Help! Mitä tehdä kukkasipuleille sydäntalvella?

Nyt tarvitsisin hieman neuvoja teiltä. Nimittäin kukkasipulit, ne jotka jäivät syksyllä istuttamatta. Eri tulppaanilajikkeita, laukkoja ja muutama lumikello. Ostin ne alennusmyynnistä marraskuussa ja sipulit saapuivat juuri ristiäisten alla. En heti ehtinyt pistää niitä maahan ja ristiäisten jälkeisellä viikollakin tunsin olevani järjestelyistä niin uupunut, että sipulit saivat odottaa. Sääennuste kyllä näytti jo tuossa vaiheessa lumisadetta, mutta en millään muotoa uskonut, että marraskuinen ensilumi jäisi maahan ja talvi oli todella tulossa.

Toisin kävi. Nyt toivon, että olisin ottanut jostain sen 20 minuuttia, joka istutukseen suunnilleen olisi mennyt. Otti niin paljon päähän, että piilotin avaamattoman sipulipaketin autotalliin pois silmistä ilkkumasta. Siellä ne nyt ovat olleet pari kuukautta (huoneenlämmössä).

Viime päivät ovat olleet todella leutoja ja lumi on päässyt sulamaan laajoilta alueilta. Istutusaltaatkin ovat lähes lumettomat. Olen ollut siinä käsityksessä, että periaatteessa kukkasipuleja voi istuttaa niin pitkään kuin maa ei ole roudassa, vaikka joulukuussa. Entäpä tammikuussa? Kävin kaivamassa paketin autotallista ja saksin sen auki. Minusta sipulit ovat kohtalaisessa kunnossa kurjasta säilytystavastaan huolimatta. Osa on tietysti kuivahtanut ja muutama laukan sipuli oli mätä, mutta suurin osa näyttää melko elinvoimaiselta. Osa on lähtenyt itämään, esimerkiksi parissa tulppaanin sipulissa on paksu 3-4 senttimetrin verso, haittaako se? Voisiko sipulit vielä pistää maahan, jos onnistuisin kaivamaan sinne sopivan kolon? Joudun ehkä sulattelemaan routaa kuumalla vedellä tms. Onko vielä toivoa, että ne sieltä keväällä nousisivat ja kukkisivat?

Jatkokysymys: jos toivoa ei ole, mitä sipuleille kannattaa siinä tapauksessa tehdä? Olen kyllä lukenut ruukkuistutuksesta, mutta meillä ei ole sopivaa viileää paikkaa talvettamiseen. Voisivatko sipulit selvitä ruukkuistutuksessa ulkona? Viimeisenä vaihtoehtona harkitsen sipulien laittamista multaan ja kasvattamista sisällä nyt kevättalvella, mutta kukkisivatko ne, kun kylmää kautta ei ole ollut?

Auttakaa naista mäessä!

Lisbet e. on arjen fantasiaa, ikuinen projekti kauniimman kodin, toimivamman vaatekaapin ja sulavamman arjen eteen. Blogia kirjoittaa Liisa - työelämässä luonnontieteiden moniottelija, siviilissä osa-aikainen haaveilija ja kolmen lapsen äiti. Tukikohtana on koti maaseudun ja kaupungin rajamailla.

seuraa blogia

toivelistalla

Avainsanat

Sivustollani on mainoslinkkejä, jotka on merkitty tähdellä*. Jos teet ostoksia linkkien kautta, saan niistä pienen komission. Tämä ei vaikuta tuotteen hintaan.

arkistojen aarre

Modernin maalaistyylin jäljillä

Aiemmassa postauksessa kerroin, että klassinen mutta kuitenkin moderni maalaistyyli on alkanut viehättää viime vuosina yhä enemmän. Sain Lauralta postaustoiveen kertoa vähän tarkemmin, minkälaista tyyliä sillä…

keskustele

2 kommentti(a)

 1. 2.18.23
  Nimetön said:

  Eikö tähän ole viisasta vastausta löytynyt? T. Ihan vaan kaverin puolesta kyselen😅. Taikka sitten vaatekaapissani (!) on 200 kukkasipulis, kun talvi yllätti puutarhurin. Ja luin tosiaan minäkin niitä ennusteita ja silti kieltäydyin sohvan pohjalta reagoimasta…

  • 2.19.23
   lisbet said:

   Tulkitsin hiljaisuuden niin, että peli oli sipulien osalta menetetty. Ehkä ne olisi voinut yrittää istuttaa ruukkuun ulos, nythän ei ole mitään kovia pakkasia ollut. Mun sipulit päätyivät kuitenkin jätteeksi🥲 Kerro jos kehität jonkun ratkaisun! Ilmeisesti ei olla tän ongelman kanssa ainoat😅