Valoköynnöksiin käärityt kirsikkapuut ja ensikurkistus pergolaan

Kausivalot pihapuussa

Pääkaupunkiseudulla asuvat tietävät, että tällaisten kuvien saamiseen vaadittiin tarkka ajoitus. Maassa lunta ja sininen hetki!

Kulunut kasvukausi oli pihamme puille ja pensaille hyvä. Ilmeisesti lämpöä ja kosteutta oli saatavissa sopivissa määrin, sillä lähes kaikki istutukset tuntuvat ottaneen valtavan kasvupyrähdyksen. Parhaiten se näkyy puissa. Olemme istuttaneet vuosien mittaan tontille kolme vaahteraa, omenapuun ja nämä kuvissa näkyvät rusokirsikat – aiemmasta postauksesta voit kurkata, millaiset vaatimattomat vitsat ne olivat istutushetkellään. Vihdoinkin puut ovat sen kokoisia, että niihin voi laittaa kausivalot!

Visiona oli kauttaltaan ledivalojen peitossa oleva pilvimäinen latvus ja siksi hankin valonauhaa vähän reilummalla kädellä: yhdessä puussa on 74 m johtoa, 480 ledivaloa sekä kuutisenkymmentä nippusidettä. Keikuin tikkailla näitä kiinnittämässä parhaan osan adventtisunnuntaista, mutta olipa illan pimetessä palkitsevaa nähdä kättensä työ. Vielä yksi valonauha odottaa pääsyä etupihan vaahteraan, mutta mies on luvannut hoitaa sen kiinnityksen.

Mikä jättääkin jäljelle yhden ainoan kysymyksen: kuka käy poistamassa nämä ensi keväänä?

Valoköynnös puissa
Moderni pergola talvella

Ja pergola – tässä se nyt on! Pergola valmistui parahiksi terassikauden jo päätyttyä, mutta onpahan mitä odottaa ensi kesän suhteen. Rimoitettu rakennelma pyrittiin tekemään niin, että se suo näkö- ja tuulensuojaa kivetyn terassin avonaiselle kulmalle mutta ei kuitenkaan blokkaa täysin näkymiä olohuoneen suurista ikkunoista tai luo varjoa sisätiloihin. Pergolassa ei ole kattoa eikä edes kattorimoitusta, vaan tuohon on suunnitelmissa teetättää irrotettava purjekatto.

Olisi ihanaa, jos pergolassa kasvaisi villiviini tai joku muu monivuotinen köynnös mutta toisaalta puurakenteiden kohtalo niiden alla mietityttää. Ainakin huoltomaalaus olisi hankalaa. Köynnös pergolaan kyllä ehdottomasti sopisi ja yllätyksekseni mies ei ollut täysin ajatusta vastaan, kun sitä ehdotin. Onko teillä jotain kokemusta asiasta, suositteletteko köynnöstä puupergolaan?

Moderni pergola talvella

Suru tulee näitä maanantain kuvia katsellessa, sillä kaikki lumi suli pois jo eilen. Toivotaan kovasti, etteivät nämä jää loppuvuoden ainoiksi lumikuviksi!

Lisbet e. on arjen fantasiaa, ikuinen projekti kauniimman kodin, toimivamman vaatekaapin ja sulavamman arjen eteen. Blogia kirjoittaa Liisa - työelämässä luonnontieteiden moniottelija, osa-aikainen haaveilija ja kolmen lapsen äiti. Tukikohtana on koti maaseudun ja kaupungin rajamailla.

seuraa blogia

toivelistalla

Avainsanat

Sivustollani on mainoslinkkejä, jotka on merkitty tähdellä*. Jos teet ostoksia linkkien kautta, saan niistä pienen komission. Tämä ei vaikuta tuotteen hintaan.

arkistojen aarre

Modernin maalaistyylin jäljillä

Aiemmassa postauksessa kerroin, että klassinen mutta kuitenkin moderni maalaistyyli on alkanut viehättää viime vuosina yhä enemmän. Sain Lauralta postaustoiveen kertoa vähän tarkemmin, minkälaista tyyliä sillä…

keskustele

13 keskustelu

 1. 12.2.20
  -M said:

  Hei, tosi kaunista! Valojen sävy näyttää puhtaan valkealta – onko kyseessä minkä valmistajan ledit ja mikä sävy? Nimittäin suurin osa valoista on liian keltaisia tai sinisiä, ja riitelee 4000 K ulkovalaistuksen kanssa :/

  • 12.2.20
   lisbet said:

   Kuvassa on käytetty pikkuisen Lightroom-taikaa; luonnossa valojen sävy on lämpimän keltainen (2500 K). Olisin mielelläni hankkinut valot, jotka olisivat sävyltään 3000-4000 K, sillä meidänkin ulkovalaistus on 4000 K, mutta sellaisia ei kerta kaikkiaan tunnu olevan olemassa. Seuraava aste ovat sitten ne sinertävän valkoiset 11 000 K:n valot 🙁 Mutta lohdutukseksi voin sanoa, että eivät ne nyt luonnossa lainkaan pahalta näytä, vaikka itsekin etukäteen kärvistelin tämän asian kanssa.

   • 12.2.20
    Nimetön said:

    Kiitos nopeasta vastauksesta, eli tämän asian kanssa täytyy nyt vain elää 😁 ihanaa joulunaikaa!

 2. 12.3.20
  Markku said:

  Hieno ja tyylikäs pergola. Köynnöksiä täyteen vaan! Toimisiko siinä ohjauslangat? Jos köynnökset nousisivat ylöspäin lankoja pitkin eivätkä puurimojen lomasta, niin huoltomaalausta varten saisi langat irti ja köynnökset sivuun..

  • 12.3.20
   lisbet said:

   Voisihan sitä kokeilla? Vähän kyllä epäilen että ainakin villiviini on sellainen, ettei malta pysyä langoilla, vaan luikertelee tuonne rimojen väliin.

 3. 12.3.20
  Laura said:

  Upea pergola! Mun mielestä pergolat ovat kauniimpia ja istuvat maisemaan paremmin jos niissä on kasvillisuutta joten itse ehdottomasti laittaisin köynnöksiä. Onko pergolan kupeessa, maassa, sopivat paikat istutuksille, mihin ilmansuuntaan tuo on?
  Helpoin ja ehkä tyylikkäin olisi köynnöshortensia, joka kiipeää itse ylös ja ne rangat ovat kauniit paljainakin talvella. Huoltomaalauksia ei kyllä kovinkaan usein tarvitse pergolaan tehdä, kasvusto suojaa myös jnkv haalistumiselta ja sateiltakin puupintaa. Huoltotarpeen lopulta ilmaantuessa köynnöshortensia pitää toki repiä alas, pohja saattaa vaatia kevyttä hiontaa ja sitten uuden maalin/ valtin tms, juurakko on kuitenkin silloin jo niin vahva että kasvavat todella nopeasti uudelleen.!
  Jos itse kiipeävät (eli pintaan tarraavat) köynnökset ovat no-no niin laita pergolaan viinikärhö, se ei tarraa rakenteisiin (päinvastoin ensimmäiset versot pitää auttaa ylöspäin pujottelemalla tai kiinnittämällä naruilla/ nippusiteillä tms, loput kiertyvät sitten näihin ensimmäisiin eivätkä vaadi sinulta juuri apua) ja koska se kukkii saman vuoden versoilla voit leikata sen jo syksyllä tai viimeistään aikaisin keväällä alas ja sitten taas uusi kasvu alkaa keväällä . Kivointa olis ehkä laittaa molempia, aurinkoisempaan paikkaan viinikärhöjä ja köynnöshortensia pärjää aika varjossakin. Molemmat nauttivat muhevasta maasta, tarvitsevat kosteutta eivätkä viihdy kovin kuivassa.

  • 12.4.20
   lisbet said:

   Kiitos tästä! Juuri tällaisia vinkkejä kaipaan, sillä olen ihan alkumetreillä oleva puutarhuri. Pergola on paahteisella ja tuulisella paikalla etelä-lounaissuuntaan. Kiveyksen reunalla on nurmialue, johon on perustettavissa istutuspenkki, mutta käytännössä se tulee varmaan olemaan aika kuiva kasvupaikka. Köynnöshortensia näyttää kuvissa kyllä ihanalta! Jostain syystä en haluaisi laittaa sellaista kasvia, joka kasvaa aina joka vuosi uudestaan – ehkä pelkään, että se ei kasva riittävään mittaan kesän aikana? Pergola on aika korkea, melkein 3 m.

   • 12.4.20
    Laura said:

    Jos siinä maassa riittää syvyyttä niin köynnöshortensiakin pärjää jos vaan kaivat riittävän ison ja syvän kuopan, laitat turvetta, pollenparasta tai palanutta kompostia mullan sekaan, sekä katat mullan pinnan ja rajaat nurmen niin ettei se pääse kasvamaan juurelle – näin saat kyllä riittävän muhevan kasvualustan. Toki kuivana paahdejaksoina tarvitsee vettä – niinkuin varmaan kaikki. Köynnöshortensia kannattaa sitten ostaa riittävän isona juurakkona, se nimittäin tarvitsee aluksi juurtumiseen aikaa ja siksi lähtee hitasti liikkeelle joten ei kannata nuukailla juurakon koon kanssa!

    Jos se ei tunnu kuitenkaan omimmalta niin onhan niitä köynnöksiä vaikka mitä hienoja!
    https://www.meillakotona.fi/artikkelit/14-kauneinta-koynnoskasvia-puutarhaan-ja-parvekkeelle

    Hyvää joulun aikaa!

    • 12.6.20
     lisbet said:

     Kiitos samoin sinne! Onneksi tässä on nyt hyvin aikaa tutkailla vaihtoehtoja.

 4. 12.4.20
  Tiina said:

  Itse jätän valot paikoilleen kesäksi. Ei niitä sieltä paljoa huomaa kun tulee lehdet puuhun. Syksyllä taas sähköt päälle. Sähköjohdon piilotan puuhun ettei vaurioidu ruohonleikkuussa.

  • 12.4.20
   lisbet said:

   Puoliso oli samaa mieltä, että valot voisivat olla kerrallaan parikin vuotta paikoillaan. Tuota johtoa on kyllä sellainen määrä, että en haluaisi katsella sitä kesät talvet, hmm. Varmaan isommassa puussa valot helposti piiloutuvatkin latvukseen!

 5. 12.12.20
  Emilia said:

  Oih, niin kauniit!! Heti aloin pohtia, joko tuohon omaankin pilvikirsikkaan voisi laittaa valot, vaikka on aika pieni puu vielä.

  • 12.14.20
   lisbet said:

   Kiitos! Kannattaa kokeilla kiinnittää pienillä nippusiteillä silmuja varoen – sillä tavalla varmasti onnistuu pienempäänkin puuhun.