Prunus sargentii – kirsikkajuhla omassa pihassamme?

Viime syksynä istutimme pihallemme kolme puuta: metsävaahteran, kirsikkapuun ja omenapuun. En ihan hirveästi pidä tästä rakentamisen nykytavasta, jossa rakennuspaikalta vedetään heti alussa matalaksi kaikki polvenkorkuista pitempi kasvusto. Olisi ihanaa, jos tälläkin tontilla olisi voitu säästää edes muutama isompi puu, mutta kaiketi perkaus alussa on pakon sanelemaa.

Puiden kasvattaminen täytyi siis aloittaa alusta. Syksyllä istutetuista puista selvisi kuitenkin talven yli ainoastaan vaahtera; omena- ja kirsikkapuu menetettiin jäniksille. Tästä voi syyttää ainoastaan itseään. Suojasimme kyllä puiden rungon, mutta eipä sitten tullut mieleen, että pupulle kelpavat myös oksat. (Yllättävän korkealle näkyi pupu ylttävän.) Tämä kevät aloitettiin siis kaivamalla puunraadot maasta ja hankkimalla uudet taimet.

rusokirsikka-5

Samalla tarjoutui tilaisuus harkita puuvalintaa uudelleen – viimesyksyiset kun valikoituivat lähinnä saatavuuden perusteella. Omenapuu oli Valkea kuulas (tämä on minulle tuttu lapsuudenkodista) ja kirsikkapuun lajike oli Fanal. Aiemmin keväällä olin käynyt leikkaamassa raadellusta kirsikkapuusta muutaman oksan maljakkoon, ja se kukki parin viikon päästä valkoisin kukin, mikä oli minulle pienoinen yllätys, koska olin ajatellut kaikkien kirsikankukkien olevan vaaleanpunaisia. Tiedättehän, sellaisia kuin Roihuvuoren hanami-kuvissa, joilta ei viime päivinä ole kukaan sosiaalisen median käyttäjä voinut välttyä. En ollut itse asiassa koskaan käynyt paikan päällä, joten päätimme lähteä tutustumaan kirsikkapuutarhaan nyt kun vielä ehtii, muutaman päivän kuluttua kukat jo kuulemma varisevat.

Roihuvuoressa kasvaa 240 kirsikkapuuta, joista 152 on Prunus sargentii -lajiketta eli rusokirsikkaa, joka kukkii upein vaaleanpunaisin kukin. Kukinnan jälkeenkin rusokirsikka säilyttää lehdissään punertavan värin ja muuttuu lopulta ruska-aikaan helakan punaiseksi. Varsinaista satoa se ei Suomessa yleensä tee.

rusokirsikka-3
rusokirsikka-1

Visiitti Roihuvuoressa sinetöi päätöksen. Tosin hanami vantaalaisittain pitää sisällään vain kaksi rusokirsikkaa, enempää ei talon sivustalle mahdu. Sanokaa minulle, että tekin näette tuossa ylläolevassa kuvassa kymmenen vuoden päästä valtoimenaan humisevan vaaleanpunaisen kukkameren!

Ps. Omenapuu (Sariola) hankittiin myös: se istutetaan takarinteeseen.

Lisbet e. on arjen fantasiaa, ikuinen projekti kauniimman kodin, toimivamman vaatekaapin ja sulavamman arjen eteen. Blogia kirjoittaa Liisa - työelämässä luonnontieteiden moniottelija, siviilissä osa-aikainen haaveilija ja kolmen lapsen äiti. Tukikohtana on koti maaseudun ja kaupungin rajamailla.

seuraa blogia

toivelistalla

Sivustollani on mainoslinkkejä, jotka on merkitty tähdellä*. Jos teet ostoksia linkkien kautta, saan niistä pienen komission. Tämä ei vaikuta tuotteen hintaan.

arkistojen aarre

Miten hallitsen stressiä

Tehdään heti alkuun selväksi, etten ole supernainen. Minulla on vielä paljon tekemistä ajankäytön ja stressinhallinnan suhteen. Aiemmin pidin itseäni ihmisenä, joka ei vähästä stressaannu, mutta nyt…

keskustele

4 kommentti(a)

  1. 5.30.17

    Ihan kohta on hanami myös Vantaalla ja Laajasalossa! Ei mene kuin pari vuotta… tai jotain sellaista. 🙂

    • 6.8.17
      lisbet said:

      Hehe, ihan muutama vain! Roihuvuoren kirsikat on vissiin istutettu vuoden 2005 paikkeilla.