CPU – pukeutumisen matematiikkaa

1. Trenssi, Burberry London – 2. Pashli Satchel, 3.1 Philip Lim – 3. Gilbert Pumps, Jimmy Choo

Viime aikoina olen joutunut muistuttamaan sisäistä lastani useaan otteeseen siitä, että kaikkea ei voi saada eikä aina tarvitsekaan saada. Ehkä on parempi, että osaa houkutuksista ihailee vain Fashiolistalla tai Pinterestissä, jossa ne voi leikisti omistaa. Sisäinen lapsi puolestaan heittäytyy neliraajasätkintään verkkokaupan lattialle ja sanoo, ettei voi elää iman sitä ja tätä. Toinen aika vaarallinen hahmo on aikuinen nainen. Hän seisoo takanani, kun selailen netin tarjontaa ja kertoo, miten tyylikkäältä ja uskottavalta tuo ja tuokin saisi minut näyttämään. Miten hyödyllinen ostos! Käyttäisit tätä kaikkialla!

Minulla on kenkiä, joilla kävellä, laukkuja, joissa kuljettaa tavaroitani, ja päällystakkejakin löytyy. Silti olen varma, että ylläolevan kuvan tuotteet helpottaisivat arkeani merkittävästi ja tekisivät elämästä kerta kaikkiaan hauskempaa.

Toisaalta olen ihmetellyt eräiden vuoden sisällä ketjuvaateliikkeestä ostamieni tuotteiden huonoa kuntoa. Muutaman käyttö- ja pesukerran jälkeiset venähtäneet, nyppyiset ja epämääräisen väriset vaatekappaleet vahvistavat entuudestaan päätöstäni hankkia vain laadukasta ja kestävää päällepantavaa. Valitettavasti se on usein (mutta ei aina!) synonyymi kalliille.

Oletteko kuulleet termin CPU? (Insinöörit, ei se CPU.) CPU eli Cost Per Use tarkoittaa siis nimensä mukaisesti tuotteen käyttökerran hintaa.

 1. Otetaan esimerkkinä vaikkapa Zarasta ostettu biletoppi, hinnaltaan 39,90 euroa. Käytät sitä kolme kertaa seuraavan vuoden aikana. Siinä vaiheessa toppi tuntuu menneen talven lumilta ja kaikki kaverisikin ovat sen jo nähneet, joten myyt sen kirpparilla pois hintaan 5 euroa. CPU = (39,90 – 5) / 3 = 11,63.
 2. Toinen esimerkki olkoon klassikkotrenssi, hinnaltaan 850 euroa. Käytät sitä seuraavan viiden vuoden ajan syksyisin ja keväisin n. 100 päivää vuodessa. CPU = 850 / 500 = 1,7.

Biletopin CPU on siis lähes seitsenkertainen trenssiin nähden MOT. Kotitehtäväksi annan teille laskea morsiuspuvun CPU:n.

Ihan näin suoraviivaisesti CPU:lla ei voi perustella kalliiden ostosten mielekkyyttä. Biletoppi on oikeasti viisasta ostaa Zarasta. Toisaalta CPU toimii vain silloin, kun ei omista liikaa vaatteita. Jos sinulla on viisi trenssitakkia, joita käytät vuorotellen, kunkin CPU viisinkertaistuu. Jos ostat sekä takin, laukun että kengät, maksat CPU:n luonnollisesti niitä jokaisesta.

Johtopäätös: kaikkea ei voi saada, mutta jotain voi saada. Varmaan jo arvaattekin, mikä kuvan tuotteista minulle on ensi viikolla tulossa sovitukseen.

Lisbet e. on arjen fantasiaa, ikuinen projekti kauniimman kodin, toimivamman vaatekaapin ja sulavamman arjen eteen. Elämä on yhdistelmä uraa, opiskelua ja perhettä, jonka tukikohtana on koti maaseudun ja kaupungin rajamailla.

nousussa nyt

seuraa blogia

arkisto

bloginostot

Avainsanat

keskustelu

 1. 15.8.2012
  Nanna said:

  Tää oli hyvä! =)

 2. 15.8.2012
  Lumo said:

  Mikä sen järkevän minäsi roolinimi on? Vaarallisia olivat siis ainakin Sisäinen Lapsi ja Aikuinen Nainen…

  Paras CPU on ollut varmaan kahdella Hong Kongissa teettämälläni 200 EUR/kpl maksanella Super 120-villaisilla kotelomekoilla, joissa on silkkisatiinivuori (jos kangas on laadukas, miski pilata vaate polyestervuorilla?). Väreinä meleerattu grafiitinharmaa ja musta. Kahtena talvena olen käyttänyt niitä jatkuvasti ja ne ovat edelleen kuin uusia, tärkeää on vain muistaa ripustaa ne aina parvekkeelle tuulettumaan ja suoristumaan. Myös puuvillacashmereneuletakit ovat jatkuvasssa käytössä, CPU senkun laskee… Puhumattakaan siitä 10 v siten ostamastani villacashmeretakista, johon vaihdatin vuoren. Perjantaipaitojen ostosta olen luopunut.

  Moni ketjuliike ja kalliimpikin merkkin on viime vuosina mennyt laadussa alaspäin; kankaiden ja työn hinta on noussut, mutta kuluttajahintoja ei ole voinut nostaa samassa suhteessa. Siispä kankaiden laadussa on tingitty ja tuotanto siirretty halvempiin tehtaisiin, joissa ompelun minuuttihintaa lasketaan mm. vaikkapa tikin pituutta kasvattamalla = vaate ei näytä yhtä siistiltä ja liestyy helpommin.

  • 18.8.2012
   lisbet said:

   Itsekin olen pannut harmistuneena merkille huonon laadun joidenkin kalliimpienkin merkkien kohdalla. Kilpailu on kai vain niin kovaa? Sulla on selvästi sisäpiirin tietoa näistä asioista, kiinnostavaa luettavaa!

   Järkevä minä olisi kai jotain siltä väliltä… ”Ruuhkavuosi-Riitta”?

 3. 15.8.2012
  Tuuli said:

  Voi apua mitä laskukaavoja, ihan meinaa tulla huono omatunto moisista! Toisaalta pitää lohduttautua, että monet kalliit lempparivaatteet on sitten oikeasti tosi edullisia! Ja silti vaikka CPU on pieni, saattaa niistä saada vielä jotain myydessä poiskin. Eli se pienentää sitä entisestään!
  Voisikohan se mennä peräti jo miinusmerkkiseksikin, eli tässä tapauksessa kääntyä positiiviseksi? 😉

  • 18.8.2012
   lisbet said:

   Niinpä, esimerkiksi merkkilaukkujen kohdalla jälleenmyyntiarvo on joskus (naurettavan) suuri, jolloin CPU on suorastaan olematon. Ja jos oikein röyhkeää hintaa pyytää, niin voisihan CPU olla jopa negatiivinen!

 4. 15.8.2012
  Anonymous said:

  Mainio postaus, ja aivan ihana blogi sinulla muutenkin!

  Jouduin kesälomalla ilman varoitusaikaa hankkimaan mekon tilaisuuteen, johon en mökkireissulle lähtiessäni osannut varautua. Poistuin paikallisesta ketjuliikkeestä parin-kolmenkympin mekko kainalossa, se palveli kesäjuhlat vallan mainiosti ja sen jälkeen pari työpäivääkin, mutta eipä enää pidempään. Voi järkytys vaatteen laatua! Kangas meni parin työpäivän aikana suorastaan hirvittävään kuntoon. En toki tuolla rahamäärällä olettanut kummoista laatua saavanikaan, mutta silti yllätti, että vaate oli lähes kertakäyttöinen. Jollain laadukkaana pitämälläni merkillä katselin myöhemmin kesällä täsmälleen samoilla materiaalitiedoilla varustettua mekkoa, enkä uskaltanut ostaa. Olisi tullut aivan hirvittävä tuo CPU, jos n. 80e mekko olisi ollut kolmen kerran käytön jälkeen aivan riepu. Kumpa voisi kalliimman vaatteen ostaessaan ollakin varma, että se on myös laadukas.

  Olisikohan tuo trenssi matkalla sovitettavaksesi?

  /Anni

  • 18.8.2012
   lisbet said:

   Kurja kuulla mekostasi! Valitettavasti samanlaisia kokemuksia löytyy täältäkin. Oman logiikan mukaan halvankin vaatteen tulisi kestää minimissään yksi sesonki. Vielä valitettavampaa on tuo, ettei hintakaan aina takaa laatua…

   Trenssipä trenssi, innokkaana odottelen!

 5. 15.8.2012
  Mervi said:

  Työssäni, mediamaailmassa, tarkastelen usein mm. CPT hintoja. CPU oli vieras, mutta selkeästi erinomainen tapa tarkastella vaatekaapin sisältöä 😀

  • 18.8.2012
   lisbet said:

   CPT – onko se Cost Per Time/Transaction?

   Kokemuksesta voin sanoa, että CPU toimii erinomaisesti perusteluna etenkin kaksilahkeisille:)

 6. 15.8.2012
  H said:

  Tämä pitää näyttää miehellenikin! 🙂

  • 18.8.2012
   lisbet said:

   Ehdottomasti! Jos se on matemaattisesti todistettu, sen täytyy olla järkevää:)

 7. 15.8.2012
  Marjukka said:

  Hih, trenssi sulle on varmaan tulossa! : )

 8. 15.8.2012
  Netta said:

  TRP, CPT ovat kyllä ihan tuttuja omalta alalta, mutta CPU on aivan vieras – vaikka tuolla olen joskus perustellut mm. kalliiden juhlakenkien hankintaa. Aion jatkossakin vedota tuohon 😉

  • 18.8.2012
   lisbet said:

   CPT tulikin jo tuossa yllä esille, vaan mikä on TRP? CPU on varmaan intuitiivisesti monelle tuttu, mutta on kiva, että sillä on nyt uskottava nimi ja lyhenne:)

 9. 16.8.2012
  Anonymous said:

  Ihana kirjoitus! Nythän sainkin ihan uuden näkökulman shoppailuun, lompakko ja mies tykkää 😉

  Ripi

  • 18.8.2012
   lisbet said:

   Kiitos! Sitten vain laskemaan kulloinkin päällä olevan asukokonaisuuden CPU:ta…

 10. 16.8.2012
  Satu said:

  Ihana postaus ja niin totta! Vielä kun tämän kaavan muistaisi sitten ostoksilla… 🙂

  • 18.8.2012
   lisbet said:

   Taskulaskin vain mukaan 🙂

 11. 16.8.2012

  Hei! Tää oli mielenkiintoista!! Tää vedetään tarpeen vaatiessa esiin hihasta ; )! Veikkaan Burberrya…?

  • 18.8.2012
   lisbet said:

   Nään jo sieluni silmin sut ostoksilla miehesi kanssa: ”Mutta oletko miettinyt, mikä tämän vaatteen CPU on?” 😀

 12. 17.8.2012
  Mrs J. said:

  Tämä onkin mielenkiintoinen tapa vertailla hankintoja. Itse olen viime aikoina yrittänyt panostaa laatuun ja siihen, että vaate kestäisi mukana useamman kauden. Inhoan vähän sellaista kertakäyttömeininkiä, mikä tuntuu olevan monen halpismerkin filosofia tänä päivänä. Jos sinulle on trenssi tulossa, niin voin sanoa, että et varmasti tule katumaan. Hankin oman Burberryni jo neljä vuotta sitten ja rakastan sitä! Siinä jos mikä oli hyvä ja kestävä hankinta.

  Hyvää viikonloppua!

  • 18.8.2012
   lisbet said:

   Sun Burberryllä on sitten jo aikas hyvä CPU. Ja trenssipä hyvinkin on tilauksessa.