon se kaatui oli ettei sopivaa tonttia löytynyt millään.

 2. 10.1.2013
  Henna said:

  Minä haluan tulevaisuudessa harmaan tai beigen sohvan. Mustavalkoisessa ympäristössä se toisi mukavasti pehmeyttä ympäristöön. Ja samaa olen miettinyt kontrastin kanssa itsekin, sohvatyynyt sitten särmikkään mustavalkoisina vaikka graafisilla kuvioilla varustettuna!

  • 13.1.2013
   lisbet said:

   Puhumattakaan siitä, että harmaa olisi armeliaampi kuin valkoinen ja vähemmän herkkä pölyn ja kaninkarvojen erottumiselle kuin musta!

 3. 10.1.2013

  Ensinnäkin kiva blogi sinulla. Löysin vasta tänne ja päätin jäädä samantien lukijaksikin. 🙂

  Sohva-asiaan seuraavaksi, minä pitäisin mustaa sohvaa vähä turhan kovana kontrastina vaaleassa ympäristössä. Meillä on valkoinen sohva valkoisessa ympäristössä ja mielestäni tyynyillä ja vilteillä saa luotua tosi kivasti kontrastia. Toisaalta ehkä joku vaaleahko harmaa voisi olla mukava kompromissi. Itse henkilökohtaisesti karsastan tosi vahvasti kaikkea rusehtavaa, mutta jos ruskea ei ole sinulle ongelma niin myös sellainen greigen värinen sohva voisi olla tosi kaunis. Kaikki riippuu tietenkin paljon siitä mikä on kodin muu värimaailma, että mitkä sävyt sopivat.

  • 13.1.2013
   lisbet said:

   Mukavaa että olet täällä, tervetuloa lukemaan. Mulla ei ole mitään ruskeaa vastaan sinänsä, mutta koska lattian sävy on aika harmaa/kylmä, en halua sekoittaa siihen enää lämpimiä sävyjä. Toisaalta tummanruskeaa löytyy kyllä aivan vierestä ruokailutilan tuoleista…

 4. 10.1.2013
  Netta said:

  Kuulostaa tutulta nuo miehesi sohvamietteet 🙂 miten se onkin, että suuret loungehenkiset sohvat leveiden käsinojien kera, ovat miesten mieleen? Meille kompromissi ratkaisuksi löytyi helmenharmaa interfacen mango-sohva ja luulen, että se reissaa meidän matkassa vielä kauan. Vaalean harmaa tuo sopivasti kontrastia valkoisiin seiniin ja sen ilmettä on helppo muokata tyynyjen avulla. Tummempi väri ei olisi meillä tullut kyseeseen, kun olohuone on muutenkin niin pimeä – muutenkin pölykammoisena laiskana siivoojana karsastan isoja tummia tekstiilipintoja, jossa auringonvalossa näkyy villakoiralauma. Mutta noita väritilkkuja katsellessa kaikki vaihtoehdot näyttävät kauniilta.

  • 13.1.2013
   lisbet said:

   Pahimpia on ne Suomi-Soffat jollain Tero Pitkämäki -verhoilulla:D Aika selvästi miehille markkinoitu. Toinen hyvä pointti tummasta sohvasta on se, että meillä kotona se altistuu kovalle, suoralle auringonvalolle – ei olisi kiva huomata parin vuoden päästä, että sohvan toinen pääty on vaaleampi kuin toinen.

  • 14.1.2013
   Netta said:

   Loungeköriläs Tero Pitkämäki-verhoilulla Seppo Taalasmaan-vihreänä siinäpä vasta unelmien sohva 🙂 Toivottavasti löydätte kaikkia tyydyttävän ratkaisun.

 5. 10.1.2013
  KlS said:

  Vaaleanharmaa sohva voisi olla kaunis! 🙂 Täälläkin suunnalla mies haluaisi jonkin muhkean nojatuolin, jossa voisi löhötä. Itse taas en voi sietää mitään isoja, kookkaita ja miehisiä nojatuoleja.. Haluaisin jonkin mukavan, mutta silti siron ja kauniin tuolin.. Meille ei siis ilmeisesti ole hetkeen tulossa kyseistä huonekalua, kun ei päästä mitenkään yhteisymmärrykseen.. 😀

  • 13.1.2013
   lisbet said:

   Kiva kuulla, että vaaleanharmaa saa täällä kommenteissa kannatusta! Mäkin pelkään, ettei me osteta kohta mitään, kun sopua ei synny.

 6. 10.1.2013
  Mrs. K. said:

  Miten helppoa olisikaan jos mies ei ymmärtäisi mitään sisustus-asioista, saati haluaisi osallistua. 😀 Täällä nimittäin hyvinkin sama ongelma.. Meillä tuo siro vs. raskas – taistelu on seuraavaksi keittiönpöydän kanssa…
  Mutta valitsisin ehkä tuon vaalean harmaan… Yleisilme pysyy näin kuitenkin vaaleampana ja sisustuselementeillä on helppo saada särmääkin! Ehkä jos sohva olisi muodoiltaan oikein siro, niin sitten tumma sohva voisi olla myös kiva! 🙂

  • 13.1.2013
   lisbet said:

   Aivan, kuinka helppoa olisikaan, kun toinen olisi vain ”ihan sama, valitse joku ja lähdetään” 😀 Koska vaaleanharmaa näyttää saavan kannatusta, aion käyttää näitä teidän kommentteja argumenttina täällä päässä…

 7. 10.1.2013
  Kerttu said:

  Heippa! Olen tosi ”puolueellinen”, mutta Moon hillityn harmaassa sävyssä voisi olla teille kaunis 🙂

  Ps. Sinulle on haaste blogissani http://modernistikodikas.blogspot.fi.

  • 13.1.2013
   lisbet said:

   Niillä oli aika hyvä tarjouskin, -20% tammikuun ajan! Kiitos haasteesta – olen ollut tosi huono tekemään näitä, mutta yritän tarttua aiheeseen lähitulevaisuudessa.

 8. 11.1.2013
  Aino said:

  Kaunis koti teillä! Suurena sisustustyynyjen hamstraajana vinkkaan, että tummanharmaaseen sohvaan saa valoisuutta (samoin kuin vaalean sohvaan tummaa aksenttia) usealla vaalealla tyynyllä. 😉 Voisi näyttää aika kivalta tumma sohva muutoin vaaleassa sisustuksessa.

  • 13.1.2013
   lisbet said:

   Totta. Ja näin ajattelin toimiakin, jos päädymme sittenkin tummaan sohvaan…

 9. 12.1.2013
  Anonymous said:

  Hei,

  onko tuo Ikean divaani? Oletteko olleet tyytyväisiä siihen?

  Ja sohva-asiaan: annan ääneni vaaleanharmaalle sohvalle

  • 13.1.2013
   lisbet said:

   Joo, Ikean Arildhan se siinä. Se on ollut meillä vasta syksystä, joten pitkäaikaista kokemusta ei ole. Mutta tähän asti olen ollut tyytyväinen: nahka vaikuttaa laadukkaan paksulta ja se on helppo pitää puhtaana.

 10. 13.1.2013

  Jos valkoista sohvaa ei halua, saattaisin minä(kin) kallistua vaaleanharmaaseen. 🙂

  • 13.1.2013
   lisbet said:

   Itse asiassa mies yllätti eilen esittelemällä valkoiset nahkasohvat, joihin oli tykästynyt!

  • 14.1.2013
   Mrs. K. said:

   Näin ne yllättää!

 11. 21.1.2013

  En tiedä oletteko jo ennättäneet hankkia sohvan, mutta sekoitanpa lusikkani teidän soppaan 🙂

  Ehdotan Adean Band-sohvaa. Siinä on muhkeutta, mutta se on silti keveä kun sohvan runko ei ulotu alas saakka. Mallikin on simppeli, siihen ei kyllästy, kuten saattaa käydä jonkin vähän erikoisemman mallin suhteen. Kankaaksi en valitsisi ihan tummaa harmaata, jokin keskiharmaa flanellin sävy olisi kaunis. Esim. Adean suosittu Metro-kangas on luja ja miesten mieleen, siinä on useita hyviä harmaan sävyjä, pinta on eläväinen, mutta tasainen. Muuten pidän itse eniten puuvillakankaista, yksi hyvä on omassa kodissa käytössä oleva Kvadratin Pause, siinäkin on kiva beonin harmaa sävy.

  • 22.1.2013
   lisbet said:

   Kiitos vinkistä! Adean Band ei olisi yhtään hullumpi valinta. Sohva näyttää kuvissa tosin melko muhkealta – ehkä se johtuu tuosta leveähköstä käsinojasta? Pitääpä käydä tutustumassa livenä. Mukava myös kuulla, että komppaat vaaleampaa harmaan sävyä (ammattilaisen argumentti puolellani sohvasodassa, joka tosin on kääntymässä jo edukseni:). Puuvillakankaisiin en ole tainnut edes tutustua, sillä useimmat meille ensisijaisesti tarjotuista verhoiluista ovat olleet keinokuitusekotteita. Mitenkähän puuvilla mahtaa kestää kulutusta?

  • 22.1.2013

   Band ei ole yhtään muhkeampi kuin normaali sohva, siitä toki saa myös ylisyvää mallia, mutta se vaatii jo tilaa. Yleensä miehet ihastuvat Band-sohvassa juuri tuohon muhkeaan puoleen ja naiset siihen siroon puoleen, eli alta imuroitavuuteen.
   Nykyiset puuvillakankaat ovat kyllä ihan kestäviä, mutta toki ovat arempia etenkin valolle, tämä siis tummemmissa sävyissä. Puuvilla on parhaimmillaan ihan vaaleissa sävyissä. Pesukin tietysti kuluttaa puuvillasta sävyä, siksi valkoinen on hyvä valinta. Jos jostain syystä innostuisitte valkoisesta sohvasta, siihen tuollainen vesipestävä ja liukas puuvilla, kuten Pause on omiaan. Hyvää sohvaa ostaessa kannattaa myös harkita kaksien istuintyynypussien hankintaa, silloin jos väri on vaalea. On helpottavaa kun kaapissa on aina puhtaat vaihtopäälliset istuinosiin.

   Mutta siis minusta Metro-kangas on noista tekokuiduista ihan parhaimpia ja näteimpiä 🙂

 12. 31.1.2013
  Arsh said:

  your home has such a delightful light!

 13. 1.4.2013

  Täällä on harmaa sohva ja ollaan oltu tyytyväisiä! 🙂