Lapsiperhe Rukalla – seitsemän päivän talvi

Terveisiä lumilomalta! Olen ehdottomasti talvi-ihminen, jos talvi on tätä: puhtaan valkoista lunta, ulkoilupäiviä pikkupakkasella, hiihtoa, mäenlaskua ja kuumaa kaakaota. Alkuvuoden lumettoman pimeyden keskellä on lohduttanut ajatus siitä, että tiedossa on edes seitsemän päivän talvi Rukan maisemissa. Viikko ei ollut kovin aurinkoinen mutta ei onneksi kovin kylmäkään. Pikkupakkasessa tarkeni hyvin puuhailla kaikenlaista ja lunta – sitä oli Kuusamossa riittämiin! Pojillemme oli jo elämys rakentaa lumilinnaa majoituksemme pihassa olleeseen kolmimetriseen lumikasaan. Sellaisia ei ole täällä Vantaalla näkynyt.

Lapsiperheelle kätevin majoitusmuoto viikon lomalla on mökki tai huoneisto, jossa on kokkausmahdollisuus ja tilaa varusteiden kuivaukselle. Meillä oli mökki rinteiden läheltä: laitoimme monot jalkaan ja lampsimme sukset olalla reilut sata metriä hisseille. Toisaalta mökki vähän etäämmältäkin toimii, jos käytössä on auto ja tarkoitus on liikkua yhtenä porukkana. Useimpina päivinä söimme lounaan ulkona ja kokkasimme illallista mökillä. Jos siivous ei kuulu vuokramökin hintaan, sellaisen ostaminen säästää hermoja lähtöpäivänä.

Pääasiassa tietysti laskimme, kun säät sen mainiosti sallivat. Ainoastaan yhtenä päivänä tuuli ja tuiversi siihen malliin, että tuolihissit suljettiin ja laskut oli pakko jättää kesken. Rukalta löytyy useita lapsille (ja hieman kömpelösti laskevalle äidille) sopivia rinteitä sekä tietysti myös hiihtokoulupalvelut. Poikien suosikkirinne oli Rudolfin seikkailureitti ja loppuviikosta poikettiin usein myös metsäreiteille. Pojat ovat oppineet laskemaan isänsä opeilla kohtalaisen ketterästi, mutta mielessä kävi, ettei olisi pahitteeksi ottaa joskus itsekin muutama tekniikkatunti.

Myös ladut olivat erinomaisessa kunnossa ja parina aamupäivänä kävin poikien kanssa hiihtämässä. Lopulta murtsikka jäi kyllä valitettavan vähälle. Olin suunnitellut, että olisin käynyt yksin hiihtämässä jonkun pitemmän lenkin, mutta rinteet vetivät puoleensa siihen malliin, että se jäi tekemättä.

Puolivahingossa olimme varanneet lomamme Kidfest-naperoviikolle, jolloin hiihtokeskuksessa on erityistä ohjelmaa lapsiperheille. Tänä vuonna Kidfest oli viikolla 7 ja 11, mutta lapsiperheet on hienosti huomioitu Rukalla muutenkin. Suosittelen vierailemaan myös Lammintuvalla, jossa pääsee tervehtimään poroja ja huskyja ja puuhailemaan talvisissa maisemissa. Oman reissuni hauskin kokemus oli ehkä se, kun pääsin ohjastamaan huskyvaljakkoa 2,5 km pituisen reitin (kurkkaa video IG-tililtäni storyjen kohokohdasta ”Ruka”). Lisäksi olimme pakanneet mukaan uikkarit Kuusamon Tropiikkia varten, mutta virustilanteen vuoksi päätimme jättää sen väliin.

Lomaa varjostivat ainoastaan kännykkään virtaavat uutiset karanteeneista ja hamstrauksesta, ja viikon puolivälin jälkeen alkoi näyttää siltä, että palaisimme varsin erilaiseen arkeen kuin minkä jätimme taakse. Rukalla koronauhka ei näkynyt tällä viikolla vielä juuri mitenkään, mutta ilmeisesti kaikki kevättalven isot tapahtumat on peruttu. Tämä sunnuntai onkin mennyt rauhallisesti kotoillen ja pyykkiä pesten. Toistaiseksi huominen tuntuu sujuvan normaaleissa merkeissä – koulu ja eskari ovat auki ja meillä vanhemmilla sellaiset työpäivät, joita ei voi etänä tehdä. Mutta nyt mennään päivä kerrallaan.

Onko muita Rukalla viihtyneitä? Kuulisin mielelläni parhaat vinkkinne Kuusamon talveen, ihan jo ensi vuotta ajatellen!

Lisbet e. on arjen fantasiaa, ikuinen projekti kauniimman kodin, toimivamman vaatekaapin ja sulavamman arjen eteen. Elämä on yhdistelmä uraa, opiskelua ja perhettä, jonka tukikohtana on koti maaseudun ja kaupungin rajamailla.

nousussa nyt

seuraa blogia

arkisto

bloginostot

Avainsanat

keskustelu

 1. 16.3.2020
  Harri said:

  Kävely Riisitunturilla on elämys, talvellakin

  • 12.9.2020
   lisbet said:

   Riisitunturi jäi kokematta, mutta laitetaan muistiin sekä kesä- että talvireissuja ajatellen.