Ihan pihalla

Täällä on ollut vaihteeksi vähän aurinkoisempi päivä. Ulkoillessa yritin taas kerran hahmottaa tonttia lumen alta ja suunnitella ensi kesän pihatöitä. Ja autotallin rakentamista. Ja talon ulkomaalausta. Se on nimittäin osin keskeneräinen. Samalla tarjoutuu mahdollisuus vaihtaa väritystä. Tällä hetkellä puuosat on maalattu vaaleanharmaalla ja ovet ja ikkunanpielet ovat tummanharmaat. Lisäksi talossa on puunvärisiä rimoituksia, jotka näyttävät kestävän huonosti säiden armoilla olemista.

Itse olen ihastunut ajatukseen tummasta talosta, jossa kaikki puuosat olisi maalattu samalla tummanharmaalla kuin nykyiset ikkunanpielet. Harmaja Savoon -blogista löytyy hyvät kuvat siitä, mitä tarkoitan. Mies ei ole välittömästi ostanut ajatusta ja myönnän, että itsekin välillä epäilen. Tekeekö tumma väritys talosta liian jyrkästi ympäristöstään erottuvan? Erikoisen? Oudon? Alueen talokanta on kirjavaa ja monen vuosikymmenen aikana rakennettua, eikä kaava rajoita talon väritystä. Uudet talot on kuitenkin maalattu poikkeuksetta vaalein sävyin.

Toinen vahva ehdokas on valkeat puuosat, tummat ikkunanpielet -yhdistelmä. Esimerkiksi Moderni puutalo -blogissa on kauniisti toteutettu tällainen koti. Se olisi mielestäni ratkaisu varman päälle. Kyseinen värityshän on erittäin suosittu tällä hetkellä sekä puu- että kivitalorakentamisen puolella. Miinuspuoli on tiheä huoltoväli, sillä valkoinen alkaa nopeasti näyttää likaiselta.

Kolmas vaihtoehto on jatkaa nykyisellä värityksellä tai vain pienellä muunnoksella. Eihän vaaleanharmaassakaan ole varsinaisesti mitään vikaa. En vain ole väriin kovin ihastunut, se on kuin suoraan talopakettitoimittajan katalogista.

Kiersin ulkoillessa talon ja otin kuvia joka ilmansuunnasta. Tarkoitus on tehdä niiden avulla visualisointeja eri värityksistä. Mitä mieltä te olette? Kannattaako kukaan ajatusta hiilenharmaasta talosta?

On se vaan helppoa, kun on oma piha. Pojan voi pukea ensin ja tyrkätä ovesta pihalle puuhailemaan sillä aikaa, kun äitikin kiskoo talvitamineet päälle. Ei enää hikoilua eteisessä eikä raivareita rappukäytävässä! Ulkoilulla on nyt muukin tarkoitus on pienen miehen ylimääräisen energian polttaminen, sillä pihalla riittää aina jotain puuhasteltavaa – ensi kesänä sitä enemmän. Jonkinlainen pihasuunnitelma pitäisi varmaan saada aikaiseksi näin talvikuukausina. Ensikertalaisuudestani huolimatta en ajatellut palkata ammattilaista, vaan lähestyä asiaa lukemalla kirjoja sekä etsimällä inspiraatiota ja ratkaisuja valmiiksi toteutetuista kohteista. Minulla on tallella parin viime vuoden asuntomessukatalogit, joissa on mukana myös pihasuunnitelmat, ainakin niitä aion hyödyntää. Lisää lukuvinkkejä otetaan mielellään vastaan!

Lisbet e. on arjen fantasiaa, ikuinen projekti kauniimman kodin, toimivamman vaatekaapin ja sulavamman arjen eteen. Elämä on yhdistelmä uraa, opiskelua ja perhettä, jonka tukikohtana on koti maaseudun ja kaupungin rajamailla.

seuraa blogia

arkisto

bloginostot

Avainsanat

keskustelu

 1. 5.1.2013
  Kati said:

  Moi L,
  Sellainen Savunharmaa/Hiilenharmaa on aika ihana — mun mielestä esim Kannustalolla on jossain esitteessä Harmaja maalattuna sellaiseksi harmaaksi (ikkunanpokat on vaaleat), mutta ei liian harmaaksi. Olisin itse halunnut sellaisen sävyn taloon, mutta kaava saneli toisin..eli meillä on vaaleat sävyt.
  Mukavaa ulkoiluviikonloppua!
  T,K

  • 6.1.2013
   lisbet said:

   Jos tuo visio päätettäisiin toteuttaa, pitäsi minun mielestäni puuosien vastata täysin ikkunanpielten sävyä. Sitä taas ei voi oikein muuttaa, joten värivalinta on jo tehty. Vaikee on, vaikee! Mutta hiilenharmaa on edelleen henk. koht. suosikkini.

 2. 5.1.2013

  Kauniilta näyttää mielestäni tämäkin harmaa mutta kannatan sitä että maalaatte talon sen väriseksi miltä teidän mielestä kodin pitäisi näyttää:)

  • 6.1.2013
   lisbet said:

   Yllättävän paljon sitä silti huomaa ajattelevansa anonyymien ohikulkijoiden mielipiteitä. Entä jos talostamme tulee alueen silmätikku? 😀

 3. 5.1.2013

  Tummanharmaa kuulostaa todella hyvältä ja mielenkiintoiselta!

  Blogissani on kiva tarjous… http://malnaalma.blogspot.hu

  • 6.1.2013
   lisbet said:

   Se olisi ainakin tällä alueella erilainen!

 4. 5.1.2013
  Anonymous said:

  Minusta nykyinen väri on kaunis. Vaikken mikään viherpiipertäjä ja itsekään järin ekologinen ihiminen ole, niin hyväkuntoisen ja silti ihan kauniin värin maalaaminen heti näin uutuudeltaan olisi ihan turhaa haaskausta. Sinuna tekisin niin, että odottelisin ja asuisin hetken. Katsoisin sitten häiritseekö väri yhä.

  • 6.1.2013
   lisbet said:

   Samaa mieltä, että jos talo olisi valmiiksi asiallisesti maalattu, värin muuttamiseen ei olisi mitään syytä. Mutta maalaus on tosiaan jäänyt keskeneräiseksi ja meidän pitää joka tapauksessa tarttua maalaustelineisiin koko talon osalta. Siten nyt olisi mahdollisuus värin vaihtoon.

 5. 5.1.2013

  OI miten ihanaa, kun kaava ei rajoita valintaa! Meillä ikkunanpielet, nurkkalaidat ja ovet ovat tummat, ja rakennusluvassa ”määrättiin” talomme väriksi vaalea. Kotimme sijaitsee jylhissä maisemissa, ja meistä sellainen tumma kotkanpesä sopisi maisemaan niin loistavasti.Ulkomaalaus edessä ensi kesänä, ja pikkuisen houkuttelisi kokeilla, josko tästä vaan ”vahingossa” tulisi tummempi kuin kaava määrää 😀

  • 6.1.2013
   lisbet said:

   Olen nähnyt näitä ”vahinkoja” monin paikoin ja eivät ole kuulemma paljonkaan tarkastajia kiinnostaneet… että siitä vaan?

 6. 6.1.2013
  SatuMaria said:

  Toi tummanharmaa kuulostaa hyvältä vaikka ei nykyisessäkään värissä ole mitään vikaa. Mutta ymmärrän, vaihtelu virkistää 🙂

  Kurkkaas mun blogiini, http://neitisaippuakupla.blogspot.fi/

  • 6.1.2013
   lisbet said:

   Talo on tosiaan maalattava joka tapauksessa ja mieluiten jo ensi kesänä, joten pelkästä vaihtelunhalusta ei ole kyse. Tulen vastavierailulle!

 7. 6.1.2013
  Mervi said:

  Rakastan meidän tummaa Harmajaamme. Kotiin valkoisten kauniiden talojen ohi ajaessani ihailen niitä kovasti, mutta niiden jälkeen meidän kallion syliiin rakennettu jykevä talo on ihanalla tavalla erikoinen ja tuossa tummuudessaan vaikuttava. Kiittelen itseani joka kerta tuosta valinnasta. Nämä ovat tietenkin makuasioita. Tärkeää on myös, että talo väreinensä sopii ympäristöön. Edelliseen talomme tyyliin (Rauhala) ja ympärisöön ei tumma olisi sopinut, mutta tähän talotyyppiin ja ympäristöön taas hienosti.

  Sinulla on mukava blogi. Jään seurailemaan.

  • 6.1.2013
   lisbet said:

   Teidän kotiinne ja ympäristöön tumma ratkaisu sopii erinomaisesti. Meidän talomme ei sijaitse lähimainkaan yhtä luonnonläheisellä paikalla. Toisaalta varsinaisia naapuritalojakaan ei ole kuin yksi. Kyllä tämä pohdintaa vaatii. Mutta tervetuloa seuraamaan!