Tulppaanisato 2024 – onnistumiset ja pettymykset

Tänään minulla oli vihdoinkin mahdollisuus puuhata ulkona sydämeni kyllyydestä. Aamupäivän helteessä sain loputkin kesäkukat istutettua ja etenin istutusaltaiden siistimiseen, jossa tietysti riittäisi hommaa loputtomiin. Iltapäivällä saapui kauan odotettu sade ja ukkonen, ja vetäydyin sisätiloihin ihailemaan kätteni jälkeä.

Sateen jälkeen kuvasin teille pihan tulppaaneja, joiden kukinta on nyt parhaimmillaan. Tästä syksyisestä postauksesta voit lukea ajatuksiani sipulien istutusajankohdalta. Katsotaanpa, miten odotukset totetuivat eri lajikkeiden kohdalla!

Onnistumiset:

  1. Tummanvioletit ’Queen of Nightit’ ja valkoiset ’Hakuunit’, jotka ovat vahvavartisia Darwin-tulppaaneja, ovat kaikessa konstailemattomuudessaan suosikkini: itävät varmasti ja kukkivat näyttävästi. Vaikka on tietysti hauska kokeilla kaikenlaista erikoista, aion jatkossakin panostaa eniten näihin lajikkeisiin.
  2. Ripsureunaiset valkoiset ’Honeymoonit’ sekä tummat ’Gorillat’. Osasin odottaa, että ’Honeymoonit’ kukkisivat hyvin mutta myös ’Gorillojen’ hyvä itäminen ja näyttävä kukinta ovat olleet positiivinen yllätys. Jatkoon.
  3. ’Spring Greenit’ ovat niin ikään vahvoja ja tyylikkäitä kukkijoita – ehkä hieman myöhäisempi lajike, mitä voisi hyödyntää istutuksissa.

Pettymykset:

  1. Valko-violettiraitaisia ’Flaming Flageja’ laitoin maahan monta pussillista, mutta niistä iti vain kymmenkunta. Sinänsä itäneet yksilöt ovat kauniita, mutta penkkiin jäin paljon tyhjää näiden kohdalle. Ei jatkoon.
  2. ’Snow Crystalin’ piti olla kerannainen ripsureunatulppaani, mutta niiden tilalla iti jokin sinänsä ihan kaunis valkoinen lajike (kuva aiemmassa postauksessa alimpana) mutta ei taatusti ’Snow Crystal’. Harmi, odotin kovasti tätä kukkaa.
  3. Tumma papukaijatulppaani ’Black Parrot’ on itänyt kohtalaisesti ja kukkinut hyvin, mutta jostain syystä papukaijatulppaanit eivät oikein vetoa minuun. Näistä on myös aiemmilta vuosilta kokemus, että itäminen on epävarmaa.

Lisäksi penkistä nousivat samaan aikaan tulppaanien kanssa nämä orkideanarsissit ’Thalia’, jotka ovat raikkaassa valkoisuudessaan olleet positiivinen yllätys. Rinnalla kukkii vuosia vanhoja helmililjoja.

Laukat puolestaan ovat itäneet huonosti, mutta on niitä sentään muutama tulossa. Istutinkohan ne liian myöhään?

Alapihan Corten-allasrivistöä. Kauimpana olevassa altaassa näkyy värikäs daaliaistutukseni.

Istutin syksyllä tulppaaninsipuleita myös yläpihan valaisimien ympärillä oleviin altaisiin. Sipulit ovat itäneet hyvin, vaikka pelkäsin, etteivät ne suostuisi kasvamaan olleenkaan tuossa matalassa multakerroksessa. Eivätkä nämä joutuneet edes rusakoiden tai peurojen suihin, vaikka muutamaa kukkaa oli varovasti käyty maistelemassa. Harmi, että näin helteellä kukinta on pian ohi. Aiemmin altaissa kasvoi hopeahärkkiä, mutta se oli aina niin epämääräisen näköistä, että nostin ne viime syksynä kokonaan pois. Ajattelin tänä kesänä istuttaa tilalle punalehtistä keijunkukkaa ja laittaa sipulit sitten syksyllä niiden joukkoon. Tulppaanien lisäksi tänne voisi istuttaa myös laukkoja, jotta kukintaa tulisi useammassa aallossa.

Viime syksyn Lisbetille lähetän terveiset, että kyllä kaikki oli vaivan arvoista, vaikka vähän skeptinen olitkin. Tulppaanit pyöräyttävät kesän puutarhassa upeasti käyntiin!

Lisbet e. on arjen fantasiaa, ikuinen projekti kauniimman kodin, toimivamman vaatekaapin ja sulavamman arjen eteen. Blogia kirjoittaa Liisa - työelämässä luonnontieteiden moniottelija, siviilissä osa-aikainen haaveilija ja kolmen lapsen äiti. Tukikohtana on koti maaseudun ja kaupungin rajamailla.

seuraa blogia

toivelistalla

Avainsanat

Sivustollani on mainoslinkkejä, jotka on merkitty tähdellä*. Jos teet ostoksia linkkien kautta, saan niistä pienen komission. Tämä ei vaikuta tuotteen hintaan.

arkistojen aarre

Modernin maalaistyylin jäljillä

Aiemmassa postauksessa kerroin, että klassinen mutta kuitenkin moderni maalaistyyli on alkanut viehättää viime vuosina yhä enemmän. Sain Lauralta postaustoiveen kertoa vähän tarkemmin, minkälaista tyyliä sillä…

keskustele