Lapsuuden joululaatikot & jäähyväiset foliovuoille

Otimme eilen varaslähdön jouluruokiin ja pizzaperjantain sijaan paistoimme pienen kinkun. Tein kylkeen myös ensimmäiset versiot joululaatikoista. Teen aina porkkanalaatikon ja perunalaatikon lapsuudenkodista mukaan lähteneillä resepteillä. Porkkanalaatikkoon tulee mannaryynejä ja perunalaatikko puolestaan on imellettyä; lisäksi siihen tulee kardemummaa, sillä näin kuulemma mieheni mumma aina maustoi perunalaatikon.

Päätin myös, että tämä joulu on se, kun olen riittävän aikuinen hankkiakseni kunnon uunivuoat joululaatikoille foliovuokien sijaan. Kaapit ovat kyllä muuten täynnä Amfora-sarjan kaunista keramiikkaa, mutta keraamisia uunivuokia meillä ei ole ollut. Halusin sarjan, jota voin täydentää ajan mittaan, ja päädyin hankkimaan ikonisen *Pillivuyt’n Toulouse-vuoat. Ranskalaismerkin kätevästi pinottavat astiat kestävät suuriakin lämpötilan vaihteluita ja niissä voi nostaa joululaatikot vaikka suoraan pakastimesta uuniin lämpenemään (perunalaatikko kannattaa pakastaa raakana). Toulouse-sarja sisältää useita eri kokoisia ja muotoisia tarjoiluastioita; minulla on kaksi *18 cm x 31 cm kokoista vuokaa, jotka mahtuvat tavanomaisen uunin samalle tasolle rinnakkain.

Porkkanalaatikko

2 kg porkkanoita
3 dl kermaa
1,5 dl mannasuurimoita
2 dl porkkanoiden keitinlientä
2 tl suolaa
muskottipähkinää

Keitä porkkanat kypsiksi ja soseuta ne. Lisää porkkanasoseeseen kerma, mannasuurimot ja keitinlientä. Mausta suolalla ja muskottipähkinällä. Tee laatikon pinnalle lusikan kärjellä painellen koristekuviointi. Kypsennä laatikko 150-asteisen uunin keskitasolla noin 1,5 tuntia.

Imelletty perunalaatikko

2 kg jauhoisia perunoita esim. Puikula
50-100 g voita
3-4 rkl vehnäjauhoja
7-10 dl maitoa
3 tl suolaa
2 tl kardemummaa

Pese perunat ja keitä ne kuorineen ilman suolaa kypsiksi. Kaada vedet pois ja anna kosteuden haihtua perunoiden pinnalta pois. Kuori perunat kattilaan ja survo soseeksi. Sekoita välillä voikimpaleita mukaan. Sekoita joukkoon pari lusikallista vehnäjauhoja ja nosta kattila kannella peitettynä imeltymään 50-asteiseen uuniin. Sekoita muutaman tunnin kuluttua joukkoon pari lusikallista lisää vehnäjauhoja. Imellytys kestää ainakin 4-5 tuntia – yleensä napsautan uunin pois päältä ja annan soseen seistä siellä imeltymässä yön yli. Perunasose on ilmeltynyt, kun sose on pehmeää ja hieman kiiltävää.

Lisää imeltyneeseen soseeseen maitoa, niin että siitä tulee löysähköä puuroa. Mausta suolalla ja kardemummalla. Paista 150-asteisen uunin keskitasolla noin 3 tuntia.


Joulustressistä puhuttaessa nostetaan usein tikun nokkaan se, kuinka helppoa on oikaista ostamalla valmiit laatikot työläiden itse tehtyjen sijaan. Minusta laatikot ovat kuitenkin sieltä jouluruokien helpoimmasta ja edullisimmasta päästä; ainakin tuo porkkanalaatikon resepti on aivan pomminvarma ja jos haluaa vähän oikaista, voi porkkanatkin ostaa valmiiksi soseutettuina. Lanttulaatikkoa en sen sijaan ole koskaan tehnyt itse, mutta anopilta olen saanut vinkin tuunata kaupan lanttulaatikkoa kermalla ennen lämmitystä uunissa.

Hyvää viimeisen adventin viikonloppua! Minä menen adventiksi ruuhkaiseen päivystykseen töihin, mutta sen jälkeen alkaa laskeutuminen kohti jouluisempia tunnelmia.

Lisbet e. on arjen fantasiaa, ikuinen projekti kauniimman kodin, toimivamman vaatekaapin ja sulavamman arjen eteen. Blogia kirjoittaa Liisa - työelämässä luonnontieteiden moniottelija, osa-aikainen haaveilija ja kolmen lapsen äiti. Tukikohtana on koti maaseudun ja kaupungin rajamailla.

seuraa blogia

toivelistalla

Avainsanat

Sivustollani on mainoslinkkejä, jotka on merkitty tähdellä*. Jos teet ostoksia linkkien kautta, saan niistä pienen komission. Tämä ei vaikuta tuotteen hintaan.

arkistojen aarre

Modernin maalaistyylin jäljillä

Aiemmassa postauksessa kerroin, että klassinen mutta kuitenkin moderni maalaistyyli on alkanut viehättää viime vuosina yhä enemmän. Sain Lauralta postaustoiveen kertoa vähän tarkemmin, minkälaista tyyliä sillä…

keskustele